Sposoby na obniżenie gorączki bez leków
Gorączka to wzrost temperatury ciała powyżej fizjologicznej normy. Jeśli jest umiarkowana, może mieć korzystny wpływ na przebieg infekcji. Stanowi bowiem podstawowy mechanizm obrony organizmu – oznacza, że rozpoczął on walkę z patogenami. Jednak często, kiedy dopada nas choroba i gorączka od razu sięgamy po leki przeciwgorączkowe. Mimo iż przynoszą one szybką ulgę, to mogą wpływać na naturalne mechanizmy obronne organizmu. Ponadto stosowane często i w dużej ilości, mogą też powodować pewne skutki uboczne.
Dlatego, przy niewielkiej gorączce (stan podgorączkowy do 38°C), której przyczyną są samoograniczające się infekcje, warto najpierw wypróbować domowe sposoby. Oto one!
Mleko z miodem i czosnkiem
Mleko, miód i czosnek. Połączenie tych trzech składników przyniesie nam ulgę w przeziębieniu i obniży gorączkę. Mleko pobudza produkcję śluzu, który oczyszcza nasze drogi oddechowe. Miód stymuluje układ odpornościowy i ma właściwości przeciwbakteryjne, a czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem.
Jak przygotować leczniczą miksturę? Ugotuj i ostudź mleko. Dodaj do niego ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku oraz łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj i wypij natychmiast po sporządzeniu. Ważne, aby nie stosować gorącego mleka – czosnek traci swoje właściwości w temp. powyżej 60°C, a miód powyżej 40°C.
Napar z malin
W domowych kuracjach przeciwgorączkowych pomocne są też maliny. Owoce są źródłem witaminy C, E, B1, B2, B6, zawierają też wapń, żelazo, magnez i potas, kwasy organiczne i związki śluzowe. Liście malin to bogactwo garbników, flawonoidów i związków żywicowych. Roślina ma właściwości napotne. Malinowe napary i soki pobudzają gruczoły potowe już po upływie 0,5-1 godziny od wypicia. Dodatkowo działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Jak przygotować napar z malin? Wystarczy dwie łyżki wysuszonych owoców zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 15 min pod przykryciem. Z uwagi na działanie napotne, po wypiciu naparu najlepiej pozostać w łóżku.
Kora wierzby
Na gorączkę może pomóc także kora wierzby. Wywar z kory wierzby działa jak aspiryna, ponieważ zawiera w sobie salicynę. Salicyna jest pochodną kwasu acetylosalicylowego, potocznie nazywanego aspiryną. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz antybakteryjne. Korę wierzby można zbierać samodzielnie, najlepiej wiosną, zanim pojawią się liście. Można też nabyć ją np. w sklepach zielarskich.
Jak przygotować napar? Łyżkę kory zalej szklanką wody, zagotuj i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 20 minut i przecedź. Podczas przeziębienia czy grypy wypijaj po 1/3 szklanki naparu 3 razy dziennie.
Kwiatostan lipy
Przy przeziębieniu i wysokiej gorączce warto wykorzystać też właściwości lipy. Jej kwiatostan działa przeciwzapalnie oraz oczyszcza organizm. Stymuluje wydzielanie potu i obniża gorączkę. Dodatkowo działa uspokajająco i ułatwia zasypianie, co przyspiesza regenerację organizmu przy chorobie.
Kwiaty lipy to przede wszystkim zbiór takich związków jak kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy i fitosterole oraz witaminy C i PP. Lipa nie tylko działa przeciwgorączkowo, ale także moczopędnie. Dlatego pamiętaj, że podczas leczenia się lipą, należy nawadniać organizm odpowiednimi płynami.
Sok z czarnego bzu
W walce z niewielką gorączką pomóc może też czarny bez. Właściwości lecznicze posiadają głównie kwiaty oraz owoce rośliny. Kwiaty czarnego bzu to źródło witaminy C i prowitaminy A, soli mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, glin i sód oraz flawonoidów i garbników.
Sok z czarnego bzu wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Wzmacnia też organizm oraz pomaga złagodzić kaszel. Upłynnia wydzielinę w drogach oddechowych i ułatwia odkrztuszanie. Sok wykazuje też właściwości moczopędne. Stosowany jest także w stanach zapalnych jelit i żołądka, nerwobólach i rwie kulszowej.
Imbir
Korzeń imbiru to źródło takich witamin, jak B1, B2 i C. Zawiera w sobie także fosfor, żelazo, wapń, potas i olejki eteryczne. Świeży korzeń imbiru ma właściwości rozgrzewające i wzmagające krążenie krwi. Działa napotnie i pomaga zbijać niewielką gorączkę. Wspiera też organizm w walce z przeziębieniem. Polecany jest także przy wymiotach, biegunce, a nawet chorobie lokomocyjnej.
Przygotowanie mikstury, która nas rozgrzeje i zniweluje gorączkę, zajmie kilkanaście minut. 30 gramów świeżego imbiru gotuj w dwóch szklankach wody przez 10 minut. Dodaj łyżkę brązowego cukru i wypij, gdy nieco przestygnie.
Chłodne okłady i kąpiele
Pomocne przy obniżeniu gorączki okazują się także chłodne (ale nie zimne!) okłady na czoło lub nogi. Można także wziąć kąpiel w wodzie, której temperatura będzie o 1-2 stopnie niższa, niż temperatura naszego ciała.
Wiele osób na obniżenie gorączki poleca także owijanie stóp ściereczkami lub skarpetami nasączonymi roztworem wody z octem. Przy tego typu metodach warto jednak zachować szczególną ostrożność, gdyż mogą one działać drażniąco na skórę.
Gorączka to nie choroba, a jej objaw
Gorączka stanowi objaw, który pojawia się w odpowiedzi na chorobę. Można próbować walczyć z nią domowymi sposobami, tylko wtedy, gdy jest umiarkowana i nie towarzyszą jej alarmujące objawy. Zawsze należy jednak bacznie obserwować organizm i reagować adekwatnie do sytuacji.
W przypadku wysokiej, niesłabnącej gorączki, konieczny jest kontakt z lekarzem. Konsultacji ze specjalistą wymaga też gorączka, której towarzyszą objawy takie, jak wysypka, silny ból głowy i sztywność karku, światłowstręt, uporczywe wymioty, czy drgawki. Z lekarzem należy zawsze skonsultować także gorączkę u niemowląt i dzieci.