Produkty, które mogą zwiększyć ryzyko raka. Sprawdź, na co uważać

Naukowcy powtarzają, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Nie jest to zwykły slogan. Okazuje się bowiem, że spożywana przez nas żywność może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Niestety, może również przyczynić się do powstawania komórek rakowych.

Czerwone mięso i produkty o wysokim indeksie glikemicznym to tylko czubek góry lodowej listy produktów, które mogą zwiększyć ryzyko raka. Jesteś ciekawy, na co jeszcze należy uważać? Zapraszamy do naszej galerii.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Przerażające! Właśnie tak wygląda rak skóry

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF Zdaniem naukowców istnieją produkty, których jedzenie zwiększa ryzyko rozwoju raka

/ 5Czerwone mięso

Czerwone mięso, czyli przede wszystkim wołowina, cieszy się dosyć złą sławą nie tylko w wyniku niedawnych doniesień medialnych o wprowadzonym na rynek mięsie chorych krów z nielegalnych ubojni. Naukowcy bowiem od dawna ostrzegają, że czerwone mięso spożywane w nadmiarze może być rakotwórcze.

Zdaniem ekspertów związki zawarte w mięsie mogą przyczyniać się pośrednio do uszkadzania komórek. Co więcej, tego typu żywność zawiera często konserwanty takie jak azotany, które mogą powodować tworzenie się komórek rakowych.

/ 5Żywność przygotowana na ponownie wykorzystanym oleju

Obraz
© 123RF

Ponowne wykorzystywanie oleju do smażenia nie jest dobrym pomysłem. I chociaż gotując w domu zadbamy o to, aby olej, którego używamy do gotowania był świeży, kupując jedzenie w barach szybkiej obsługi, nie mamy wpływu na sposób przygotowywania potraw.

Kilkukrotnie wykorzystywany olej zawiera w sobie wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania w organizmie komórek nowotworowych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Badania potwierdzają teorię mówiącą o tym, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym przyczyniają się do powstawania komórek nowotworowych. Wśród nich można wymienić chociażby testy przeprowadzone przez onkologów z The University of Texas MD Anderson Cancer Center w Houston, które wykazały, że tego typu jedzenie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania chociażby na raka płuc.

Które produkty mają wysoki indeks glikemiczny? Lista jest spora. Wśród nich warto wymienić m.in. piwo, pieczywo z pszennej mąki, makaron, gotowaną marchew i ziemniaki, a także płatki kukurydziane i chipsy.

/ 5Gotowe dania

Obraz
© 123RF

Kupowanie gotowych dań jest wyjątkowo niekorzystne dla naszego zdrowia. Tego typu produkty zawierają wiele konserwantów i sztucznych barwników. Co więcej, nie znajdziemy w nich przeciwutleniaczy, które, jak już wcześniej wspominaliśmy, skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.

Co więc powinniśmy jeść, aby w naszym organizmie nie zabrakło antyoksydantów? Przede wszystkim w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw.

/ 5Produkty zaburzające gospodarkę kwasowo-zasadową

Obraz
© 123RF

Od pewnego czasu mówi się o tym, że zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, przyczynia się do powstawania komórek nowotworowych. Warto więc stosować taką dietę, aby w ogóle nie dopuścić do zakwaszenia.

W związku z tym powinniśmy wyeliminować z diety produkty bogate w cukier, a także kawę, biały ryż, czekoladę, żółte sery, wędliny i sól. Ponadto warto ograniczyć stres, a także rzucić palenie papierosów i częściej ćwiczyć fizycznie. Organizm nam za to podziękuje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach
Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach
GIS wycofuje produkt kuchenny. Kupiłeś? Lepiej nie używaj
GIS wycofuje produkt kuchenny. Kupiłeś? Lepiej nie używaj
35-latka zmaga się z rakiem trzustki. Mówi, jaki był pierwszy objaw
35-latka zmaga się z rakiem trzustki. Mówi, jaki był pierwszy objaw
Najlepsze produkty dla mózgu. Chronią przed demencją i udarem
Najlepsze produkty dla mózgu. Chronią przed demencją i udarem
Nawyk, który szkodzi sercu i sprzyja miażdżycy. Kardiolodzy ostrzegają
Nawyk, który szkodzi sercu i sprzyja miażdżycy. Kardiolodzy ostrzegają
"Wirus Ferrari" wciąż bez szczepionki. Jest groźny i wysoce zakaźny
"Wirus Ferrari" wciąż bez szczepionki. Jest groźny i wysoce zakaźny
Nowa terapia na alzheimera. Lek ma wspierać "samooczyszczanie" neuronów
Nowa terapia na alzheimera. Lek ma wspierać "samooczyszczanie" neuronów
Istotne zmiany dotyczące porodów. Mają wejść w życie w styczniu 2026 r.
Istotne zmiany dotyczące porodów. Mają wejść w życie w styczniu 2026 r.
Nowe badania dot. melatoniny. Taki może mieć wpływ na serce
Nowe badania dot. melatoniny. Taki może mieć wpływ na serce
Przełom w badaniach nad czerniakiem. Odkryto kluczowe białko
Przełom w badaniach nad czerniakiem. Odkryto kluczowe białko
Gabinet lekarski w supermarkecie? Kaufland z nowatorskim pomysłem
Gabinet lekarski w supermarkecie? Kaufland z nowatorskim pomysłem
Takich ryb unikaj. Praktycznie nie mają wartości odżywczych i mogą szkodzić zdrowiu
Takich ryb unikaj. Praktycznie nie mają wartości odżywczych i mogą szkodzić zdrowiu