Niedobór witamin może powodować Alzheimera. Zobacz, które są najważniejsze
Alzheimer jest chorobą neurodegeneracyjną. Powoduje ogólne otępienie, pogorszenie pamięci, kłopoty z mową i koncentracją. Jest nieuleczalna.
Przyczyny choroby nie są do końca znane. Badacze z Uniwersytetu w Maine są jednak zdania, że niedobór niektórych witamin może przyczyniać się do rozwoju schorzenia.
Które witaminy są najważniejsze w profilaktyce tej groźnej choroby?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Ma 30 lat i choruje na Alzheimera. Tak jak jego ojciec
Cholina
Zawarta w jajkach, kiełkach pszenicy, drobiu, owocach morza i ciecierzycy cholina wpływa na poziom acetylocholiny we krwi i mózgu.
Niedobór witaminy pogarsza pamięć i zaburza pracę neuroprzekaźników, co bezpośrednio wpływa na rozwój choroby Alzheimera.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Wartościowe produkty bogate w tłuszcz
Witamina B12
Linda Ann Morrow, światowej sławy geriatra, wykazała też zależność między rozwojem alzheimera a niedoborem witaminy B12.
Brak witaminy powoduje apatię, zwyrodnienie rdzenia kręgowego, zawroty głowy, zaburzenia nastroju, psychozę, urojenia i dezorientację. Niedobór B12 u osób starszych to powszechne zjawisko, jednak nie wszyscy wiedzą, że skutki niedoboru mogą powodować chorobę Alzheimera.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Witamina B12 współodpowiedzialna za trądzik
Witamina B3
Witamina B3 występuje w nabiale, produktach pszennych, takich jak makaron czy chleb, ziemniakach, fasoli, bananach, kiwi, morelach, a także w mięsie.
Odpowiada za wypłukiwanie z neuronów toksyn, które powodują pogorszenie pamięci. Wzmacnia też połączenia nerwowe, nie dopuszczając do rozwoju alzheimera.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Witaminy na potencję
Witamina E
Naukowcy z USA przeprowadzili eksperyment trwający 5 lat i pozwalający ocenić wpływ witaminy E na rozwój choroby Alzheimera. Badania były przeprowadzone na grupie 613 chorych pacjentów.
Badanych podzielono na grupy przyjmujące witaminę E i placebo. Eksperyment dowiódł, że u chorych przyjmujący witaminę, rozwój alzheimera spowolniono o 19 proc.
W profilaktyce choroby, witamina E poprawia pamięć i koncentrację, a także neutralizuje wolne rodniki.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Niedobór witamin D i E zwiększa ryzyko demencji
Witamina C
Naukowcy z Lund odkryli, że również witamina C jest skuteczną bronią w walce z alzheimerem. Ma zdolność rozpuszczania złogów białek odkładających się w mózgach chorych. Nie wyleczy całkowicie, ale znacząco poprawi jakość życia pacjentów.
Dr Katrin Mani podkreśla, że najlepiej jest przyswajać ją ze świeżych warzyw i owoców, ale również w postaci utlenionego kwasu askorbinowego, który powstaje w pozostawionym na noc w lodówce soku, np. z pomarańczy.
Zobacz też: Witaminy A i C pomocne w leczeniu ostrej białaczki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl