Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Produkty spożywcze zakazane migrenowcom

Avatar placeholder
05.12.2023 09:53
Produkty spożywcze zakazane migrenowcom
Produkty spożywcze zakazane migrenowcom

Odżywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Nieodpowiednio skomponowany jadłospis może przyczynić się nie tylko do rozwoju groźnych chorób, ale również do nasilenia uciążliwych dolegliwości. Istnieje wiele jednostek chorobowych, w których dieta pełni kluczową rolę. Choroby te określa się mianem dietozależnych. Jedną z nich jest migrena. Bywa tak, ale nie u wszystkich pacjentów, że ataki migreny są „wywoływane” przez niektóre produkty spożywcze, zwłaszcza te bogate w tyraminę, nitraty, glutaminian sodu, często też przez alkohol, głównie wino. Bardzo ważna jest w takich przypadkach samoobserwacja i prowadzenie dzienniczka, który pomaga zidentyfikować czynniki wyzwalające ataki migreny.

spis treści

1. Czym jest migrena?

Migrena to choroba objawiająca się napadowymi i pulsującymi bólami głowy, które mogą trwać od 4 do nawet 72 godzin. Bóle są zwykle silne, jednostronne, towarzyszą im nudności prowadzące do wymiotów, a także światłowstręt, dźwiękowstręt, nadwrażliwość na zapachy, zaburzenia łaknienia i ogólne rozdrażnienie. Bywają też poprzedzone aurą, czyli przez 15-30 minut pojawiają się u pacjenta zaburzenia widzenia, jaskrawe zygzaki, czasem drętwienie twarzy czy kończyn. Aura pojawia się w 10 proc. ataków migreny.

Częstotliwość migren również nie jest zawsze jednakowa. Zwykle pojawiają się 1-3 razy w miesiącu, ale bywają też migreny chroniczne, kiedy ból nie opuszcza pacjenta nawet przez 15 dni w miesiącu. Bóle nasilają się pod wpływem emocji, na skutek wysiłku fizycznego lub po spożyciu konkretnych produktów. Szczególnie przy częstych migrenach warto rozważyć wszystkie możliwe czynniki ryzyka. Czego więc powinni unikać migrenowcy, aby nie zwiększać prawdopodobieństwa kolejnego ataku?

2. Koktajlowe menu

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Osoby, które cierpią na migrenę, powinny dokładnie przeanalizować swoje codzienne menu oraz wykreślić produkty, które mogą zaostrzać objawy. Amerykańska Narodowa Fundacja Bólu Głowy w humorystyczny sposób określiła grupę produktów, która niekorzystnie wpływa na samopoczucie migrenowców, i nazwała ją „menu koktajlowym”. Zaliczono do nich produkty, które często serwowane są na bankietach, czyli: kawę, colę, alkohol, orzechy, marynaty, żółte sery, czekoladę oraz wędzone ryby i wędliny. Można więc wyróżnić kilka grup produktów, na które należy zwrócić szczególną uwagę.

Migrena u dzieci - co powinnaś wiedzieć?
Migrena u dzieci - co powinnaś wiedzieć? [8 zdjęć]

Migrena zazwyczaj kojarzy się nam z problemem występującym tylko u dorosłych. Ale dzieci również cierpią

zobacz galerię

3. Grupy produktów odradzanych przy migrenie

  • potrawy ciężkostrawne lub smażone na głębokim tłuszczu (tłuste potrawy mogą powodować problemy z cholesterolem i dostarczać organizmowi nadmiaru toksyn, co skutkować może bólem głowy, dlatego migrenowcy powinni zadbać o dietę niskotłuszczową),
  • rośliny strączkowe (szczególnie fasola, groch, soja i bób), które również często wzdymają i uczulają,
  • czekolada i produkty czekoladowe (np. masło czekoladowe, mleko o smaku czekoladowym, nadziewane słodycze, rogaliki wypełnione masą czekoladową lub jogurty straciatella). Przed atakiem migreny wielu chorych odczuwa nieodpartą chęć zjedzenia czekolady. Zawiera ona jednak tyraminę – związek, który zwiększa ciśnienie krwi i podnosi tętno, co doprowadzić może do ataku migreny,
  • orzechy (np. orzeszki arachidowe, chrupki arachidowe lub masło orzechowe),
  • produkty mleczne (np. żółte sery długo dojrzewające, jogurty, maślanki),
  • ryby, takie jak: tuńczyk, łosoś i makrela oraz owoce morza,
  • ostre przyprawy i sól (ostre przyprawy mogą podrażnić układ pokarmowy i wywoływać nudności, natomiast nadużywanie soli kuchennej zwiększa ciśnienie krwi, przyczyniając się tym samym do nadciśnienia),
  • cytrusy i soki owocowe, zwłaszcza te z zawartością konserwantów,
  • niektóre owoce i warzywa (np. przejrzałe figi i banany, awokado, truskawki, ananasy, owoce z uszkodzoną skórką, pomidory).
  • fast foody,
  • dodatki chemiczne do żywności (głównie glutaminian sodu, aspartam i azotyny; należy więc unikać m. in. słodzików, gum do żucia, sproszkowanych dań, kostek bulionowych),
  • produkty przetworzone (konserwy mięsne, parówki, wysoko przetworzone wędliny, mięsa),
  • napoje, które zawierają kofeinę (kawa, cola, napoje energetyczne, czarna herbata) – reakcja pacjentów jest bardzo indywidualna i wiele zależy od tego, kiedy są one spożywane i w jakich ilościach,
  • alkohol (przede wszystkim czerwone wino, które zawiera związki fenolowe przyczyniające się do napadowych bólów głowy).

Szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków sprawiają, że nie zawsze dbamy o to, co nakładamy na talerz i co wlewamy do szklanki. W przypadku migreny należy pamiętać nie tylko o odpowiedniej diecie i unikaniu konkretnych produktów, ale również o regularności posiłków. Bardzo ważne jest spożywanie prawidłowo skomponowanego śniadania oraz niedopuszczanie do uczucia głodu. W takiej sytuacji następuje bowiem spadek poziomu glukozy we krwi, który skutkować może bólem głowy.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze