Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi
1 z 6Nadmiar homocysteiny
Nie wyobrażasz sobie dnia bez mleka, białego sera albo masła? Jesteś w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia miażdżycy. I nie chodzi tutaj o cholesterol.
Homocysteina to aminokwas, który powstaje w procesie trawienia białek. W następnym kroku zmienia się on w inne związki chemiczne odpowiedzialne za budowę tkanek naszego organizmu. Jest to jednak możliwe tylko w obecności witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego. Co się dzieje, gdy tych składników zabraknie? Homocysteina pozostaje we krwi.
W nadmiarze aminokwas ten działa podobnie do cholesterolu. Wywołując stany zapalne, uszkadza naczynia krwionośne. Negatywnie wpływa też na tętnice wieńcowe. Rezultatem jest odkładanie się lipidów i cholesterolu LDL zwanego "złym". Następuje zwężenie się naczyń, co hamuje przepływ krwi.
W najgorszym wypadku blaszka pęka, a w jej miejscu powstaje skrzeplina. Stąd już krótka droga do udaru niedokrwiennego bądź zawału serca.
Na szczęście istnieją sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny we kwi.
Sprawdź, jakie.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Jak rozpoznać zawał serca?