Przez 26 tygodni jedli awokado. Badanie przyniosło zaskakujące wnioski

Awokado od dawna cieszy się opinią jednego z najzdrowszych owoców świata. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i cenne mikroelementy, bywa bohaterem dietetycznych poradników i superfoodowych rankingów. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii sugerują, że regularne spożywanie awokado może wpływać na jakość diety.

Przez 26 tygodni jedni awokado. Badanie przyniosło zaskakujące wnioskiPrzez 26 tygodni jedni awokado. Badanie przyniosło zaskakujące wnioski
Źródło zdjęć: © Pixabay

Eksperyment z awokado – 26 tygodni, 1008 uczestników

W trwającym pół roku randomizowanym badaniu klinicznym udział wzięło ponad tysiąc osób z otyłością brzuszną i niskim spożyciem awokado. Połowa uczestników codziennie otrzymywała jedno awokado (ok. 168 g) oraz instrukcje, jak je włączyć do codziennego jadłospisu.

Grupa kontrolna nie zmieniała dotychczasowej diety i ograniczyła spożycie awokado do maksimum dwóch owoców miesięcznie. Efekty oceniano na podstawie 24-godzinnych wywiadów żywieniowych oraz wskaźnika HEI-2015 (Healthy Eating Index), który mierzy zgodność diety zaleceniami żywieniowymi.

Wyniki nie pozostawiały wątpliwości: osoby jedzące codziennie awokado poprawiły wynik HEI o średnio 4,74 punktu. Poprawa ta wiązała się głównie ze zwiększonym spożyciem warzyw oraz lepszym stosunkiem tłuszczów nienasyconych do nasyconych.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Co ciekawe, choć wzrosła ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFAs), aż o 13 g dziennie, to nie zaobserwowano znaczących zmian w parametrach zdrowia kardiometabolicznego, takich jak masa ciała, poziom cholesterolu czy insuliny.

Autorzy badania wskazują, że 26 tygodni mogło być zbyt krótkim okresem, aby odnotować fizjologiczne zmiany w obrębie tych wskaźników. Dodatkowo, jakość diety uczestników na starcie była tak niska, że nawet poprawa nie wystarczyła, by osiągnąć prozdrowotny próg.

Nie dla każdego i nie w nadmiarze

Dietetyczki Claire Rifkin i Alyssa Simpson, choć nie brały udziału w badaniu, potwierdzają wartość odżywczą awokado. Owoce te dostarczają jednonienasyconych tłuszczów, błonnika, witamin i fitochemikaliów wspierających zdrowie.

W omawianym badaniu zauważono też spadek spożycia sodu, cukrów dodanych i rafinowanych zbóż, co sugeruje, że awokado mogło częściowo zastąpić mniej zdrowe produkty.

Jednocześnie eksperci przestrzegają przed traktowaniem awokado jako panaceum. Jak zaznacza Rifkin, "nie wystarczy dodać jedno zdrowe jedzenie, by osiągnąć długowieczność. Kluczem jest zróżnicowana dieta bogata w produkty pełnowartościowe".

Chociaż awokado to źródło zdrowych tłuszczów, ma też wysoką gęstość energetyczną. Osoby dbające o masę ciała powinny zachować umiar w porcjowaniu. Również osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) lub stosujące dietę low-FODMAP mogą być zmuszone do ograniczenia jego spożycia.

Jeśli z różnych przyczyn nie można jeść awokado, dietetyczki polecają inne źródła zdrowych tłuszczów i błonnika: orzechy włoskie i migdały, nasiona chia i dyni, oliwę z oliwek czy siemię lniane.

Awokado może być cennym dodatkiem do codziennej diety, zwłaszcza jako zamiennik mniej korzystnych składników, ale nie powinno być postrzegane jako cudowny środek na długowieczność. Klucz do zdrowia i długiego życia tkwi w konsekwentnym dbaniu o różnorodność, jakość i umiar.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Uniwersytet Stanowy Pensylwanii

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda