Ratuje wątrobę, trzustkę, jelita i nerki. Zdrowszy niż oliwa z oliwek, ale Polacy nie doceniają

Olej rydzowy, znany również jako olej z lnianki, to prawdziwa skarbnica witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety Polacy nadal go nie doceniają, dlatego podpowiemy, jak go stosować, aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści.

Kiedyś olej rydzowy był niemal w każdym domu. Dziś jest niestety niedocenianyKiedyś olej rydzowy był niemal w każdym domu. Dziś jest niestety niedoceniany
Źródło zdjęć: © Getty Images

Olej rydzowy

Choć nazwa "olej rydzowy" może sugerować, że ma on coś wspólnego z grzybami, w rzeczywistości jest on produkowany z nasion lnicznika siewnego, rośliny z rodziny kapustowatych, która jest również znana jako lnianka lub rydz. Nasiona tej rośliny mają charakterystyczną brunatno-rdzawą barwę.

Kiedyś, olej rydzowy był obecny praktycznie w każdym domu, ale stracił na popularności wraz z pojawieniem się oleju rzepakowego. Jednak jego zdrowotne właściwości są na nowo odkrywane i doceniane.

Olej rydzowy jest produkowany w procesie tłoczenia na zimno, a jego kolor zależy od użytych nasion - może on przybrać barwę od złocistej, aż po rdzawe odcienie. Na dnie butelki z olejem często można zauważyć lekki osad, który jest dowodem na to, że olej został wyprodukowany w tradycyjny sposób.

Przetestowaliśmy 4 sposoby na lepszą odporność. Oto wyniki

Smak oleju rydzowego jest bardzo specyficzny i nie każdemu może przypaść do gustu. Jego aromat jest stosunkowo mocny i można w nim wyczuć lekki posmak cebuli oraz gorczycy.

Jak stosować olej rydzowy?

Warto pamiętać, że olej rydzowy nie nadaje się do smażenia, ponieważ obróbka cieplna niszczy jego cenne składniki odżywcze. Jednak na zimno, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, pieczywa czy dipów.

Można go również wykorzystać do polania ziemniaków, kaszy lub makaronu. Zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek oleju rydzowego dziennie.

Bogactwo korzyści zdrowotnych

Olej rydzowy jest niezwykle wartościowy ze względu na obfitość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 90 proc. jego zawartości. Jest zdrowszy nawet bardziej niż oliwa z oliwek.

Jest on także cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Olej rydzowy jest pełen przeciwutleniaczy i lecytyny. W jednej łyżce tego oleju znajduje się 107 kcal, a ta niewielka porcja ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, olej rydzowy poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia, redukcji poziomu złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca.

Olej z lnicznika siewnego chroni także wątrobę, trzustkę, jelita i nerki. Pomaga w przemianie materii i normalizacji poziomu cukru we krwi. Korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Regularne spożywanie oleju rydzowego poprawia pamięć i koncentrację. Ma pozytywny wpływ na wzrok oraz cerę i spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo, wspiera naszą odporność, łagodzi stany zapalne i pomaga w walce z infekcjami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie