Najlepszy owoc dla serca. Wspiera układ krążenia i reguluje poziom cholesterolu

Awokado, choć przez wielu kojarzone głównie z modnym dodatkiem do tostów, jest znacznie więcej niż tylko kulinarnym trendem. Według dr Sarah Alexander, kardiolożki i członkini Amerykańskiego Kolegium Kardiologicznego (FACC), to właśnie ten owoc zasługuje na miano numeru jeden wśród produktów wspierających zdrowie serca.

Superowoc dla serca. Naturalna bariera dla cholesterolu i pogromca cholesteroluSuperowoc dla serca. Naturalna bariera dla cholesterolu i pogromca cholesterolu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Bogactwo zdrowych tłuszczów

Awokado to jedno z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych – zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych. Tłuszcze te wspomagają redukcję poziomu "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie utrzymując lub zwiększając poziom "dobrego" HDL.

Jak podkreśla dr Alexander, zastępowanie tłuszczów nasyconych (np. z masła) właśnie awokado może obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych aż o 16–22 proc. Metaanaliza siedmiu badań wykazała, że osoby regularnie jedzące awokado miały niższy poziom cholesterolu całkowitego i LDL niż ci, którzy go unikali.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Połówka awokado dostarcza niemal 500 mg potasu – więcej niż banan. Potas odgrywa kluczową rolę w obniżaniu ciśnienia krwi, przeciwdziałając działaniu sodu. To dosłownie naturalny "balans" dla układu krążenia.

Rozpuszczalny błonnik dla czystych tętnic

Awokado zawiera aż 7 g błonnika na porcję (około 25 proc. dziennego zapotrzebowania), z czego połowa to błonnik rozpuszczalny. Działa on jak miotełka – wiąże cząsteczki cholesterolu w przewodzie pokarmowym i pomaga je wydalić.

Wyniki badań opublikowanych w "Nutrients" wskazują, że błonnik rozpuszczalny przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu.

Awokado zawiera też fitosterole, czyli związki roślinne, które ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelitach. Dzięki temu poziom LDL może obniżyć się nawet o 10 proc., a tym samym chroni przed miażdżycą.

Karotenoidy (np. luteina) i witamina E zawarte w awokado chronią komórki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem i zmniejszają stan zapalny – kluczowy czynnik w rozwoju choroby wieńcowej.

Jak jeść awokado?

Dr Alexander podkreśla, że awokado to jeden z najbardziej wszechstronnych owoców. Możesz wykorzystać je na wiele sposobów:

  • dodawać do sałatek i zup (np. chłodników z ogórkiem),

  • miksować w smoothie,

  • rozsmarowywać na tostach (z białą fasolą lub jajkiem),

  • zastępować nim majonez w sałatkach (np. z kurczakiem),

  • przygotować z niego desery.

Awokado to więcej niż modny składnik kuchni. To naturalne wsparcie dla serca – pełne zdrowych tłuszczów, błonnika, potasu, antyoksydantów i steroli roślinnych. Regularne spożywanie tego owocu wiąże się ze znacznie mniejszym ryzykiem chorób serca, co potwierdzają badania naukowe.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrients
  2. FACC

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"