Stan przedcukrzycowy – co należy o nim wiedzieć?
Cukrzyca uważana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych. Zła dieta i brak ruchu to tylko przykłady najbardziej rozpowszechnionych jej powodów. Jednak zanim dojdzie do wykształcenia się tego schorzenia, pojawia się stan przedcukrzycowy, który może być ostatnim dzwonkiem dla osób z grupy ryzyka. Oto pięć mniej znanych faktów na temat tej choroby.
Niedobór bakterii w układzie pokarmowym
Bakterie kojarzone z przemianą materii wspomagają również utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Zaburzenie mikroflory układu pokarmowego może prowadzić do stanu zapalnego, który idzie w parze z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Żeby tego uniknąć, zwiększ ilość błonnika, którego dostarczasz organizmowi wraz z posiłkami.
Grupy ryzyka
Chroniczny brak snu jest znaną przyczyną cukrzycy oraz stanu przedcukrzycowego. Także późniejsze usypianie może niekorzystnie wpływać na przemianę materii i zwiększać ryzyko takich schorzeń jak udar, cukrzyca i choroby serca.
Koreańscy naukowcy zauważyli, że kobiety, które kładły się spać późno, miały więcej tłuszczu w okolicy brzucha i w większym stopniu narażone były na zespół metaboliczny. Negatywne skutki pojawiały się nawet u osób, które spały co najmniej 7 godzin. Warto więc przyzwyczaić organizm do usypiania przed godziną 23.
Ryzyko występowania cukrzycy
Jeśli masz grupę krwi 0, prawdopodobieństwo, że zachorujesz na cukrzycę, jest o 10 proc. mniejsze niż u osób z grupą A i o 21 proc. niż u osób z grupą B. Przynajmniej tak wynika z badań przeprowadzonych przez francuskich naukowców i opublikowanych w czasopiśmie „Diabetologia”. Ich zdaniem czynniki genetyczne wynikające z grupy krwi mają wpływ na równowagę wewnątrzustrojowej mikroflory.
Niski poziom witaminy D a rozwój cukrzycy
Słoneczna witamina jest pomocna nie tylko przy wchłanianiu wapnia, podtrzymywaniu zdrowia kości i mięśni oraz wzmacnianiu układu odpornościowego. Wspiera również metabolizm glukozy.
Ostatnie badania przeprowadzone przez indyjskich specjalistów wykazały, że niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko występowania stanu przedcukrzycowego bez względu na wagę badanych osób.
Ryzyko schorzenia a wiek
Im bardziej zaawansowany jest nasz wiek, tym więcej w naszej krwi jest białek zmniejszających wrażliwość na insulinę, a w okolicy brzucha i mięśni – tłuszczu. Co więcej, zmniejsza się masa mięśniowa, co wynika z obniżonej aktywności fizycznej. Wszystko to przyczynia się do wzrostu ryzyka występowania stanu przedcukrzycowego, a w konsekwencji, również cukrzycy.