Już nie ma żadnych wątpliwości. Oto główna przyczyna raka jelita grubego
Nowe badania naukowców z Flinders University ujawniają, co stoi za epidemią raka jelita grubego u młodych osób. Alarmujący wzrost przypadków widoczny jest już dzisiaj, ale szacunki wskazują że w 2040 r. podstępny nowotwór zabije 1,6 miliona osób.
1. Zła dieta przyczyną nowotworów układu trawiennego
Nowotwory przewodu pokarmowego odpowiadają za jeden na trzy zgony z powodu nowotworów na świecie. To szeroka grupa chorób, które mogą wystąpić w dowolnym miejscu w układzie pokarmowym – od przełyku przez żołądek, trzustkę, jelita aż po odbytnicę i odbyt. Zachorowalność na nie wzrasta od kilkunastu lat. Dlatego też badacze nie ustają w próbie wskazania przyczyny tego niepokojącego zjawiska.
Epidemiolog Zegeye Abebe wraz z zespołem przeanalizował badania dotyczące wzorców żywieniowych i nowotworów układu pokarmowego, identyfikując 28 czynników kwalifikujących się do dalszej analizy.
- Niezdrowe wzorce żywieniowe, charakteryzujące się wysokim spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa, fast foodów, rafinowanych zbóż, alkoholu i słodzonych napojów, wykazują niepokojący związek ze zwiększonym ryzykiem nowotworów przewodu pokarmowego - wyjaśnia badacz, epidemiolog Yohannes Melaku.
- Zidentyfikowaliśmy wiele bezpośrednich powiązań między złymi wyborami dietetycznymi a nowotworami układu pokarmowego - podkreśla.
2. Wskazane w diecie: błonnik i nienasycone tłuszcze
Inny zespół przeanalizował dane od 97 561 uczestników badania i odkrył, że osoby, które stosowały dietę bogatą w błonnik i nienasycone tłuszcze, rzadziej rozwijały raka jelita grubego. To jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów przewodu pokarmowego, a liczba zachorowań ma rosnąć w kolejnych latach. Przewiduje się, że w 2040 roku rak ten zabije 1,6 miliona osób.
- Przy rosnącej liczbie diagnozowanych na świecie nowotworów układu pokarmowego, takich jak rak jelita grubego, przy tym coraz częściej u osób poniżej 50. roku życia, nadszedł czas na działanie w celu ochrony zdrowia układu trawiennego – podkreśla Melaku.
- Nasze badania pokazują, że edukacja żywieniowa i promowanie zdrowych wzorców żywieniowych mogą odegrać kluczową rolę w zmniejszeniu ryzyka nowotworów przewodu pokarmowego i poprawie wyników pacjentów - dodał.
Zobacz także: Czy kawa jest zdrowa? Lekarz odpowiada wprost
Badacze podejrzewają, że mechanizmy stojące za związkiem między dietą a rakiem obejmują procesy zapalne oraz zaburzenia mikrobioty jelitowej.
3. Jedz, by uniknąć raka
Żywność bogata w przeciwutleniacze, taka jak jagody, zielone warzywa liściaste, migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, kurkuma, imbir, czosnek, cytrusy, tłuste ryby, ma działanie przeciwzapalne. Natomiast czerwone mięso, słodzone napoje i rafinowane węglowodany, jak te w białym chlebie, są prozapalne i mogą zwiększać oporność na insulinę.
"Oporność na insulinę zwiększa ryzyko raka poprzez aktywację insulinopodobnego czynnika wzrostu 1" - wyjaśnia zespół Abebe. Odkrycia potwierdzają globalne wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania. Są również spójne z poprzednimi doniesieniami ze świata nauki potwierdzającymi, że diety bogate w niezdrową żywność i czerwone mięso są szkodliwe dla zdrowia.
- Musimy zrozumieć, jak różne wzorce żywieniowe mogą wpływać na ryzyko rozwoju tych nowotworów. Chcielibyśmy także zobaczyć wzrost roli edukacji na temat zdrowego odżywiania, bo to mogłoby prowadzić do lepszych wyników zdrowotnych dla osób zagrożonych nowotworami układu pokarmowego - puentuje epidemiolożka Amy Reynolds.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.