Ratuje wątrobę, trzustkę, jelita i nerki. Zdrowszy niż oliwa z oliwek, ale Polacy nie doceniają

Olej rydzowy, znany również jako olej z lnianki, to prawdziwa skarbnica witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety Polacy nadal go nie doceniają, dlatego podpowiemy, jak go stosować, aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści.

Kiedyś olej rydzowy był niemal w każdym domu. Dziś jest niestety niedocenianyKiedyś olej rydzowy był niemal w każdym domu. Dziś jest niestety niedoceniany
Źródło zdjęć: © Getty Images

Olej rydzowy

Choć nazwa "olej rydzowy" może sugerować, że ma on coś wspólnego z grzybami, w rzeczywistości jest on produkowany z nasion lnicznika siewnego, rośliny z rodziny kapustowatych, która jest również znana jako lnianka lub rydz. Nasiona tej rośliny mają charakterystyczną brunatno-rdzawą barwę.

Kiedyś, olej rydzowy był obecny praktycznie w każdym domu, ale stracił na popularności wraz z pojawieniem się oleju rzepakowego. Jednak jego zdrowotne właściwości są na nowo odkrywane i doceniane.

Olej rydzowy jest produkowany w procesie tłoczenia na zimno, a jego kolor zależy od użytych nasion - może on przybrać barwę od złocistej, aż po rdzawe odcienie. Na dnie butelki z olejem często można zauważyć lekki osad, który jest dowodem na to, że olej został wyprodukowany w tradycyjny sposób.

Przetestowaliśmy 4 sposoby na lepszą odporność. Oto wyniki

Smak oleju rydzowego jest bardzo specyficzny i nie każdemu może przypaść do gustu. Jego aromat jest stosunkowo mocny i można w nim wyczuć lekki posmak cebuli oraz gorczycy.

Jak stosować olej rydzowy?

Warto pamiętać, że olej rydzowy nie nadaje się do smażenia, ponieważ obróbka cieplna niszczy jego cenne składniki odżywcze. Jednak na zimno, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, pieczywa czy dipów.

Można go również wykorzystać do polania ziemniaków, kaszy lub makaronu. Zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek oleju rydzowego dziennie.

Bogactwo korzyści zdrowotnych

Olej rydzowy jest niezwykle wartościowy ze względu na obfitość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 90 proc. jego zawartości. Jest zdrowszy nawet bardziej niż oliwa z oliwek.

Jest on także cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Olej rydzowy jest pełen przeciwutleniaczy i lecytyny. W jednej łyżce tego oleju znajduje się 107 kcal, a ta niewielka porcja ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, olej rydzowy poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia, redukcji poziomu złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca.

Olej z lnicznika siewnego chroni także wątrobę, trzustkę, jelita i nerki. Pomaga w przemianie materii i normalizacji poziomu cukru we krwi. Korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Regularne spożywanie oleju rydzowego poprawia pamięć i koncentrację. Ma pozytywny wpływ na wzrok oraz cerę i spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo, wspiera naszą odporność, łagodzi stany zapalne i pomaga w walce z infekcjami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu