Trwa ładowanie...

Kurkuma z Bangladeszu zanieczyszczona niebezpiecznym chromianem ołowiu

 Dorota Mielcarek
19.10.2019 09:38
Naukowcy zbadali sproszkowaną kurkumę
Naukowcy zbadali sproszkowaną kurkumę (iStock)

O leczniczych właściwościach kurkumy słyszał już pewnie każdy. Żółta indyjska przyprawa podbija serca ludzi na całym świecie. O ile informacji o zdrowotnych właściwościach korzenia kurkumy nie można podważyć, o tyle na jaw wychodzą nowe fakty w sprawie gotowych przypraw z Indii. Z najnowszego raportu wynika, że firmy w Bangladeszu dodają chromian ołowiu do kurkumy, aby była bardziej żółta.

1. Chromian ołowiu w kurkumie

Chromian ołowiu to nieorganiczny związek chemiczny, który ma żółtą barwę. Często wykorzystywany jest jako barwnik o nazwie żółcień chromowa. Znajdziemy go np. w żółtej farbie. Spożywanie dużych ilości tej substancji niekorzystnie wpływa na organizm, ponieważ jest trująca.

Zespół z Stanford Woods Institute for the Environment w Kalifornii przeprowadził badanie w celu oceny stopnia zafałszowania kurkumy za pomocą chromianu ołowiu.

Naukowcy wzięli pod lupę sproszkowaną kurkumę z Bangladeszu i z przerażeniem odkryli, że na opakowaniach nie ma podanej ilości żółcieni chromowej, jaka została dodana do produktu. Jest to o tyle przerażające, że kurkuma jest podstawą przyprawą wielu kuchni świata. Może to oznaczać, że ludność, szczególnie w Indiach i krajach ościennych, podtruwana się ołowiem.

Zobacz film: "Kurkuma przedłuża życie. To udowodnione naukowo"

Jak tego odkrycia dokonali naukowcy?

Przeprowadzili wywiady ze 152 pracownikami fabryk zajmujących się produkcją kurkumy w różnych częściach Bangladeszu. Zebrali również próbki żółtych pigmentów z maszyn fabrycznych i zbadali kurkumę dostępną na najpopularniejszych targach.

Wnioski były przerażające: na dziewięć badanych obszarów tylko w dwóch nie dosypywano chromianu ołowiu do przyprawy. Dlaczego bangladescy właściciele koncernów stosują taką praktykę? Prawdopodobnie, aby uzyskać idealnie żółte curry.

Jedna z autorek badania, Jenna Forsyth podsumowuje:

"Ludzie nieświadomie spożywają coś, co może powodować poważne problemy zdrowotne. Wiemy, że zafałszowana kurkuma jest źródłem ekspozycji na ołów i musimy coś z tym zrobić".

Naukowcy planują dalsze badania mające na celu zbadać wpływ dodawanego do kurkumy żółcienia chromowego na zdrowie bangladeskiej społeczności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze