Ryzyko zgagi, czyli kto jest najbardziej narażony na tę dolegliwość?

Jak wskazują badania TNS OBOP, co piąta osoba ma problemy ze zgagą. Ponad połowa Polaków przynajmniej raz w swoim życiu doznała uczucia pieczenia w przełyku, które jest bardzo uciążliwym objawem ze strony układu trawiennego. Niestety, nie jest łatwo się go pozbyć – zwłaszcza jeśli znajdujemy się w grupie ryzyka, czyli osób, które w szczególności są narażone na występowanie zgagi. Sprawdź, czy do niej należysz.

Ryzyko zgagi, czyli kto jest najbardziej narażony na tę dolegliwość?Ryzyko zgagi, czyli kto jest najbardziej narażony na tę dolegliwość?
Katarzyna Krupka

Ze zdrowym stylem życia na bakier

Prawidłowa dieta jest kluczem do zdrowia i długiego życia – to prawda znana nie od dziś. Odżywianie i nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na nasz układ trawienny – mogą potęgować lub zmniejszać ryzyko wystąpienia zgagi. Osoby, które spożywają bardzo duże ilości takich produktów jak napoje gazowane, kawa, ostre przyprawy, pomidory, słodycze czy owoce cytrusowe, są szczególnie narażone na występowanie zgagi. To między innymi właśnie one przyczyniają się do zwiększenia produkcji kwaśnych soków żołądkowych odpowiedzialnych za pieczenie w przełyku.

Dowiedz się więcej

Na występowanie zgagi narażone są również osoby cierpiące na nadwagę lub otyłość. Nadmierna masa ciała powoduje, że w jamie brzusznej wzrasta ciśnienie – jeśli przekroczy dopuszczalne normy, powoduje cofanie się pokarmu do przełyku, a tym samym podrażnia jego śluzówkę. Niestety, nie jest ona odporna na działanie kwasu solnego czy pozostałych składników soku żołądkowego, które wywołują zgagę.

Imprezujący palacze

Palenie papierosów często wpływa na problem zgagi
Palenie papierosów często wpływa na problem zgagi

Chociaż ze wspomnianych na początku danych statystycznych wynika, że zgaga najczęściej dotyka osób po 50. roku życia, coraz więcej młodszych ludzi skarży się na bolesne pieczenie w przełyku. Zgaga znacznie częściej pojawia się u osób niestroniących od takich używek jak papierosy czy alkohol. Nikotyna zmniejsza napięcie mięśnia, który zamyka od góry żołądek, co powoduje niepożądane przemieszczanie się pokarmu do górnych odcinków układu pokarmowego. Alkohol również rozluźnia mięśnie, przez co treści żołądkowe znacznie łatwiej przedostają się do przełyku. Dodatkowo u miłośników piwa czy szampana – z uwagi na zawartość gazu w tych trunkach – treści trafiają tam znacznie szybciej.

Zestresowani pracownicy

Badania udowodniły również, że na występowanie zgagi znacznie częściej narażone są osoby żyjące w ciągłym stresie. Wyniszcza on organizm, prowadzi do zaburzeń układu krążenia, kłopotów seksualnych, obniżenia odporności, a także problemów z układem trawiennym. Według danych TNS OBOP najczęstszą przyczyną stresu jest praca oraz problemy z nią związane. Jeśli często pracujesz po godzinach lub doświadczasz nerwowej atmosfery w biurze – jesteś bardziej narażony na pojawienie się zgagi czy rozwoju choroby wrzodowej niż osoby pracujące w sprzyjającym środowisku. Zgaga wywołana stresem związanym z pracą jest już tak powszechnym zjawiskiem, że zyskała osobną nazwę – „zgaga biurowa”.

Wyjątkowe przypadki

Zgaga wiąże się także z takimi dolegliwościami jak: niestrawność, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy czy refluks żołądkowo-przełykowy. Bardziej podatne na występowanie bolesnego pieczenia są także osoby zażywające antybiotyki, leki z kwasem acetylosalicylowym czy tabletki antykoncepcyjne. Jest jeszcze jedna wyjątkowa grupa, u której prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi jest wysokie – to kobiety spodziewające się dziecka. Zgaga – obok mdłości – to najczęstsza dolegliwość ciężarnych.

W tym wypadku wszystkiemu winien jest progesteron umożliwiający utrzymanie ciąży. To również hormon powodujący rozluźnienie mięśnia zamykającego ujście przełyku do żołądka. Powiększona macica w ciąży wypycha treść żołądkową do przełyku przez powstałą na skutek rozluźnienia szczelinę. Należy jednak pamiętać, że kobiety w ciąży stosowanie leków na zgagę powinny zawsze skonsultować z lekarzem. Zarówno kobiety ciężarne, jak i osoby cierpiące na problem nawracającej zgagi, powinny stosować odpowiednią dietę na zgagę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe