Świńska grypa - odpowiedzi na 12 najczęściej zadawanych pytań
1 z 11Świńska grypa - co to jest?
Świńska grypa została wyizolowana po raz pierwszy u świń w 1930 roku. Jest to niezwykle zaraźliwe schorzenie układu oddechowego świń powodowane przez wirus typu A.
Zazwyczaj wirusy dotyczą danego gatunku, co oznacza, że zwierzęta zarażają się specyficznym rodzajem wirusa. W tym przypadku wirus H1N1, czyli właśnie świńska grypa, zmutował się w taki sposób, że może zarażać także ludzi. To również oznacza, że ludzie nie są na niego odporni, ponieważ nigdy nie mieli z nim styczności. Nie musi on jednak koniecznie powodować poważnej choroby. W rzeczywistości większość dotychczasowych przypadków była łagodna.
Ludzie mogą zarazić się świńską grypą wskutek bliskiego kontaktu z zainfekowanymi zwierzętami. Należy zaznaczyć jednak, że spożywanie mięsa wieprzowego czy produktów zawierających wieprzowinę nie powoduje zakażenia. Do zakażenia świńską grypą może dojść również wówczas, gdy dana osoba znajdzie się w pobliżu pacjenta zakażonego. Infekcja może roznosić się poprzez kichanie czy kasłanie.