Jedzenie, które wspomaga leczenie grypy
W czasie przeziębienia szczególnie dokuczliwy bywa ból gardła. Czasem do tego stopnia, że odbiera zupełnie apetyt. Jednak w tym okresie nie warto rezygnować z jedzenia, gdyż odpowiednia ilość składników odżywczych jest niezbędna, by organizm miał siłę zwalczać infekcję i regenerować się. Co więcej, niektóre pokarmy mogą też łagodzić dolegliwości bólowe.
Do produktów spożywczych, które pomagają uśmierzyć ból i drapanie w gardle zaliczają się, chociażby lody. Niska temperatura deseru może zmniejszyć także miejscowy stan zapalny, redukować obrzęk albo nadmierne wysuszenie błony śluzowej jamy ustnej. Warto jednak pamiętać, że ich lecznicza moc sprawdza się jedynie, jeśli sięgnie się po nie w ciągu 24 godzin od momentu wystąpienia pierwszych objawów infekcji.
Kanapka z indykiem
Duże wartości odżywcze mają także niektóre przekąski, jak np. kanapka z indykiem. Zwłaszcza, jeśli do jej przygotowania wykorzystasz razowe pieczywo, dobrej jakości mięso oraz świeże warzywa. Indyk jest źródłem cennego dla naszego organizmu białka, a przy okazji zawiera niewielkie ilości tłuszczu.
Dostarczając odpowiednie ilości białka, wzmocnisz system odpornościowy organizmu. Składnik ten jest bowiem podstawowym elementem budowy naszych przeciwciał odpornościowych.
Zobacz także: Poznaj przepis na sałatkę z indyka
Sok z warzyw
Cennym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy są także świeże warzywa. Ich regularne spożywanie ma szczególnie korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu warto zadbać o to, aby nie zabrakło ich w diecie w trakcie choroby. Jeśli jednak nie masz ochoty na spożywanie warzyw, przygotuj z nich świeży sok.
Za najzdrowsze uważa się soki przygotowane z jarmużu, szpinaku, natki pietruszki i innej zieleniny. Do przygotowania soków sprawdzi się świetnie wolnoobrotowa wyciskarka, która pozwoli na maksymalne zachowanie składników odżywczych. Poza tym tak przygotowane soki zachowują nieco dłużej swoją świeżość, niż te zrobione w sokowirówce.
Lekka zupa z kurczaka
W czasie infekcji nic nie postawi cię lepiej na nogi niż domowy rosół. Ta – przygotowana na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego – zupa jest źródłem niezbędnych dla naszego organizmu substancji, takich jak białko oraz mikroelementy. Składniki te mogą skutecznie wspomóc walkę z przeziębieniem. Dlatego też warto dostarczyć je do organizmu w tym trudnym czasie.
Ponadto ta zupa także doskonale rozgrzewa oraz nawadnia. A jak wiadomo, w okresie infekcji i przeziębienia wskazane jest, by dbać o właściwe nawodnienie organizmu. Co więcej, lekki rosół z kurczaka jest także świetną propozycją dla osób, które za sprawą przeziębienia lub grypy straciły apetyt!
Zobacz także: Przepis na rosół, który zwalczy objawy przeziębienia
Czosnek
Czosnek ma cenne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Co więcej, jego regularne spożywanie stymuluje układ odpornościowy człowieka. Ponadto posiada on także właściwości antyseptyczne, więc może okazać się pomocny w przypadku bólu gardła.
Dlatego też warto dodawać ten produkt do potraw spożywanych na co dzień, a już szczególnie w czasie infekcji. Dzięki niemu zwiększysz odporność organizmu i szybciej zwalczysz ewentualne przeziębienie. By jak najlepiej wykorzystać właściwości czosnku, zaleca się zgnieść go ok. 10 minut przed dodaniem do potrawy – wtedy allicyna nabiera odpowiedniej mocy.
Zobacz także: Dlaczego każdy z nas powinien jeść czosnek?
Imbir
Kiedy pojawiają się pierwsze oznaki infekcji, warto także sięgnąć po imbir, który wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jest też cennym źródłem witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera też minerały, które wspierają prawidłową odporność, m.in. cynk oraz miedź.
Herbata
W czasie infekcji warto sięgnąć także po wzmacniającą herbatę z miodem, sokiem z cytryny lub malin. Tego rodzaju napoje doskonale rozgrzewają, rozluźniają oraz działają na ból gardła. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać miodu do zbyt gorącej herbaty, gdyż wysoka temperatura nie jest obojętna dla jego właściwości.
Zarówno zielona, jak i biała herbata są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zwalczać rozmaite choroby. W czasie przeziębienia warto wypróbować także herbatę miętową, która działa kojąco na gardło. Zawiera ona bowiem mentol, który wykazuje właściwości przeciwbólowe i lekko znieczulające.
Banany
Czasem w trakcie grypy mogą pojawiać się mniej charakterystyczne objawy, takie jak biegunka, nudności i wymioty. Wówczas nasz organizm traci spore ilości potasu. W takich przypadkach do diety dobrze jest włączyć banany, które są jego bardzo dobrym źródłem.
Warto jednak pamiętać, że nie w każdym przypadku spożywanie tych owoców będzie korzystne. Część dietetyków podkreśla bowiem, że banany mogą wychładzać organizm oraz działać śluzotwórczo. Dlatego też, jeśli grypie towarzyszy uciążliwy katar, owoce mogą nie być najlepszym wyborem, gdyż nasilą produkcję śluzu.
Zobacz także: Masz problemy z zasypianiem? Pij ten bananowy napój
Krakersy
Jeżeli objawom przeziębienia i grypy towarzyszą nudności i wymioty, to warto w tym czasie mieć pod ręką produkty, które ograniczą te objawy. Należą do nich krakersy oraz sucharki. Trzeba jednak wiedzieć, że spożycie tych produktów nie jest zalecane w przypadku uszkodzenia śluzówki jamy ustnej.
W czasie nudności i wymiotów bardzo ważne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu, gdyż łatwo może dojść do odwodnienia. Głównymi objawami odwodnienia jest przede wszystkim wzmożone pragnienie, ból i zawroty głowy. Pojawia się także suchość w jamie ustnej oraz mniejsze wydalanie moczu.
Napoje proteinowe
Jeżeli ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz w trakcie choroby jest zjedzenie normalnego posiłku, to zadbaj o uzupełnienie niezbędnego dla organizmu białka za pomocą napojów proteinowych. Choć podstawowym źródłem tego makroskładnika powinna być zbilansowana dieta, to jednak w pewnych sytuacjach, sięganie po gotowe mieszanki jest uzasadnione.
Napoje proteinowe są łatwo dostępne. Możesz je kupić w wielu aptekach, ale i sklepach z żywnością dla sportowców. Warto wybierać produkty dobrej jakości, które mają nie tylko jak najwięcej białka, ale zawierają też białko pełnowartościowe.