PFAS - szkodliwe związki, które zagrażają twojemu zdrowiu

Specjaliści zalecają nam, abyśmy unikali wysoko przetworzonego jedzenia. Niestety, większość produktów żywnościowych zawiera w swoim składzie substancje chemiczne, konserwanty, emulgatory czy barwniki. Niektórzy producenci żywności dodają do produktów również związki perfluorowane, określane mianem PFAS.

Związki perfluorowane, określane mianem PFAS wykorzystywane są do produkcji opakowań. Związki perfluorowane, określane mianem PFAS wykorzystywane są do produkcji opakowań.
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Co to jest PFAS?

PFAS to zbiór około pięciu tysięcy syntetycznych związków perfluorowanych, które po przeniknięciu do produktów żywnościowych, kumulują się w organizmie człowieka. Syntetyczne związki chemiczne nie występują naturalnie, są jednak szeroko wykorzystywane przez ludzi. Związki PFAS znajdują zastosowanie w przemyśle odzieżowym, motoryzacyjnym, budowlanym, komputerowym, a także spożywczym. Związki per- i polifluoroalkilowe cechują się charakterystycznymi właściwościami fluoru i węgla. Mogą odpychać jednocześnie cząsteczki wody oraz tłuszczu. PFAS w prosty sposób przedostają się nie tylko do napojów czy produktów spożywczych, ale również do powietrza, kurzu czy ziemi uprawnej.

Szkodliwe działanie PFAS na organizm człowieka

Syntetyczne związki chemiczne, określane mianem PFAS wykazują szkodliwe działanie na organizm człowieka. Badania specjalistów z Harvard's School of Public Health potwierdzają, że wysokie stężenie PFAS w organizmie może powodować problemy zdrowotne takie jak spowolniony metabolizm, nadwaga czy otyłość.

Eksperyment przeprowadzony przez badaczy z Harvard's School of Public Health trwał 24 miesiące. Zdaniem naukowców, istnieje widoczny związek pomiędzy wysokim stężeniem związków PFAS we krwi, a niskim współczynnikiem metabolizmu spoczynkowego.

Warto nadmienić, że obecność związków PFAS w naszym ciele może skutkować również innymi schorzeniami. Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn PFAS mogą powodować obniżoną płodność. Substancje chemiczne PFAS mogą być również przyczyną problemów hormonalnych, chorób nowotworowych, obniżonej odporności oraz podwyższonego cholesterolu. Największa ilość szkodliwych substancji występuje w ludzkich nerkach, krwi, a także w wątrobie.

Do jakich produktów dodawane są PFAS?

PFAS to związki chemiczne, które znalazły zastosowanie w produkcji odzieży i tekstyliów, np. wodoodpornych kurtek oraz spodni, plamoodpornych materiałów. Związki PFAS są wykorzystywane również w przemyśle budowlanym, elektronicznym oraz motoryzacyjnym. W przemyśle spożywczym stosuje się je produkcji opakowań (np. opakowania na dania typu fast food). Związki syntetyczne o nazwie PFAS to również popularny składnik farb, pian gaśniczych czy środków czyszczących.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Zanim kupisz, koniecznie przejrzyj listę leków
Tabletki zamiast czekoladek? Zanim kupisz, koniecznie przejrzyj listę leków
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"