Trwa ładowanie...

PFAS - szkodliwe związki, które zagrażają twojemu zdrowiu

Specjaliści zalecają nam, abyśmy unikali wysoko przetworzonego jedzenia. Niestety, większość produktów żywnościowych zawiera w swoim składzie substancje chemiczne, konserwanty, emulgatory czy barwniki. Niektórzy producenci żywności dodają do produktów również związki perfluorowane, określane mianem PFAS.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

spis treści

1. Co to jest PFAS?

PFAS to zbiór około pięciu tysięcy syntetycznych związków perfluorowanych, które po przeniknięciu do produktów żywnościowych, kumulują się w organizmie człowieka. Syntetyczne związki chemiczne nie występują naturalnie, są jednak szeroko wykorzystywane przez ludzi. Związki PFAS znajdują zastosowanie w przemyśle odzieżowym, motoryzacyjnym, budowlanym, komputerowym, a także spożywczym. Związki per- i polifluoroalkilowe cechują się charakterystycznymi właściwościami fluoru i węgla. Mogą odpychać jednocześnie cząsteczki wody oraz tłuszczu. PFAS w prosty sposób przedostają się nie tylko do napojów czy produktów spożywczych, ale również do powietrza, kurzu czy ziemi uprawnej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Szkodliwe działanie PFAS na organizm człowieka

Syntetyczne związki chemiczne, określane mianem PFAS wykazują szkodliwe działanie na organizm człowieka. Badania specjalistów z Harvard's School of Public Health potwierdzają, że wysokie stężenie PFAS w organizmie może powodować problemy zdrowotne takie jak spowolniony metabolizm, nadwaga czy otyłość.

Eksperyment przeprowadzony przez badaczy z Harvard's School of Public Health trwał 24 miesiące. Zdaniem naukowców, istnieje widoczny związek pomiędzy wysokim stężeniem związków PFAS we krwi, a niskim współczynnikiem metabolizmu spoczynkowego.

Warto nadmienić, że obecność związków PFAS w naszym ciele może skutkować również innymi schorzeniami. Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn PFAS mogą powodować obniżoną płodność. Substancje chemiczne PFAS mogą być również przyczyną problemów hormonalnych, chorób nowotworowych, obniżonej odporności oraz podwyższonego cholesterolu. Największa ilość szkodliwych substancji występuje w ludzkich nerkach, krwi, a także w wątrobie.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Do jakich produktów dodawane są PFAS?

PFAS to związki chemiczne, które znalazły zastosowanie w produkcji odzieży i tekstyliów, np. wodoodpornych kurtek oraz spodni, plamoodpornych materiałów. Związki PFAS są wykorzystywane również w przemyśle budowlanym, elektronicznym oraz motoryzacyjnym. W przemyśle spożywczym stosuje się je produkcji opakowań (np. opakowania na dania typu fast food). Związki syntetyczne o nazwie PFAS to również popularny składnik farb, pian gaśniczych czy środków czyszczących.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.