Już nie ma żadnych wątpliwości. Oto główna przyczyna raka jelita grubego

Nowe badania naukowców z Flinders University ujawniają, co stoi za epidemią raka jelita grubego u młodych osób. Alarmujący wzrost przypadków widoczny jest już dzisiaj, ale szacunki wskazują że w 2040 r. podstępny nowotwór zabije 1,6 miliona osób.

Rak jelita grubego diagnozowany jest coraz częściejRak jelita grubego diagnozowany jest coraz częściej
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zła dieta przyczyną nowotworów układu trawiennego

Nowotwory przewodu pokarmowego odpowiadają za jeden na trzy zgony z powodu nowotworów na świecie. To szeroka grupa chorób, które mogą wystąpić w dowolnym miejscu w układzie pokarmowym – od przełyku przez żołądek, trzustkę, jelita aż po odbytnicę i odbyt. Zachorowalność na nie wzrasta od kilkunastu lat. Dlatego też badacze nie ustają w próbie wskazania przyczyny tego niepokojącego zjawiska.

Epidemiolog Zegeye Abebe wraz z zespołem przeanalizował badania dotyczące wzorców żywieniowych i nowotworów układu pokarmowego, identyfikując 28 czynników kwalifikujących się do dalszej analizy.

- Niezdrowe wzorce żywieniowe, charakteryzujące się wysokim spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa, fast foodów, rafinowanych zbóż, alkoholu i słodzonych napojów, wykazują niepokojący związek ze zwiększonym ryzykiem nowotworów przewodu pokarmowego - wyjaśnia badacz, epidemiolog Yohannes Melaku.

Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"

Liczba nowotworów układu pokarmowego rośnie
Liczba nowotworów układu pokarmowego rośnie © Getty Images

- Zidentyfikowaliśmy wiele bezpośrednich powiązań między złymi wyborami dietetycznymi a nowotworami układu pokarmowego - podkreśla.

Wskazane w diecie: błonnik i nienasycone tłuszcze

Inny zespół przeanalizował dane od 97 561 uczestników badania i odkrył, że osoby, które stosowały dietę bogatą w błonnik i nienasycone tłuszcze, rzadziej rozwijały raka jelita grubego. To jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów przewodu pokarmowego, a liczba zachorowań ma rosnąć w kolejnych latach. Przewiduje się, że w 2040 roku rak ten zabije 1,6 miliona osób.

- Przy rosnącej liczbie diagnozowanych na świecie nowotworów układu pokarmowego, takich jak rak jelita grubego, przy tym coraz częściej u osób poniżej 50. roku życia, nadszedł czas na działanie w celu ochrony zdrowia układu trawiennego – podkreśla Melaku.

- Nasze badania pokazują, że edukacja żywieniowa i promowanie zdrowych wzorców żywieniowych mogą odegrać kluczową rolę w zmniejszeniu ryzyka nowotworów przewodu pokarmowego i poprawie wyników pacjentów - dodał.

Badacze podejrzewają, że mechanizmy stojące za związkiem między dietą a rakiem obejmują procesy zapalne oraz zaburzenia mikrobioty jelitowej.

Jedz, by uniknąć raka

Żywność bogata w przeciwutleniacze, taka jak jagody, zielone warzywa liściaste, migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, kurkuma, imbir, czosnek, cytrusy, tłuste ryby, ma działanie przeciwzapalne. Natomiast czerwone mięso, słodzone napoje i rafinowane węglowodany, jak te w białym chlebie, są prozapalne i mogą zwiększać oporność na insulinę.

"Oporność na insulinę zwiększa ryzyko raka poprzez aktywację insulinopodobnego czynnika wzrostu 1" - wyjaśnia zespół Abebe. Odkrycia potwierdzają globalne wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania. Są również spójne z poprzednimi doniesieniami ze świata nauki potwierdzającymi, że diety bogate w niezdrową żywność i czerwone mięso są szkodliwe dla zdrowia.

- Musimy zrozumieć, jak różne wzorce żywieniowe mogą wpływać na ryzyko rozwoju tych nowotworów. Chcielibyśmy także zobaczyć wzrost roli edukacji na temat zdrowego odżywiania, bo to mogłoby prowadzić do lepszych wyników zdrowotnych dla osób zagrożonych nowotworami układu pokarmowego - puentuje epidemiolożka Amy Reynolds.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródła

  1. ScienceAlert

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?