Szansa na walkę z bakteriami odpornymi na antybiotyki?
Superbakterie, odporne na działanie najsilniejszych antybiotyków, od dawna są tematem badań naukowców. Specjaliści z Australii odkryli enzymy, które mogą pomóc w ich zniszczeniu. Szacuje się, że bez podjęcia żadnych działań do 2050 roku bakterie zabiją nawet 10 milionów osób.
1. Testy na zwierzętach
Badania wykazały, że enzymy zawarte w łodygach i korzeniach ananasa zatrzymują szkodliwe bakterie rozwijające się w jelitach. W testach substancja wyleczyła biegunkę u świń, ponieważ zarazki nie mogły przykleić się do ścian jelita. Jest to kluczowe dla ludzi, ponieważ świnie są podobne pod względem anatomicznym i fizjologicznym.
Naukowcy z nadzieją patrzą w przyszłość i uważają, że te właściwości owocu mogą doprowadzić do rozwoju sposobów leczenia bakterii odpornych na antybiotyki. Trzy enzymy zawarte w ananasie utrudniają im dostęp do organizmu, a tym samym redukują ryzyko zachorowania.
Do pojawienia się superbakterii przyczyniło się masowe stosowanie antybiotyków. Eksperci nie mają wątpliwości, że to jedno z największych zagrożeń ostatnich lat. Drobnoustroje szybko uodparniają się na nowe leki, dlatego koncerny farmaceutyczne nie pracują nad stworzeniem innowacyjnych antybiotyków - koszty produkcji są zbyt wysokie. Australijscy badacze chcą kontynuuować badania nad enzymami z ananasa i sprawdzić, jak zadziałają na ludzi.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.