Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu
Silny układ odpornościowy pomaga budować przede wszystkim zdrowa dieta. Powinna ona obfitować w składniki mineralne, witaminy oraz związki bioaktywne, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Jednym z takich produktów, jest chociażby czosnek. Zawiera on m.in. witaminę C, witaminę B, prowitaminę A, związki flawonoidowe, wapń, czy magnez. Jednak swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim allicynie.
Allicyna to związek o silnym zapachu i równie silnych właściwościach przeciwgrzybicznych, antywirusowych i bakteriobójczych. Wspomaga także naturalną odporność. Żeby jednak allicyna osiągnęła odpowiednie stężenie, konieczna jest właściwa obróbka czosnku. Najlepiej zmiażdżyć go i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie wykazuje najmocniejsze działanie. Warto wiedzieć o tym, że czosnek posiada również właściwości przeciwnowotworowe.
Szpinak
Kolejnym produktem, który warto włączyć do diety wzmacniającej odporność, jest szpinak. Jest on bogatym źródłem składników odżywczych, m.in. kwasu foliowego, który uczestniczy w procesach regulacji wzrostu oraz funkcjonowania wielu komórek naszego organizmu.
W szpinaku znaleźć można również silne przeciwutleniacze (np. witaminę C), które zwalczają wolne rodniki, obniżające naturalną odporność immunologiczną. Inne cenne składniki, które znajdziesz w tej roślinie to m.in. magnez i żelazo, potas, cynk, niacyna, witamina A.
Zielona herbata
Napój ten jest bogaty w związki polifenolowe, do których należą flawonoidy. Liczne badania naukowe potwierdzają, że związki te skutecznie chronią nasz organizm przed działalnością wolnych rodników, które mogą niekorzystnie działać na system odpornościowy. Zielona herbata działa także przeciwzapalnie, hamuje namnażanie się bakterii. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe. Co więcej, odnotowano, że zielona herbata może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie współczynnika zapadalności na rozmaite nowotwory.
Należy jednak uważać na ilość spożywanego napoju, gdyż jego nadmiar może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. Uważa się, że optymalna ilość dla zdrowej, dorosłej osoby to 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie.
Pieczarki
Przy budowaniu odporności warto regularnie spożywać pieczarki. Zawierają one w sobie niezwykle cenny dla naszego organizmu selen. Choć jest on pierwiastkiem śladowym, to jednak jego niedobór może mieć związek ze wzrostem podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Niektóre doniesienia naukowe wskazują także, że związki, które występują w pieczarkach, mogą odgrywać rolę w prewencji nowotworów.
Zaletą pieczarek jest także niski indeks i ładunek glikemiczny oraz mała kaloryczność. Jak zatem włączyć pieczarki do diety? Te grzyby można jeść na wiele sposobów. Najbardziej popularne są smażone lub duszone. Jednak można je też grillować, gotować (np. w zupie), a nawet spożywać na surowo.
Ostrygi
Ostrygi to nie tylko doskonały afrodyzjak, ale jednocześnie produkt wzmacniający odporność organizmu. Są one naturalnym źródłem cynku, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Co więcej, uważa się także, że cynk łagodzi przebieg niektórych infekcji oraz skraca czas trwania choroby.
Poza tym ostrygi zawierają także w inne składniki, które są cenne dla naszego zdrowia, takie jak witaminy i składniki mineralne, białko, czy nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3). Jak jeść ostrygi? Tradycyjnie spożywa się je w surowej postaci, zaraz po otwarciu muszli. Te owoce morza można też spożywać po obróbce termicznej, np. smażeniu, gotowaniu czy grillowaniu.
Kapusta
Kapusta jest źródłem cennej dla naszego zdrowia glutaminy. Związek ten usprawnia naturalny system obronny każdego organizmu. Wystarczy, że do każdego posiłku dodasz odrobinę tego warzywa kapustnego, aby wzrosła twoja odporność na czynniki chorobotwórcze.
Działanie układu odpornościowego wzmacnia także kapusta kiszona. Jest ona bogata w antyoksydanty (przeciwutleniacze) oraz bakterie probiotyczne, które wpływają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Podobne działanie wykazują także inne kiszonki, np. kiszone ogórki.
Migdały
Układ odpornościowy może wzmocnić też regularne spożywanie migdałów, które są bogatym źródłem m.in. witamin z grupy B oraz witaminy E. Dostarczają także cynku i sodu, żelaza, potasu, czy fosforu. 1/4 szklanki migdałów pokrywa niemal 50 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
Odporność mogą wzmocnić także inne nasiona i orzechy. Warto wybierać przede wszystkim te, które zawierają spore ilości cynku (orzechy brazylijskie) czy witaminy C (nerkowce). Dobrze sprawdzą się także orzechy włoskie, które dostarczają sporych ilości kwasów omega-3.
Grejpfrut
Grejpfrut jest owocem bogatym we flawonoidy – naturalne związki chemiczne, które uczestniczą w procesach aktywacji układu odpornościowego. Poza tym owoc obfituje w wiele cennych witamin (m.in. witaminę A, C, E, czy witaminy z grupy B) i związków mineralnych.
Niestety, nie każdy lubi smak grejpfruta z uwagi na wyczuwalną nutę goryczki. Na szczęście istnieje kilka rodzajów tego owocu. Dlatego też można dopasować jego walory smakowe do własnych preferencji. Najbardziej kwaśny jest grejpfrut żółty. Grejpfrut czerwony ma gorzko-kwaśny smak, a grejpfrut zielony – słodki. Owoc możesz zastąpić też pomarańczą albo mandarynką.
Jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu
Podatność organizmu na występowanie chorób może zmniejszyć też codzienne spożywanie jogurtu naturalnego. Ten produkt zawiera bowiem żywe kultury bakterii, które stymulują układ odpornościowy. Poza tym zwiększają one pozytywną mikroflorę jelitową, przez co regulują pracę układu pokarmowego. Produkt ten jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, wapnia oraz fosforu.
Bakterie probiotyczne można znaleźć także w innych fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefir, czy kwaśne mleko. Dlatego też tego rodzaju produkty warto włączyć do codziennej diety.
Miód
Miód jest doskonale znany ze swoich właściwości antybakteryjnych. Stosowany regularnie wspiera odporność oraz wpływa korzystnie na kondycję organizmu. Zawarte w nim przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed wpływem wolnych rodników. Niektóre jego odmiany mogą również obniżać gorączkę i działać wykrztuśnie.
Jak stosować miód? Wystarczy dodać odrobinę tego surowca do wody z cytryną lub herbaty. W czasie przeziębienia zaleca się również spożywanie łyżeczki miodu każdego dnia. Ważne jednak, by nie dodawać miodu do płynów o wysokiej temperaturze, gdyż wówczas tracą część swoich cennych właściwości.