Pelagra (rumień lombardzki) – objawy i leczenie

Pelagra to choroba związana z niedoborem niacyny, czyli witaminy B3. W krajach uprzemysłowionych występuje rzadko, nadal jednak stanowi poważny problem w Afryce i Indiach.

Pelagra związana jest z niedoborem witaminy PP (niacyny). Pelagra związana jest z niedoborem witaminy PP (niacyny).
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Pelagra – przyczyny

W XVIII w. po imporcie kukurydzy z Ameryki do Europy w Hiszpanii wybuchła epidemia pelagry. Opisał to po raz pierwszy w 1735 r. lekarz Gaspar Casal. Zauważył on, że choroba ma związek ze spożywaniem kukurydzy pochodzącej z Nowego Świata i brakiem mięsa w diecie. Problem dotyczył zwłaszcza osób ubogich.

W Stanach Zjednoczonych pelagra pojawiła się dopiero w 1902 r. i na początku uznawana była za chorobę infekcyjną. Teorię tę obalił jednak Joseph Goldberger, amerykański lekarz epidemiolog, który powiązał chorobę ze złym odżywianiem. Wykluczył też możliwość jej dziedziczenia, choć wiele jej przypadków występowało w rodzinie.

Goldberger opracował też model leczenia oraz zapobiegania pelagrze. Słusznie zauważył, że w jej przebiegu występuje niedobór witaminy nazywanej przez niego witaminą PP (prevention of pellagra) oraz tryptofanu. Za swoje odkrycie był pięciokrotnie nominowany do Nagrody Nobla.

Niedobory witamin

Obecnie pelagra w Stanach Zjednoczonych i Europie praktycznie nie występuje, wyjątek stanowią przypadki choroby alkoholowej. Nadal jednak jest to aktualny problem w Indiach, Afryce i Chinach.

Pelagra – objawy

Objawy pelagry to m.in. zmiany skórne o charakterze pigmentowej wysypki, która rozwija się symetrycznie w miejscach nieosłoniętych przed promieniami słonecznymi, np. na dłoniach. W przebiegu choroby pojawiają się też zaparcia lub biegunki oraz nudności. Charakterystyczne są też zabarwienie języka (jasnoczerwone) oraz objawy neurologiczne – depresja, apatia, zaniki pamięci, bóle głowy, niekiedy agresja.

Pelagra – brak witaminy B3

By potwierdzić pelagrę, wykonuje się badanie laboratoryjne, które ujawnia niedostateczną ilość niacyny (witaminy B3). Leczenie pelagry polega więc na uzupełnieniu niedoborów metodą suplementacji.

Bardzo istotna jest też właściwa dieta. To właśnie ona pozwala zapobiec chorobie. Jeśli jest odpowiednio zbilansowana, nie ma się czego obawiać. Witamina B3 obecna jest m.in. w takich produktach jak chude mięso, ryby, rośliny strączkowe, orzechy ziemne, masło orzechowe, migdały, banany, suszone daktyle.

Witamina B3 pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. Bierze też udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Zdaniem niektórych niacyna ma również zdolność obniżania stężenia cholesterolu i i triglicerydów w surowicy oraz rozszerzania naczyń krwionośnych.

Niedobór niacyny jest stanem poważnym, który może prowadzić nie tylko do rozwoju pelagry, ale też dysfunkcji układu trawiennego. Zbyt mała ilość witaminy B3 w organizmie prowadzi też do zakłóceń w obrębie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.

Nie wolno jednak na własną rękę przyjmować niacyny w dużych dawkach. Suplementowana przez dłuższy czas prowadzi do martwicy wątroby, arytmii serca oraz może powodować problemy skórne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej