Trwa ładowanie...

Ratuje wątrobę, trzustkę, jelita i nerki. Zdrowszy niż oliwa z oliwek, ale Polacy nie doceniają

Avatar placeholder
22.03.2024 13:08
Kiedyś olej rydzowy był niemal w każdym domu. Dziś jest niestety niedoceniany
Kiedyś olej rydzowy był niemal w każdym domu. Dziś jest niestety niedoceniany (Getty Images)

Olej rydzowy, znany również jako olej z lnianki, to prawdziwa skarbnica witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety Polacy nadal go nie doceniają, dlatego podpowiemy, jak go stosować, aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści.

spis treści

1. Olej rydzowy

Choć nazwa "olej rydzowy" może sugerować, że ma on coś wspólnego z grzybami, w rzeczywistości jest on produkowany z nasion lnicznika siewnego, rośliny z rodziny kapustowatych, która jest również znana jako lnianka lub rydz. Nasiona tej rośliny mają charakterystyczną brunatno-rdzawą barwę.

Kiedyś, olej rydzowy był obecny praktycznie w każdym domu, ale stracił na popularności wraz z pojawieniem się oleju rzepakowego. Jednak jego zdrowotne właściwości są na nowo odkrywane i doceniane.

Zobacz film: "Przetestowaliśmy 4 sposoby na lepszą odporność. Oto wyniki"

Olej rydzowy jest produkowany w procesie tłoczenia na zimno, a jego kolor zależy od użytych nasion - może on przybrać barwę od złocistej, aż po rdzawe odcienie. Na dnie butelki z olejem często można zauważyć lekki osad, który jest dowodem na to, że olej został wyprodukowany w tradycyjny sposób.

Smak oleju rydzowego jest bardzo specyficzny i nie każdemu może przypaść do gustu. Jego aromat jest stosunkowo mocny i można w nim wyczuć lekki posmak cebuli oraz gorczycy.

2. Jak stosować olej rydzowy?

Warto pamiętać, że olej rydzowy nie nadaje się do smażenia, ponieważ obróbka cieplna niszczy jego cenne składniki odżywcze. Jednak na zimno, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, pieczywa czy dipów.

Można go również wykorzystać do polania ziemniaków, kaszy lub makaronu. Zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek oleju rydzowego dziennie.

3. Bogactwo korzyści zdrowotnych

Olej rydzowy jest niezwykle wartościowy ze względu na obfitość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 90 proc. jego zawartości. Jest zdrowszy nawet bardziej niż oliwa z oliwek.

Jest on także cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Olej rydzowy jest pełen przeciwutleniaczy i lecytyny. W jednej łyżce tego oleju znajduje się 107 kcal, a ta niewielka porcja ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, olej rydzowy poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia, redukcji poziomu złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca.

Olej z lnicznika siewnego chroni także wątrobę, trzustkę, jelita i nerki. Pomaga w przemianie materii i normalizacji poziomu cukru we krwi. Korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Regularne spożywanie oleju rydzowego poprawia pamięć i koncentrację. Ma pozytywny wpływ na wzrok oraz cerę i spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo, wspiera naszą odporność, łagodzi stany zapalne i pomaga w walce z infekcjami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze