Nawadnia, zmniejsza kaca, odchudza i świetnie smakuje. Koniecznie sięgnij po ten napój
Ten bałkański przysmak wyróżnia się nie tylko charakterystycznym smakiem i szeregiem prozdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, można go łatwo przygotować i wykorzystywać na wiele sposobów. Jakie korzyści dla zdrowia można czerpać, pijąc ajran?
W tym artykule:
Czym jest ajran?
Ajran, czyli ayran, to nieco słony i nieco kwaskowaty napój, przyrządzany na bazie jogurtu i wody. Pochodzi z Turcji, jednak pije się go na całych Bałkanach – i nie tylko. Ajran serwuje się również w Stanach Zjednoczonych, oraz w Grecji (gdzie nazywają go "ariani"). Arabowie i Ormianie określają go jako "tan" i pod tą samą nazwą występuje w Stanach Zjednoczonych.
Przypisuje mu się szereg leczniczych właściwości – od wzmocnienia układu immunologicznego, przez poprawę metabolizmu, obniżenia cholesterolu, poprawę stanu skóry czy też łagodzenie negatywnych skutków uporczywego kaca.
Wartości odżywcze
Ze względu na to, że ajran przygotowuje się z jogurtu naturalnego, napój jest bogaty w dobrze przyswajalne białko. Poza tym zawiera żywe kultury bakterii i sole mineralne, dzięki czemu ma bardzo pozytywny wpływ na trawienie. Jest niskokaloryczny - 100 gramów napoju to zaledwie około 65 kalorii. Jest bogactwem takich minerałów, jak: żelazo, wapń, cynk i sód, witamin z grupy B oraz witaminy C, A, D i E.
W składzie ajranu nie znajdziemy żadnych chemicznych i sztucznych dodatków, nie zawiera cukru, ani barwników. Z uwagi na szereg pozytywnych właściwości stanowi zdrowszą alternatywą dla wielu gotowych napojów, które są dostępne powszechnie na rynku.
Drogocenne właściwości
Picie tego mlecznego napoju niesie ze sobą wiele pozytywów. Najwięcej mówi się o jego korzystnym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ przyspiesza trawienie. Z tego względu jest polecany osobom odchudzającym się, których celem jest poprawa metabolizmu (poza tym zawiera mało kalorii).
Jakie jeszcze ma właściwości? Powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi, co sprawia, że chroni układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga pracę nerek. Co więcej, liczne badania naukowe dowodzą, że systematyczne spożywanie napoju redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.
W wyniku odbywającego się procesu fermentacji, ajran zyskuje cenne naturalne antybiotyki, podnoszące odporność organizmu. Lepsza odporność przekłada się na rzadsze chorowanie, a także szybszą regenerację po przebytej infekcji.
Ze względu na zawartość witaminy D ajran zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę, wywierając pozytywny wpływ na układ kostny.
Nie zapominajmy o jeszcze kilku ważnych właściwości ajranu. Jest on bowiem bardzo skuteczny w leczeniu kaca. Okazuje się, że gdy przesadzimy z ilością wypitego alkoholu, warto sięgnąć po ten napój - dzięki temu, że nawadnia i z uwagi na szereg witamin czy minerałów, łagodzących objawy stanu "dzień po".
Wiele osób twierdzi, że sięgnięcie po ajran wieczorem ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu.
Dla urody
Ajran nie jest obojętny także dla urody – korzystnie działa na stan i kondycję naszej cery. To także skuteczny, a zarazem całkowicie naturalny składnik odżywiający włosy. Przyrządzenie maseczki do włosów na bazie ajranu rekomenduje się osobom chcącym odżywić i wzmocnić strukturę włosów i cebulek. W efekcie możemy cieszyć się nie tylko szybszym tempem wzrostu włosów, ale również bardziej bujnymi i gęstymi włosami.
Eksperci zalecają picie napoju przez kobiety w ciąży, a także, by podawać go dzieciom po ukończeniu szóstego roku życia.
Z czym łączyć i jak podawać?
W krajach Bliskiego Wschodu, przede wszystkim w Turcji, Iraku, Iranie czy Libanie, a także na Bałkanach, gdzie ten drogocenny napój cieszy się największą popularnością, pije się go z kilku powodów. Po pierwsze z uwagi na cenne właściwości, po drugie dlatego, że doskonale gasi pragnienie, po trzecie jako uzupełnienie kulinarnych smaków. Idealnie nadaje się do mięs; lokalni mieszkańcy łączą go bardzo często z kebabem, który jest ciężkostrawny. Poza tym bałkański rarytas świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami, daniami mącznymi oraz z pieczywem.
Ajran zazwyczaj przygotowuje się w proporcji 1:1 (jogurt : woda) lub 2:1 (jogurt : woda). Dla podkręcenia smaku przyprawia się go solą i pieprzem, a niektórzy dodatkowo dorzucają liście świeżej mięty. Zaleca się, by pić go po schłodzeniu, dzięki czemu jeszcze lepiej gasi pragnienie.
Napój można również wykorzystać do przyrządzenia pożywnych koktajli, stosować go jako dressing do różnego rodzaju sałat, sosów czy też marynat.
Możliwe przeciwwskazania
Mimo licznych zalet tego mlecznego napoju, nie będzie on w równym stopniu polecany wszystkim. Wśród najbardziej znaczących przeciwwskazań do przyjmowania ajranu wymienia się: zwiększoną kwasowość, ostre zapalenie żołądka i wrzody żołądka.
Należy również zachować umiar w spożywaniu produktu, z uwagi na to, że zbyt duże ilości mogą skutkować rozstrojem przewodu pokarmowego.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.