Produkty, które mogą zwiększyć ryzyko raka. Sprawdź, na co uważać
Naukowcy powtarzają, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Nie jest to zwykły slogan. Okazuje się bowiem, że spożywana przez nas żywność może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Niestety, może również przyczynić się do powstawania komórek rakowych.
Czerwone mięso i produkty o wysokim indeksie glikemicznym to tylko czubek góry lodowej listy produktów, które mogą zwiększyć ryzyko raka. Jesteś ciekawy, na co jeszcze należy uważać? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przerażające! Właśnie tak wygląda rak skóry
Czerwone mięso
Czerwone mięso, czyli przede wszystkim wołowina, cieszy się dosyć złą sławą nie tylko w wyniku niedawnych doniesień medialnych o wprowadzonym na rynek mięsie chorych krów z nielegalnych ubojni. Naukowcy bowiem od dawna ostrzegają, że czerwone mięso spożywane w nadmiarze może być rakotwórcze.
Zdaniem ekspertów związki zawarte w mięsie mogą przyczyniać się pośrednio do uszkadzania komórek. Co więcej, tego typu żywność zawiera często konserwanty takie jak azotany, które mogą powodować tworzenie się komórek rakowych.
Zobacz też: Mrożona cytryna w walce z rakiem
Żywność przygotowana na ponownie wykorzystanym oleju
Ponowne wykorzystywanie oleju do smażenia nie jest dobrym pomysłem. I chociaż gotując w domu zadbamy o to, aby olej, którego używamy do gotowania był świeży, kupując jedzenie w barach szybkiej obsługi, nie mamy wpływu na sposób przygotowywania potraw.
Kilkukrotnie wykorzystywany olej zawiera w sobie wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania w organizmie komórek nowotworowych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym
Badania potwierdzają teorię mówiącą o tym, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym przyczyniają się do powstawania komórek nowotworowych. Wśród nich można wymienić chociażby testy przeprowadzone przez onkologów z The University of Texas MD Anderson Cancer Center w Houston, które wykazały, że tego typu jedzenie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania chociażby na raka płuc.
Które produkty mają wysoki indeks glikemiczny? Lista jest spora. Wśród nich warto wymienić m.in. piwo, pieczywo z pszennej mąki, makaron, gotowaną marchew i ziemniaki, a także płatki kukurydziane i chipsy.
Zobacz też: Rak piersi to nie wyrok. Badaj się regularnie!
Gotowe dania
Kupowanie gotowych dań jest wyjątkowo niekorzystne dla naszego zdrowia. Tego typu produkty zawierają wiele konserwantów i sztucznych barwników. Co więcej, nie znajdziemy w nich przeciwutleniaczy, które, jak już wcześniej wspominaliśmy, skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.
Co więc powinniśmy jeść, aby w naszym organizmie nie zabrakło antyoksydantów? Przede wszystkim w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw.
Zobacz też: Witamina D nie chroni przed rakiem. Nowe badania
Produkty zaburzające gospodarkę kwasowo-zasadową
Od pewnego czasu mówi się o tym, że zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, przyczynia się do powstawania komórek nowotworowych. Warto więc stosować taką dietę, aby w ogóle nie dopuścić do zakwaszenia.
W związku z tym powinniśmy wyeliminować z diety produkty bogate w cukier, a także kawę, biały ryż, czekoladę, żółte sery, wędliny i sól. Ponadto warto ograniczyć stres, a także rzucić palenie papierosów i częściej ćwiczyć fizycznie. Organizm nam za to podziękuje.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl