Produkty spożywcze zakazane migrenowcom

Odżywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Nieodpowiednio skomponowany jadłospis może przyczynić się nie tylko do rozwoju groźnych chorób, ale również do nasilenia uciążliwych dolegliwości. Istnieje wiele jednostek chorobowych, w których dieta pełni kluczową rolę. Choroby te określa się mianem dietozależnych. Jedną z nich jest migrena. Bywa tak, ale nie u wszystkich pacjentów, że ataki migreny są „wywoływane” przez niektóre produkty spożywcze, zwłaszcza te bogate w tyraminę, nitraty, glutaminian sodu, często też przez alkohol, głównie wino. Bardzo ważna jest w takich przypadkach samoobserwacja i prowadzenie dzienniczka, który pomaga zidentyfikować czynniki wyzwalające ataki migreny.

Produkty spożywcze zakazane migrenowcomProdukty spożywcze zakazane migrenowcom

Czym jest migrena?

Migrena to choroba objawiająca się napadowymi i pulsującymi bólami głowy, które mogą trwać od 4 do nawet 72 godzin. Bóle są zwykle silne, jednostronne, towarzyszą im nudności prowadzące do wymiotów, a także światłowstręt, dźwiękowstręt, nadwrażliwość na zapachy, zaburzenia łaknienia i ogólne rozdrażnienie. Bywają też poprzedzone aurą, czyli przez 15-30 minut pojawiają się u pacjenta zaburzenia widzenia, jaskrawe zygzaki, czasem drętwienie twarzy czy kończyn. Aura pojawia się w 10 proc. ataków migreny.

Częstotliwość migren również nie jest zawsze jednakowa. Zwykle pojawiają się 1-3 razy w miesiącu, ale bywają też migreny chroniczne, kiedy ból nie opuszcza pacjenta nawet przez 15 dni w miesiącu. Bóle nasilają się pod wpływem emocji, na skutek wysiłku fizycznego lub po spożyciu konkretnych produktów. Szczególnie przy częstych migrenach warto rozważyć wszystkie możliwe czynniki ryzyka. Czego więc powinni unikać migrenowcy, aby nie zwiększać prawdopodobieństwa kolejnego ataku?

Koktajlowe menu

Osoby, które cierpią na migrenę, powinny dokładnie przeanalizować swoje codzienne menu oraz wykreślić produkty, które mogą zaostrzać objawy. Amerykańska Narodowa Fundacja Bólu Głowy w humorystyczny sposób określiła grupę produktów, która niekorzystnie wpływa na samopoczucie migrenowców, i nazwała ją „menu koktajlowym”. Zaliczono do nich produkty, które często serwowane są na bankietach, czyli: kawę, colę, alkohol, orzechy, marynaty, żółte sery, czekoladę oraz wędzone ryby i wędliny. Można więc wyróżnić kilka grup produktów, na które należy zwrócić szczególną uwagę.

Grupy produktów odradzanych przy migrenie

  • potrawy ciężkostrawne lub smażone na głębokim tłuszczu (tłuste potrawy mogą powodować problemy z cholesterolem i dostarczać organizmowi nadmiaru toksyn, co skutkować może bólem głowy, dlatego migrenowcy powinni zadbać o dietę niskotłuszczową),
  • rośliny strączkowe (szczególnie fasola, groch, soja i bób), które również często wzdymają i uczulają,
  • czekolada i produkty czekoladowe (np. masło czekoladowe, mleko o smaku czekoladowym, nadziewane słodycze, rogaliki wypełnione masą czekoladową lub jogurty straciatella). Przed atakiem migreny wielu chorych odczuwa nieodpartą chęć zjedzenia czekolady. Zawiera ona jednak tyraminę – związek, który zwiększa ciśnienie krwi i podnosi tętno, co doprowadzić może do ataku migreny,
  • orzechy (np. orzeszki arachidowe, chrupki arachidowe lub masło orzechowe),
  • produkty mleczne (np. żółte sery długo dojrzewające, jogurty, maślanki),
  • ryby, takie jak: tuńczyk, łosoś i makrela oraz owoce morza,
  • ostre przyprawy i sól (ostre przyprawy mogą podrażnić układ pokarmowy i wywoływać nudności, natomiast nadużywanie soli kuchennej zwiększa ciśnienie krwi, przyczyniając się tym samym do nadciśnienia),
  • cytrusy i soki owocowe, zwłaszcza te z zawartością konserwantów,
  • niektóre owoce i warzywa (np. przejrzałe figi i banany, awokado, truskawki, ananasy, owoce z uszkodzoną skórką, pomidory).
  • fast foody,
  • dodatki chemiczne do żywności (głównie glutaminian sodu, aspartam i azotyny; należy więc unikać m. in. słodzików, gum do żucia, sproszkowanych dań, kostek bulionowych),
  • produkty przetworzone (konserwy mięsne, parówki, wysoko przetworzone wędliny, mięsa),
  • napoje, które zawierają kofeinę (kawa, cola, napoje energetyczne, czarna herbata) – reakcja pacjentów jest bardzo indywidualna i wiele zależy od tego, kiedy są one spożywane i w jakich ilościach,
  • alkohol (przede wszystkim czerwone wino, które zawiera związki fenolowe przyczyniające się do napadowych bólów głowy).

Szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków sprawiają, że nie zawsze dbamy o to, co nakładamy na talerz i co wlewamy do szklanki. W przypadku migreny należy pamiętać nie tylko o odpowiedniej diecie i unikaniu konkretnych produktów, ale również o regularności posiłków. Bardzo ważne jest spożywanie prawidłowo skomponowanego śniadania oraz niedopuszczanie do uczucia głodu. W takiej sytuacji następuje bowiem spadek poziomu glukozy we krwi, który skutkować może bólem głowy.

Źródła

  1. (1) Różniecki J., „Migrena. Drogowskaz Medyczny”, „Medycyna Praktyczna” 2015.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"