Trwa ładowanie...

Napój z imbirem i kurkumą na wzmocnienie odporności

Avatar placeholder
25.07.2023 15:04
Napój z imbirem i kurkumą na wzmocnienie odporności
Napój z imbirem i kurkumą na wzmocnienie odporności (Zdjęcie napoju / Shutterstock)

Potrzebujesz tylko trzech składników, aby wzmocnić odporność, pokonać przeziębienie, zlikwidować stany zapalne i pozbyć się problemów z trawieniem. Imbir, kurkuma i cytryna tworzą kombinację, wobec której wirusy i bakterie stają się bezbronne.

spis treści

1. Produkty wzmacniające odporność

Cudowna mikstura z dwóch składników – miodu i cynamonu
Cudowna mikstura z dwóch składników – miodu i cynamonu [7 zdjęć]

Miód to dar natury, który od wieków wykorzystywany był przez narody Bliskiego i Dalekiego Wschodu w

zobacz galerię

Intensywnie pomarańczowa kurkuma uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie – zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, a nawet wydłuża życie. Można ją stosować przy infekcjach zatok oraz uciążliwych bólach głowy.

Zobacz film: "Podstawowe zasady wzmacniania odporności"

Imbir od wieków uchodzi za naturalny środek przeciwwirusowy i antybakteryjny. Pomaga nie tylko przy przeziębieniu. Działa również odkażająco na układ pokarmowy. Imbir świetnie rozgrzewa, udrażnia zatkany nos, a nawet zmniejsza gorączkę.

 

Niepozorna cytryna to świetny lek na kaszel, katar, ból gardła. Dzięki dawce witaminy C wzmacnia naturalną odporność organizmu oraz pomaga walczyć z objawami przeziębienia. Poza tym cytryna ma właściwości antybakteryjne.

2. Koktajl zdrowia

Imbir, kurkuma i cytryna tworzą świetną prozdrowotną mieszankę. Z tych składników można przygotować leczniczego shota, który pomoże wzmocnić się w okresie przeziębień i grypy.

Do przygotowania mikstury potrzebujemy: jednej cytryny, kawałka świeżego imbiru (wielkości kciuka), dwóch łyżeczek kurkumy w proszku (lub kawałka świeżego korzenia wielkości kciuka), szczypty czarnego pieprzu lub pieprzu cayenne.

Przygotowanie jest proste – wszystkie składniki należy umieścić w wyciskarce lub sokowirówce i wycisnąć z nich sok. Napój przelać do kieliszka i wypić.

Jeśli używamy kurkumy w proszku, najpierw wyciskamy sok z cytryny i imbiru, a następnie dodajemy przyprawę i dokładnie mieszamy. Do napoju należy dodać szczyptę pieprzu – dzięki zawartej w nim piperynie dobroczynne składniki z kurkumy będą mogły być przyswojone przez organizm.

Shot ma bardzo wyrazisty smak i na początku może się wydawać dziwny. Warto jednak przekonać się do tej mikstury pełnej bezcennych składników. Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odporności, powinniśmy pić co najmniej jednego shota dziennie. Po kilku tygodniach można zauważyć mniejszą podatność na infekcje i cieszyć się lepszym samopoczuciem.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze