Nie bez przyczyny nazywana jest "owocem aniołów". Jedz dla zdrowia i pięknej sylwetki

Ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wzmacnia odporność, reguluje poziomu cukru we krwi, poprawia trawienie i ułatwia odchudzanie. Poznaj wyjątkowe właściwości zdrowotne papai.

W papai znajdziemy enzymy, które wykazują działanie przeciwzapalne.W papai znajdziemy enzymy, które wykazują działanie przeciwzapalne.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co wiemy na temat papai?

Papaja, znana również jako Carica papaya, to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Środkowej i południowego Meksyku. Obecnie uprawia się ją w wielu regionach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie. Charakteryzuje się pomarańczowym lub żółtym miąższem, ma słodki, orzeźwiający smak i miękką konsystencję.

Papaję docenia się za wszechstronne zastosowanie kulinarne - świetnie smakuje samodzielnie, bez jakichkolwiek dodatków - jako składnik sałatek owocowych, koktajli, deserów, a nawet wytrawnych dań. Przede wszystkim jednak słynie z wyjątkowych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego często nazywana jest "owocem aniołów".

Papaja - skład

Uwielbiany za swoją tropikalną słodycz i bogactwo składników odżywczych, "owoc aniołów" dostarcza organizmowi witamin, antyoksydantów i enzymów trawiennych, które wspierają zdrowie na wielu poziomach.

W 100 gramach papai znajduje się około 43-62 kalorii, błonnik pokarmowy, witamina C, A, K, E, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy oraz cenne minerały: wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor.

Papaja a wpływ na zdrowie

Działanie antyoksydacyjne

Papaja to prawdziwa skarbnica antyoksydantów - zawiera witaminę C, witaminę E oraz beta-karoten, które pomagają zwalczać stres oksydacyjny w organizmie. Stres oksydacyjny przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory.

Co ciekawe, nasiona papai również mają silne właściwości antyoksydacyjne - szczególnie te z dojrzałych owoców. Zamiast je wyrzucać, można dodać do koktajlu lub do smoothie, dzięki czemu będą dodatkowo hamować proces starzenia się komórek.

Poprawa trawienia

Spożywanie papai pozytywnie wpływa na żołądek, ze względu na obecność enzymu o nazwie papaina, który rozkłada białka i ułatwia trawienie cięższych posiłków. Solidna porcja błonnika i wysoka zawartość wody wspiera regularność wypróżnień, zapobiegając zaparciom. Regularne sięganie po ten owoc może też łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) i korzystnie wpływać na mikroflorę jelitową.

Utrzymanie prawidłowej masy ciała

Lepsze trawienie to nie wszystko. Papaja jest także sprzymierzeńcem osób odchudzających się i dbających o linię. Ma niewiele kalorii, a jednocześnie jest bogata w błonnik, który pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko sięgnięcia po niezdrowe przekąski między posiłkami. To idealna przekąska dla osób, które chcą utrzymać lub zredukować wagę, nie rezygnując przy tym ze smaku, ani z wartości odżywczych.

Lepsza odporność

Papaja dostarcza ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Poza tym zawiera witaminy A i E - antyoksydanty, które wzmacniają naturalną odporność.

Mocniejsze serce

Za włączenie papai w codzienne menu podziękuje również serce. Owoc ten dostarcza przeciwutleniaczy, błonnika i potasu - jest to trio, które w istotny sposób wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Przeciwutleniacze pomagają obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając utlenianiu frakcji LDL ("złego" cholesterolu), natomiast potas wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, regulując poziom sodu w organizmie.

Działanie przeciwzapalne

Obecne w papai enzymy wykazują działanie przeciwzapalne, co przynosi ulgę osobom cierpiącym na artretyzm i astmę. Według badań, owoce bogate w przeciwutleniacze, takie jak papaja, pomagają obniżać poziom markerów stanu zapalnego w organizmie. Regularne spożywanie papai stanowi zatem prosty, a zarazem skuteczny sposób na wsparcie ogólnej kondycji zdrowotnej.

Mocniejsze kości

W papai znajduje się również witamina K, która pomaga utrzymać gęstość kości i zmniejsza ryzyko złamań, wspierając wchłanianie wapnia w organizmie.

W połączeniu z wapniem i fosforem, czyli minerałami, które także występują w papai, owoc ten może stać się elementem skutecznej profilaktyki osteoporozy.

Regulacja poziomu cukru we krwi

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i wysokiej zawartości błonnika, papaja pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy. Jak to działa? Błonnik spowalnia wchłanianie cukrów do krwiobiegu, zapobiegając gwałtownym skokom cukru po posiłkach. Poza tym badania wskazują, że dieta bogata w błonnik może obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 1 i poprawiać kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę typu 2.

Profilaktyka nowotworów

Przeciwutleniacze obecne w papai mogą wykazywać działanie ochronne przed nowotworami. Pomagają zmniejszać stres oksydacyjny w organizmie, co z kolei może hamować rozwój komórek rakowych. Szczególne znaczenie ma w tym przypadku likopen, jeden z kluczowych składników papai, który wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia niektórych rodzajów raka.

W jednym z badań porównujących właściwości antyoksydacyjne różnych owoców wykazano, że papaja jako jedyna wykazała działanie przeciwnowotworowe wobec komórek raka piersi.

Skutki uboczne

Nie ma wątpliwości co do tego, że papaja ma wiele korzystnych właściwości. Warto jednak wiedzieć, że w niektórych sytuacjach może powodować skutki uboczne. Spożycie dużych ilości papai może powodować wzdęcia, gazy lub biegunkę - ze względu na wysoką zawartość błonnika. Owoc ten może w niektórych przypadkach powodować reakcje alergiczne, ponieważ zawiera enzym chitynazę, mogącą wywoływać uczulenie.

Co więcej, niedojrzała papaja zawiera lateks, który może pobudzać skurcze macicy. Z tego względu kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia niedojrzałej papai.

Owoc może także wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew. Osoby przyjmujące takie leki powinny upewnić się u specjalisty, czy ten rarytas będzie dla nich bezpieczny.

Źródło: naturalremedyideas.com

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie