Ratunek dla wątroby, serca, nerek. Wystarczy łyżeczka dziennie

Nasiona chia od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością jako składnik zdrowej diety. Zaliczane są do tzw. superfoods – żywności o ponadprzeciętnym potencjale prozdrowotnym. Mówiąc o tych nasionkach, często wspomina się też o ich właściwościach detoksykujących. Czy faktycznie pomagają w oczyszczaniu organizmu?

Chia jest uznawana za superfoodChia jest uznawana za superfood
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Chia - właściwości

Nasiona chia wykazują wiele pozytywnych właściwości. Są szczególnie cenione za bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, głównie w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA), który odpowiada za działanie przeciwzapalne, kardioprotekcyjne i antyoksydacyjne.

Nasiona zawierają także sporo błonnika, wysokiej jakości białko roślinne, witaminy z grupy B, minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk, a także liczne związki polifenolowe, w tym kwercetynę, apigeninę i kwas chlorogenowy.

Wśród informacji o zaletach nasion chia znajdują się też te dotyczące właściwości detoksykujących oraz o cudownym wpływie na wątrobę? Czy faktycznie tak jest?

Chia a wątroba, nerki i serce

Badania wykazały, że nasiona chia wykazują działanie ochronne na wątrobę, m.in. zmniejszają stłuszczenie wątroby i poprawiają profil lipidowy, co potwierdza publikacja Vázquez-Carrillo i wsp. z 2020 roku w czasopiśmie "Nutrients".

Ulbricht i współautorzy (2014, "PLOS One") odnotowali poprawę insulinowrażliwości po suplementacji chia, co wpływa korzystnie na metabolizm wątrobowy. Z kolei Orona-Tamayo i współpracownicy (2015, Journal of Food Science) wykazali, że chia zmniejsza stres oksydacyjny w wątrobie poprzez obniżenie poziomu malondialdehydu.

W odniesieniu do nerek, badania Martínez-Cruz i Paredes-López, które ukazały się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", potwierdziły, że chia obniża poziom kreatyniny i mocznika, co świadczy o ochronie funkcji nerek.

W kontekście układu sercowo-naczyniowego naukowcy wykazali obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę profilu lipidowego i spadek LDL. Badania ukazały się w "Journal of Strength and Conditioning Research". Dodatkowo badacze zaobserwowali, że chia pomaga stabilizować glikemię poposiłkową i poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi. Wszystkie te efekty wiążą się z obecnością w chia błonnika, kwasów omega-3 oraz polifenoli, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspierając zdrowie wielu narządów jednocześnie.

Nasiona są źródłem silnych przeciwutleniaczy – takich jak kwas rozmarynowy, chlorogenowy i polifenole, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny, szkodliwy zarówno dla komórek wątroby, jak i całego organizmu. Takie działanie nasion będzie w perspektywie czasu odciążeniem dla wątroby.

Ponadto błonnik obecny w ziarnach będzie wpływał korzystnie na perystaltykę jelit, co przyczyni się do sprawniejszego procesu trawienia, a przez to i wydalenia zbędnych składników przemiany materii z organizmu.

Jak jeść nasiona?

Chia doskonale komponują się z innymi produktami żywnościowymi. Pasują do smoothie, owsianki, granoli, różnych napojów, ale i do zup czy sosów. Wystarczy łyżeczka dziennie.

Bardzo popularne są tzw. puddingi chia. To prosta w przygotowaniu przekąska. Wystarczy połączyć ok. łyżeczkę nasion z około 200 ml mleka zwykłego bądź roślinnego, dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin. W tym czasie chia spęcznieje, a konsystencja mieszanki będzie przypominała pudding. Aby stworzyć z tego bardziej sycący i urozmaicony posiłek, można dodać owoce czy orzechy.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: "Journal of Strength and Conditioning Research"; "PLOS One"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, jakiemu nawykowi zawdzięcza długie życie
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, jakiemu nawykowi zawdzięcza długie życie
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Nowy wariant wirusa grypy. W USA rośnie liczba chorych
Nowy wariant wirusa grypy. W USA rośnie liczba chorych