Dlaczego warto jeść buraki? Pomagają przeciwdziałać wielu chorobom
Barszcz, botwinka, sałatka, sok, a nawet ciasto. Z buraka można wyczarować wiele potraw, które oczarują nie tylko smakiem i wyglądem, ale też będą pełne wartości odżywczych.
Polska jest jednym z największych producentów tych warzyw, dlatego warto korzystać z ich dostępności i niskiej ceny.
Buraki mają bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 gramach.
W okresie jesienno-zimowym warto profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji.
Spożywanie buraków korzystnie wpływa na organizm, gdyż posiadają właściwości, które wspomagają nas w walce z wieloma przypadłościami m.in. wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie.
Sprawdź, czym jeszcze może zaskoczyć cię burak.
Zobacz także: przepis na latte z buraka.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Burak na wątrobę i piękną skórę
Buraki na wątrobę
Buraki są bogatym źródłem fitoskładników: pektyny, betainy i betalainy, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Co dokładnie robią?
Betaina zapobiega gromadzeniu się tłuszczów w wątrobie, aby przeciwdziałać stłuszczeniu wątroby oraz innym chorobom i uszkodzeniom.
Za to betalaina jest silnym przeciwutleniaczem.
Pektyna natomiast jest błonnikiem, który pomaga w trawieniu.
Zobacz także: jak oczyścić watrobę.
Burak na skórę i włosy
Regularne spożywanie buraków chroni naszą skórę przed szybkim starzeniem i zmarszczkami, a to wszystko dzięki likopenowi – jest to naturalny przeciwutleniacz obecny w buraku.
Sok z buraków bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu łuszczycy. Dodatkowo karotenoidy – naturalne barwniki, którym burak zawdzięcza czerwoną barwę, poprawiają jakość włosów, zwiększając ich grubość oraz nadając im połysk.
Burak jest pomocny także w leczeniu trądziku oraz czyraków.
Zobacz także: sałatka z czerwonych buraków.
Burak na zaparcia
Regularne spożywanie buraków reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga walkę z zaparciami.
Picie soku z surowych buraków jest naturalnym wsparciem organizmu, ponieważ ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.
Buraki przydadzą się przy złej przemianie materii i zaparciach.
Przepis na pozbycie się zaparć
Sposób 1: Należy pić dwa razy dziennie ok. pół szklanki soku z buraka rozcieńczonego chłodną lub zimną wodą.
Taki świeżo wyciśnięty sok to natychmiastowy rodzaj transportu dla witamin, wspaniale alkalizuje organizm.
Sposób 2: Utrzeć buraka na drobnej tarce i dodać do niego ok. pół łyżeczki mielonego kminku, łyżeczkę oleju lnianego oraz szczyptę soli.
Całość zmieszać ze sobą i zjeść na czczo. Zaparcia odpuszczą już po kilku dniach.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Burak na nadciśnienie
Spożywanie nieorganicznych azotanów jest równie skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi, jak chemiczne leki.
Oznacza to, że buraki skutecznie pomagają w walce z nadciśnieniem.
Przeprowadzone na zlecenie British Heart Foundation badanie na 64 pacjentach z nadciśnieniem tętniczym (wiek 18 – 64 lata), którzy przez 4 tygodnie pili codziennie 250 ml soku z buraka wykazało znaczący spadek ciśnienia krwi średnio o 8/4 mmHg, podczas gdy pacjenci przyjmujący placebo nie odnotowali żadnej poprawy.
Zauważalny efekt występuje już po 2-3 godzinach po wypiciu świeżego soku z buraka i utrzymuje się aż 24 godziny.
Zobacz także: składnik buraka w walce z Alzheimerem.
Przeciwzapalne właściwości buraka
Buraki zawierają cholinę, która pomaga regulować stany zapalne.
Przeciwzapalnie działa również betaina, która zmniejsza stany zapalne i wspomaga detoksykację krwi.
To silny antyoksydant i wróg wolnych rodników, które mogą powodować groźne choroby.
Warto wspomnieć, że betanina pomaga neutralizować kwasotwórcze działanie niektórych potraw, np. mięsnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl