Ostropest plamisty – ziołowy ratunek dla wątroby

Chroni miąższ wątroby przed toksycznym działaniem alkoholu i leków, pobudza regenerację jej komórek, likwiduje objawy niestrawności po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Mowa o ostropeście plamistym – roślinie o wyjątkowym składzie i niezwykłych właściwościach.

W lecznictwie wykorzystuje się głównie nasiona i owoce tego zioła. Zawarte w nich witaminy, karotenoidy, flawonoidy, sterole, histamina, olejki eteryczne, sacharoza, galaktoza, arabinoza, gorycze, aminy biogenne (m.in. tyramina), minerały (miedź, selen, cynk), a przede wszystkim sylimaryna – bardzo silny przeciwutleniacz – mają korzystne działanie na wątrobę1,2. Z tego względu ostropest plamisty wykorzystywany jest głównie do produkcji preparatów znajdujących zastosowanie w leczeniu schorzeń wątroby.

Zobacz film: "Refundacja leków na łuszczycę"

1. Chroni, odtruwa i regeneruje wątrobę

Ostropest plamisty (Silibum marianum L.) ma udokumentowane działanie lecznicze na wątrobę. Polega ono m.in. na uszczelnianiu uszkodzonych błon komórkowych tego narządu oraz hamowaniu wnikania związków toksycznych (m.in. alkoholu, metali ciężkich, leków, chemikaliów, związków ochrony roślin i spalin samochodowych) do wnętrza komórek wątrobowych. W badaniach wykazano również jego działanie odtruwające, antyoksydacyjne (zawarte w ostropeście substancje aktywne "wymiatają” z organizmu nadmiar tzw. wolnych rodników) oraz regeneracyjne3. W 2009 roku ostropest plamisty został okrzyknięty przez specjalistów Zielem Roku4.

To znana już od czasów starożytności roślina o charakterystycznych białoplamistych, kolczastych liściach i purpurowych kwiatach. Osiąga do 1,5 m wysokości i wyglądem przypomina oset, stąd często nazywana jest okazałym ostem5. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach, m.in. w Polsce. Jednak nie wszystkie uprawy są kontrolowane, a tylko takie dają gwarancję pochodzenia surowca wykorzystywanego do produkcji leków oraz ich pełnego nadzoru.

2. Kontrola upraw i standaryzacja gwarancją jakości leku

Własne, kontrolowane uprawy tej rośliny ma poznański Herbapol – producent obecnego na rynku już od 40 lat Sylimarolu. Surowcem do wytwarzania tego leku jest wyciąg z dojrzałego owocu ostropestu plamistego zawierający największe stężenie korzystnej dla wątroby sylimaryny. Co ważne, substancja ta pozyskiwana jest z łuski ziarna, charakteryzującej się jej najwyższą jej zawartością. Oprócz sylimaryny w owocach ostropestu znajduje się też sporo innych flawonoidów, kwasów tłuszczowych (linolowego, oleinowego i palmitynowego), steroli, białka, błonnika i witamin (głównie C i K).

W odróżnieniu od wielu obecnych na rynku suplementów diety Sylimarol jest lekiem podlegającym ścisłej kontroli i standaryzacji (ma określoną i powtarzalną zawartość substancji czynnych), bardzo dobrze znanym i skutecznym. Wspiera pracę przeciążonej wątroby, pobudza wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów, usuwa objawy niestrawności, zwiększa syntezę białka, pomaga uszkodzonym komórkom wątrobowym (hepatocytom) odzyskać pełną sprawność, wpływa na wytwarzanie nowych komórek a także nie dopuszcza substancji toksycznych, aby wnikały do ich wnętrza6.

Artykuł powstał we współpracy z producentem leku Sylimarol®

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!