Produkty zakazane w diecie cukrzyka

Artykuł przygotowany we współpracy z Abbott

Można nazwać ją pandemią XXI wieku. Dotyka wszystkich, bez względu na płeć czy wiek i – wbrew pozorom – nie dotyczy wyłącznie osób z nadwagą lub otyłością. Cukrzyca, bo o niej mowa, nie bez powodu nazywana jest cichym zabójcą.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Bez odpowiedniej diety, aktywności fizycznej, opieki lekarskiej i systematycznej kontroli poziomu cukru może prowadzić do groźnych powikłań. Przewlekle podwyższony poziom glukozy we krwi systematycznie niszczy i upośledza prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, w tym serca, nerek, nerwów oraz naczyń krwionośnych.

Mimo że cukrzyca jest chorobą nieuleczalną, to można z nią żyć. Należy jednak pamiętać, że jednym z najważniejszych działań, które musi podejmować chory, jest częsta samokontrola. Pomiar poziomu glukozy we krwi powinien odbywać się regularnie, przede wszystkim przed posiłkiem i 2 godziny po nim.

Na rynku są już dostępne nowoczesne urządzenia, np. FreeStyle Libre, pozwalające na pomiar poziomu cukru bez konieczności nakłuwania opuszki palca1. Sensor noszony na tylnej stronie ramienia automatycznie mierzy poziom cukru, aby zobaczyć wynik wystarczy zbliżyć do niego czytnik2. Po zeskanowaniu wyświetli się także strzałka trendu pokazująca, czy stężenie glukozy spada, rośnie czy jest stabilne. Sensor jest wodoodporny3 można w nim pływać, kąpać się i brać prysznic. Z systemu FreeStyle Libre mogą korzystać zarówno dorośli jak i dzieci od 4 roku życia4.

Odpowiednia dieta, unikanie konkretnych produktów oraz włączenie do codziennego menu tych wskazanych, które pozwolą kontrolować chorobę, to ponad połowa sukcesu. Co powinieneś zatem wyłączyć całkowicie ze swojego jadłospisu?

1. Produkty zbożowe

Trudno całkowicie z nich zrezygnować. Nikt z nas chyba nie może sobie wyobrazić życia bez smacznej kanapki czy pysznego spaghetti. Niestety, aby zachować dobrą kondycję i zdrowie, musimy przygotować się na wiele wyrzeczeń.

Szerokim łukiem diabetycy powinni omijać: makarony z oczyszczonej mąki, biały ryż, kaszę jaglaną, kaszę mannę, płatki kukurydziane, słodkie płatki śniadaniowe, bagietki, bułki maślane, drożdżówki, pączki, kajzerki, pieczarkarze, rogale, chałki, strucle, chleb razowy na miodzie czy ciasta, ciasteczka i biszkopty.

2. Nabiał

Spośród produktów nabiałowych z menu diabetyka powinny zniknąć pełnotłuste produkty mleczne, takie jak: mleko pełne skondensowane tak chętnie dodawane do porannej kawy, śmietana, tłuste sery podpuszczkowe, mleko w proszku, pełne mleko, serki topione, a także sery żółte pełnotłuste i dojrzewające.

Lista jest dosyć długa, ale wcale nie oznacza to, że musisz całkowicie rezygnować z produktów mlecznych. Wystarczy spożywać te dozwolone, tj. mleko o zmniejszonej zawartości tłuszczu, kefiry i jogurty. Warto pamiętać, iż w produktach mlecznych znajduje się cukier prosty – laktoza, która wpływa na szybki wzrost glukozy we krwi.

3. Mięso

Czerwone mięso to nie tylko źródło pełnowartościowego białka i żelaza, ale także źródło związków przyczyniających się do rozwoju miażdżycy, tj.: nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Wybierając mięsa, kieruj się zasadą – im chudsze, tym lepsze.

Diabetycy powinni jak ognia unikać tłustych gatunków mięsa, takich jak: wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, podroby, dziczyzna. Zapomnieć powinni również o takich przysmakach jak: kiełbasa, salceson, mielonka, salami czy pasztetowa. To wszystko oznacza również, że musisz zrezygnować z soczystych mięsnych hamburgerów czy hot-dogów.

4. Ryby

Wśród ryb, które są pełne zdrowych kwasów tłuszczowych oraz cennych dla zdrowia witamin i minerałów, niestety są i takie, których jedzenie powinno być ograniczone. Postaraj się nie jeść zbyt często tłustych karpi, halibuta i węgorza. Warto również ograniczyć spożycie ryb wędzonych. Pamiętaj też, że najlepiej jest jeść ryby duszone, gotowane lub pieczone. Unikaj natomiast smażenia ryb. Niewskazane są również kawior i krewetki.

5. Warzywa

Przede wszystkim diabetycy nie mogą pozwolić sobie na to, aby w ich warzywnym menu dominowały produkty bogate w skrobię. W diecie należy ograniczyć ziemniaki, kukurydzę, groszek i buraki. Najlepiej jest jadać warzywa ugotowane al dente, dzięki czemu ich indeks glikemiczny nie ulega znacznemu wzrostowi.

6. Owoce

Osoby chore na cukrzycę mogą jeść większość owoców. Oczywiście, ze względu na fakt, iż są one dobrym źródłem cukrów prostych, powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Całkowicie zabronione są owoce konserwowe w słodkiej zalewie, suszone, dżemy, powidła i marmolady, a także syropy. Ogranicz również spożycie bananów i bardzo dojrzałych gruszek i śliwek.

7. Cukier i słodycze

Ze swojej diety diabetycy muszą niestety wyeliminować również wszystkie słodkie przekąski. Warto również przyzwyczaić się do niesłodzonej kawy i herbaty, gdyż niewskazane są takie produkty do słodzenia jak: miód, konfitura czy syrop klonowy. Unikać również należy słodkich polew, lodów, tortów, batonów czy lizaków. Słodycze to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Dlatego powinny zostać one wyeliminowane z jadłospisu diabetyków.

8. Napoje

Alkohol jest całkowicie zabroniony w diecie diabetyków. Podobnie rzecz ma się z napojami gazowanymi, owocowymi, dosładzanymi sokami owocowymi.

Dieta diabetyka to jednak nie tylko ograniczenia dietetyczne, aby cieszyć się zdrowiem, zarówno osoby chore na cukrzycę typu 1, jak i drugiego, powinny odżywiać się regularnie i być aktywne fizycznie. Ze względu na fakt, iż cukrzyca typu 2 często jest spowodowana otyłością, osoby z tym typem cukrzycy mogą odnieść olbrzymie korzyści z ograniczenia kaloryczności diety.

www.freestylelibre.pl 

Przypisy:

1 Pomiar glikemii przy pomocy sensora nie wymaga użycia nakłuwacza. Test z opuszki palca za pomocą glukometru jest konieczny w okresach szybkich zmian stężenia glukozy we krwi, kiedy stężenie glukozy w płynie śródtkankowym może nie odzwierciedlać dokładnie stężenia glukozy we krwi lub w przypadku, kiedy system informuje o hipoglikemii albo zbliżającej się hipoglikemii, lub kiedy objawy są niezgodne z odczytem systemu.

2 Czytnik jest w stanie zeskanować dane z sensora z odległości do 4 cm.

3 Sensor jest wodoodporny w wodzie o głębokości do 1 metra przez maksymalnie 30 minut.

4 System monitorowania glikemii FreeStyle Libre jest przeznaczony do kontrolowania stężenia glukozy w płynie śródtkankowym u osób cierpiących na cukrzycę (w wieku od 4 lat). Możliwość używania systemu przez dzieci (w wieku 4-17 lat) jest ograniczona koniecznością nadzoru nad użyciem systemu przez osobę pełnoletnią (powyżej 18 roku życia). 

ADC/WP/12/2016

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy