Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr Krystyna Pogoń
Zdrowotne właściwości fiołka trójlistnego, czyli popularnego bratka
1 z 8 Prozdrowotne właściwości bratka
Fiołek trójlistny to oficjalna nazwa znanego wszystkim bratka. Roślina rośnie na polach i łąkach, nierzadko też sadzimy ją w przydomowych ogródkach.
Chociaż jest dla nas przede wszystkim ozdobą, ten polny kwiat wykazuje wiele cennych właściwości.
Oczyszcza organizm z toksyn i poprawia przemianę materii, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ale sprawdza się także w kuchni, jako dodatek do syropów, likierów, win i olejów.
Bratek stosuje się zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i spożywczym. Jak wykorzystać go we własnej kuchni?
Przeczytaj także: Odtruwa wątrobę i łagodzi stres. Zbierz kwiaty zanim przekwitną