Odchudza i leczy. Nie tylko celebryci coraz częściej sięgają po to warzywo

Seler naciowy stał się w ostatnich latach bardzo popularny, głównie dzięki celebrytom. Wiele gwiazd, nawet tych hollywoodzkich chwali się, że to warzywo jest niemal codziennym elementem ich diety. Niektórzy robią z niego koktajl, sałatkę, a inni chrupią z dodatkiem pasty warzywnej. Niezależnie do tego, w jakiej postaci zjada się seler, jest on bardzo cenny dla zdrowia. Jakie ma właściwości?

Seler naciowy wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne oraz obniżające poziom glukozy we krwi.Seler naciowy wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne oraz obniżające poziom glukozy we krwi.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czym jest seler naciowy?

Seler naciowy pochodzi z rodziny selerowatych (Apiaceae) i prawdopodobnie wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego oraz Afryki Północnej. Zdaniem naukowców, prymitywna odmiana selera znajdowała się w grobowcu króla Tutanchamona, zaś roślina do niego podobna jest wielokrotnie wspominana w mitologii i historii śródziemnomorskiej. Obecnie seler naciowy uprawiany jest na całym świecie.

W ostatnich latach niepozorny zielony seler zyskał dużą popularność w kręgach zdrowotnych. Doceniamy go za niską kaloryczność, niewielką zawartość węglowodanów i wysoką zawartość wody. Jednak najnowsze badania wykazały, że to skromne warzywo posiada różnorodne właściwości lecznicze, w tym działanie antybakteryjne i przeciwzapalne oraz obniżające poziom glukozy we krwi. Dzięki temu nastała era popularyzacji soku z selera, po który chętnie sięgali również celebryci.

Zwolennicy soków z selera twierdzą, że może on łagodzić podrażnienia skóry, wspomagać odchudzanie oraz detoksykować organizm.

Wartości odżywcze selera naciowego

Według bazy danych USDA Food Central, średnia łodyga selera (40 g) zawiera 5,6 kalorii i 1,2 g węglowodanów. Łodyga składa się w 38,2% z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia organizm. Poza tym jest to warzywo bogate w takie minerały, jak: wapń, żelazo, magnez, cynk i potas oraz witaminy A, K, C, E, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas foliowy i witamina B6).

Dodatkowo, seler jest wartościowym źródłem błonnika, hamującego uczucie głodu oraz cennych związków - flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, rozkurczowym i moczopędnym. W selerze nie brakuje też przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki - są to m.in. apigenina i luteolina.

Właściwości zdrowotne selera

Do najważniejszych korzyści zdrowotnych selera należą:

Działanie przeciwzapalne

Według badań, seler może być pomocny w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Liście selera mogą wpływać na cytokiny - cząsteczki sygnałowe układu odpornościowego, odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne w organizmie. Dzieje się tak, ponieważ liście mogą zawierać wysokie stężenia związków bioaktywnych, takich jak apigenina, luteolina i kempferol. Zdaniem naukowców, mogą one stanowić potencjalny składnik wspomagający leczenie i zapobieganie chorobom zapalnym.

Silniejszy układ odpornościowy

Bogaty w witaminę A i C oraz antyoksydanty seler może w istotny sposób wzmacniać układ immunologiczny. Regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko przeziębień i chroni przed wieloma innymi chorobami.

Obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi

Badanie opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" sugeruje, że błonnik zawarty w selerze może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL.

Ftalidy (grupa naturalnych związków chemicznych - ftalidów aromatycznych) obecne w tym warzywie mogą stymulować wydzielanie soków żółciowych, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Niższy poziom cholesterolu przekłada się z kolei na ogólną poprawę zdrowia serca. Zawarty w selerze błonnik dodatkowo "wyciąga" cholesterol z krwi i usuwa go z organizmu wraz z regularnymi wypróżnieniami, co także wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Ftalidy, wraz z innymi substancjami, wspomagają również redukcję ciśnienia krwi.

Kontrola cukrzycy

Według badania opublikowanego w 2019 roku w czasopiśmie "Phytotherapy Research", aktywne składniki selera wykazują właściwości przeciwcukrzycowe. Włączenie chrupiących łodyg selera do diety może wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi.

Wsparcie w odchudzaniu

Jedna szklanka pokrojonego selera zawiera jedynie około 14 kalorii i około 1,5 g błonnika. Dzięki temu stanowi doskonały dodatek do sałatek i zup w diecie odchudzającej. Istnieją również tezy dotyczące tego, że jest to produkt o "ujemnej kaloryczności", co oznaczałoby, że organizm spala więcej kalorii na jego trawienie niż sam dostarcza. Nie istnieją jednak naukowe dowody potwierdzające tę teorię.

Profilaktyka w infekcjach dróg moczowych

Istnieją dowody wskazujące, że ekstrakt z selera wykazuje działanie antybakteryjne, co może mieć dodatkowy potencjał w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. Badanie pod tytułem "Spożycie owoców i warzyw a objawy dolnych dróg moczowych i zaburzenia erekcji u starszych mężczyzn z południowych Chin" wykazało, że seler pomaga również łagodzić objawy tych dolegliwości u mężczyzn.

Ochrona przed stresem oksydacyjnym

Regularne spożywanie surowego selera może chronić organy przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i pomagać w zapobieganiu chorobom nerek, trzustki, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.

Łagodzenie objawów związanych z artretyzmem

Seler jest również polecany osobom cierpiącym na artretyzm, reumatyzm czy dnę moczanową. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym może zmniejszać obrzęk i ból wokół stawów. Co więcej, dzięki temu, że warzywo wykazuje działanie moczopędne, może wspomagać usuwanie kryształów kwasu moczowego, które gromadzą się wokół stawów i nasilają ból oraz dyskomfort.

Źródło: https://www.organicfacts.net/

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym