Podagra - charakterystyka, rozpoznanie, diagnostyka, leczenie

Podagra to popularna nazwa dny moczanowej. Chorobę powoduje zbyt wysoki poziom kwasu moczowego w organizmie. Tworzy on we krwi niewielkie kryształki, które odkładają się w stawach, w największej ilości przypadków w dużym palcu u stopy. Rozwój podagry jest wyższy u osób spożywających alkohol i czerwone mięso.

Podagra, nazywana także artretyzmem, jest zaliczana do chorób metabolicznych. To schorzenie występuje głównie u osób starszych, u których dochodzi do wywołujących deformacje, bolesnych zniekształceń stawów. Sprawdź, na czym polega i w jaki sposób przebiega leczenie podagry.

Zobacz film: "Stawy nie muszą boleć"

1. Podagra - charakterystyka

Podagra pojawia się w odpowiedzi na dnę moczanową, czyli zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi, o którym mówimy wówczas, gdy przekroczy poziom 7 mg/dl. Nadmiar tego związku zaczyna odkładać się w stawach i tkankach okołostawowych w postaci skrystalizowanej i zaczyna przybierać coraz większe rozmiary. Do walki z nim przystępują leukocyty, jednak nie zawsze mogą one zneutralizować powstałe zmiany, które stają się ostre i niejednokrotnie ranią tkanki, przyczyniając się do powstania stanu zapalnego stawów.

Za nadmierną produkcję kwasu moczowego mogą odpowiadać czynniki genetyczne. W organizmie chorego nie jest wtedy wytwarzany enzym niezbędny do dalszych przemian kwasu. Zdarza się jednak, że za wystąpienie podagry odpowiedzialne są zmiany chorobowe, takie jak np. łuszczyca czy nadciśnienie tętnicze.

Do rozwoju podagry mogą przyczynić się niektóre leki i witaminy, zwłaszcza witamina B1 oraz B12.

Z podagrą mamy do czynienia w sytuacji, kiedy dna moczanowa zaatakuje staw zlokalizowany w paluchu stopy. Może ona jednak odkładać się w innych miejscach – w kolanie (gongara), kręgosłupie (rachiradagra) czy stawie barkowym (chiragra).

Choroby stóp (prezentacja edukacyjna)
Choroby stóp (prezentacja edukacyjna) [10 zdjęć]

Jak uniknąć kłopotów zdrowotnych z powodu zaniedbanych stóp? Zimą często zaniedbujemy pielęgnację...

zobacz galerię

2. Podagra - rozpoznanie

Jak wygląda przebieg podagry? Przez długi czas podagra przebiega w utajeniu, nie dając żadnych konkretnych oznak. Jedynym symptomem schorzenia jest hiperurykemia, czyli wspomniany podwyższony poziom kwasu moczanowego we krwi, jednak ze względu na fakt, że badania pod tym kątem bez zalecenia lekarskiego wykonuje się dość rzadko, chory zazwyczaj przez długi czas pozostaje nieświadomy swojego faktycznego stanu.

Z czasem jednak możemy zaobserwować objawy podagry, przede wszystkim ostry ból w okolicach stawu, występujący głównie nocą, a także o świcie. Może on również stanowić efekt spożycia zbyt obfitego posiłku czy wypicia alkoholu. Ma charakter narastający, z dnia na dzień staje się coraz bardziej dotkliwy. Palec zaczyna być bardzo wrażliwy, pojawia się obrzęk i zaczerwienienie, a newralgiczne miejsce z czasem sinieje.

Nieco rzadziej u osoby chorej na podagrę występują objawy charakterystyczne dla grypy i przeziębienia, takie jak gorączka i dreszcze.

3. Podagra - diagnostyka

Rozpoznanie podagry rozpoczyna się od wywiadu lekarskiego oraz badania laboratoryjnego, pozwalającego określić stężenie kwasu moczanowego w surowicy krwi. W przypadku niektórych pacjentów cierpiących na podagrę pozostaje on jednak w granicach normy, mimo że objawy wyraźnie wykazują na tę chorobę.

Osoby cierpiące na podagrę mają często także podwyższone OB. Aby ostatecznie potwierdzić diagnozę, ze stawu zostaje pobierany płyn, który jest poddany odpowiednim badaniom, pozwalającym na wykrycie obecności kryształków kwasu.

Zobacz także:

4. Podagra - leczenie

Leczenie podagry przebiega przede wszystkim objawowo i ma na celu złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości. Choremu podawane są leki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. W przypadku napadu bólu lekarz może zalecić kolchicynę. Substancja ta jest jednak silnie toksyczna, dlatego można wykorzystywać ją jedynie w nagłych przypadkach.

Chory na podagrę musi pamiętać ponadto o odpowiednim nawodnieniu organizmu, które sprzyja wydalaniu odpowiedzialnych za dyskomfort kryształków.

Jeżeli podagra nabiera charakteru przewlekłego, to istotne jest, aby pacjent przestrzegał odpowiednio skomponowanej diety. Powinien unikać spożywania dużej ilości mięs – zwłaszcza wieprzowego, podrobów i dziczyzny, a także tłustego nabiału, roślin strączkowych i niektórych typów grzybów (np. pieczarek i prawdziwków). Niewielkie posiłki powinny być przyjmowane regularnie. Chory na podagrę powinien zatroszczyć się także o utrzymanie odpowiedniej masy ciała.

Jeżeli działania te okażą się nieskuteczne w leczeniu podagry, zaleca się doustne stosowanie leku o nazwie allopurynol, którego działanie polega na zmniejszeniu poziomu kwasu moczanowego we krwi. Możliwe jest także stosowanie leków zwiększających ilość kwasu wydalanego przez nerki, a także środków działających moczopędnie.

W sytuacji, kiedy wywołane podagrą zmiany są już zaawansowane, pacjent może zostać skierowany na rehabilitację, która pozwoli przywrócić zdeformowanym stawom względną sprawność.

Podjęcie leczenia podagry po zaobserwowaniu pierwszych objawów jest niezwykle ważne. Dna moczanowa może stać się przyczyną niebezpiecznych dla zdrowia powikłań prowadzących m.in. do uszkodzenia nerek.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy