Przez 26 tygodni jedli awokado. Badanie przyniosło zaskakujące wnioski

Awokado od dawna cieszy się opinią jednego z najzdrowszych owoców świata. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i cenne mikroelementy, bywa bohaterem dietetycznych poradników i superfoodowych rankingów. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii sugerują, że regularne spożywanie awokado może wpływać na jakość diety.

Przez 26 tygodni jedni awokado. Badanie przyniosło zaskakujące wnioskiPrzez 26 tygodni jedni awokado. Badanie przyniosło zaskakujące wnioski
Źródło zdjęć: © Pixabay

Eksperyment z awokado – 26 tygodni, 1008 uczestników

W trwającym pół roku randomizowanym badaniu klinicznym udział wzięło ponad tysiąc osób z otyłością brzuszną i niskim spożyciem awokado. Połowa uczestników codziennie otrzymywała jedno awokado (ok. 168 g) oraz instrukcje, jak je włączyć do codziennego jadłospisu.

Grupa kontrolna nie zmieniała dotychczasowej diety i ograniczyła spożycie awokado do maksimum dwóch owoców miesięcznie. Efekty oceniano na podstawie 24-godzinnych wywiadów żywieniowych oraz wskaźnika HEI-2015 (Healthy Eating Index), który mierzy zgodność diety zaleceniami żywieniowymi.

Wyniki nie pozostawiały wątpliwości: osoby jedzące codziennie awokado poprawiły wynik HEI o średnio 4,74 punktu. Poprawa ta wiązała się głównie ze zwiększonym spożyciem warzyw oraz lepszym stosunkiem tłuszczów nienasyconych do nasyconych.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Co ciekawe, choć wzrosła ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFAs), aż o 13 g dziennie, to nie zaobserwowano znaczących zmian w parametrach zdrowia kardiometabolicznego, takich jak masa ciała, poziom cholesterolu czy insuliny.

Autorzy badania wskazują, że 26 tygodni mogło być zbyt krótkim okresem, aby odnotować fizjologiczne zmiany w obrębie tych wskaźników. Dodatkowo, jakość diety uczestników na starcie była tak niska, że nawet poprawa nie wystarczyła, by osiągnąć prozdrowotny próg.

Nie dla każdego i nie w nadmiarze

Dietetyczki Claire Rifkin i Alyssa Simpson, choć nie brały udziału w badaniu, potwierdzają wartość odżywczą awokado. Owoce te dostarczają jednonienasyconych tłuszczów, błonnika, witamin i fitochemikaliów wspierających zdrowie.

W omawianym badaniu zauważono też spadek spożycia sodu, cukrów dodanych i rafinowanych zbóż, co sugeruje, że awokado mogło częściowo zastąpić mniej zdrowe produkty.

Jednocześnie eksperci przestrzegają przed traktowaniem awokado jako panaceum. Jak zaznacza Rifkin, "nie wystarczy dodać jedno zdrowe jedzenie, by osiągnąć długowieczność. Kluczem jest zróżnicowana dieta bogata w produkty pełnowartościowe".

Chociaż awokado to źródło zdrowych tłuszczów, ma też wysoką gęstość energetyczną. Osoby dbające o masę ciała powinny zachować umiar w porcjowaniu. Również osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) lub stosujące dietę low-FODMAP mogą być zmuszone do ograniczenia jego spożycia.

Jeśli z różnych przyczyn nie można jeść awokado, dietetyczki polecają inne źródła zdrowych tłuszczów i błonnika: orzechy włoskie i migdały, nasiona chia i dyni, oliwę z oliwek czy siemię lniane.

Awokado może być cennym dodatkiem do codziennej diety, zwłaszcza jako zamiennik mniej korzystnych składników, ale nie powinno być postrzegane jako cudowny środek na długowieczność. Klucz do zdrowia i długiego życia tkwi w konsekwentnym dbaniu o różnorodność, jakość i umiar.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Uniwersytet Stanowy Pensylwanii

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije