Najlepszy owoc dla serca. Wspiera układ krążenia i reguluje poziom cholesterolu

Awokado, choć przez wielu kojarzone głównie z modnym dodatkiem do tostów, jest znacznie więcej niż tylko kulinarnym trendem. Według dr Sarah Alexander, kardiolożki i członkini Amerykańskiego Kolegium Kardiologicznego (FACC), to właśnie ten owoc zasługuje na miano numeru jeden wśród produktów wspierających zdrowie serca.

Superowoc dla serca. Naturalna bariera dla cholesterolu i pogromca cholesteroluSuperowoc dla serca. Naturalna bariera dla cholesterolu i pogromca cholesterolu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Bogactwo zdrowych tłuszczów

Awokado to jedno z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych – zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych. Tłuszcze te wspomagają redukcję poziomu "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie utrzymując lub zwiększając poziom "dobrego" HDL.

Jak podkreśla dr Alexander, zastępowanie tłuszczów nasyconych (np. z masła) właśnie awokado może obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych aż o 16–22 proc. Metaanaliza siedmiu badań wykazała, że osoby regularnie jedzące awokado miały niższy poziom cholesterolu całkowitego i LDL niż ci, którzy go unikali.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Połówka awokado dostarcza niemal 500 mg potasu – więcej niż banan. Potas odgrywa kluczową rolę w obniżaniu ciśnienia krwi, przeciwdziałając działaniu sodu. To dosłownie naturalny "balans" dla układu krążenia.

Rozpuszczalny błonnik dla czystych tętnic

Awokado zawiera aż 7 g błonnika na porcję (około 25 proc. dziennego zapotrzebowania), z czego połowa to błonnik rozpuszczalny. Działa on jak miotełka – wiąże cząsteczki cholesterolu w przewodzie pokarmowym i pomaga je wydalić.

Wyniki badań opublikowanych w "Nutrients" wskazują, że błonnik rozpuszczalny przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu.

Awokado zawiera też fitosterole, czyli związki roślinne, które ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelitach. Dzięki temu poziom LDL może obniżyć się nawet o 10 proc., a tym samym chroni przed miażdżycą.

Karotenoidy (np. luteina) i witamina E zawarte w awokado chronią komórki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem i zmniejszają stan zapalny – kluczowy czynnik w rozwoju choroby wieńcowej.

Jak jeść awokado?

Dr Alexander podkreśla, że awokado to jeden z najbardziej wszechstronnych owoców. Możesz wykorzystać je na wiele sposobów:

  • dodawać do sałatek i zup (np. chłodników z ogórkiem),

  • miksować w smoothie,

  • rozsmarowywać na tostach (z białą fasolą lub jajkiem),

  • zastępować nim majonez w sałatkach (np. z kurczakiem),

  • przygotować z niego desery.

Awokado to więcej niż modny składnik kuchni. To naturalne wsparcie dla serca – pełne zdrowych tłuszczów, błonnika, potasu, antyoksydantów i steroli roślinnych. Regularne spożywanie tego owocu wiąże się ze znacznie mniejszym ryzykiem chorób serca, co potwierdzają badania naukowe.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrients
  2. FACC

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"