Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać

Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? Wystarczy trzymać się diety o niskim indeksie glikemicznym. Zasady przygotowania takich posiłków są bardzo proste. Powinni ich przestrzegać szczególnie diabetycy, a także osoby ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym i walczące z nadwagą.

Indeks glikemiczny pomogą obniżyć świeże warzywaIndeks glikemiczny pomogą obniżyć świeże warzywa
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Co to jest indeks glikemiczny?

Każdy produkt ma określony indeks glikemiczny (IG). Można go uznać za miarę szybkości, z jaką po zjedzeniu danego produktu podnosi się poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70) szybko uwalniają węglowodany, co powoduje szybki wzrost glukozy we krwi. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym uwalniają cukry powoli, a ich spożywanie nie wywołuje gwałtownych skoków cukru.

Aby utrzymywać stały poziom glukozy, najlepiej wybierać produkty o niskim i średnim IG, (od 0 do 70). Nie chodzi jednak tylko o wybieranie konkretnych produktów o niskim czy średnim IG, ale odpowiednie komponowanie całego posiłku by jego ładunek glikemiczny był jak najniższy.

Chodzi o ilość węglowodanów w odniesieniu do spożywanej porcji. Niektóre produkty mogą posiadać niski IG, ale ze względu na dużą zawartość węglowodanów istotniej wpływać na wzrost stężenia glukozy we krwi niż produkty o wysokim IG, ale jednocześnie małej zawartości węglowodanów.

Cukrzyca to pięć różnych chorób

tak obniżysz cukier
tak obniżysz cukier © Getty Images

Powinni o tym pamiętać przede wszystkim:

  • diabetycy,
  • osoby, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy,
  • osoby z nadwagą.

Dodaj tłuszcze lub białka

Utrzymanie cukru pod kontrolą nie oznacza, że trzeba rezygnować z węglowodanów. Dzięki odpowiednim modyfikacjom w jadłospisie można wpływać na ładunek glikemiczny całego posiłku.

Jednym ze sposobów na obniżenie indeksu glikemicznego przy posiłkach z dużą ilością węglowodanów jest dodatek tłuszczu lub białka, które spowolnią trawienie. Przykładem może być ryż lub makaron, do których dodamy chude mięso, świeże warzywa i oliwę z oliwek.

Pamiętaj o błonniku

IG obniża również błonnik. Po obiedzie z dużą porcją warzyw można sobie pozwolić na coś słodkiego. Dzięki błonnikowi w warzywach wzrost poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu deseru będzie wolniejszy i nie tak duży.

Błonnik pokarmowy (warzywa, owoce, pełne zboża) tworzy w przewodzie pokarmowym śluzy, zwiększające lepkość treści pokarmowej. W ten sposób proces trawienia się wydłuża, dzięki czemu wolniej rośnie stężenie glukozy we krwi.

Lepiej zjeść chłodne

Produkty skrobiowe (np. ziemniaki czy kasze), warto schłodzić i zjeść w temperaturze pokojowej. W niskiej temperaturze skrobia przekształca się w tzw. skrobię oporną (ma działanie podobne do błonnika), która nie jest trawiona i absorbowana w jelicie cienkim i nie wpływa dodatnio na IG.

Dobre efekty daje też odgrzewanie. Skrobia oporna w produktach skrobiowych po ponownym podniesieniu temperatury nie powróci już do pierwotnej struktury. Dlatego takie dania będą miały niższy indeks glikemiczny niż wcześniej.

Jak produkty o wysokim IG wpływają na zdrowie?

Spożycie produktów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje duży i gwałtowny wzrost cukru we krwi. Organizm diabetyków nie wytwarza wystarczająco dużo insuliny albo nie wytwarza jej w ogóle. Mogą sobie więc nie poradzić z nadmiarem glukozy, której wysoki poziom powoduje z czasem uszkodzenie naczynek odżywiających narządy wewnętrzne (m.in. nerki i serce).

U zdrowych ludzi po spożyciu pokarmu o wysokim indeksie glikemicznym także wzrasta poziom cukru, jednak w szybkim czasie zostaje wydzielona do krwi insulina. To hormon, który oczyszcza krew z glukozy, ale upycha ją w komórkach, głównie tkanki tłuszczowej. W ten sposób odkłada się tłuszcz, a człowiek tyje.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym u zdrowych ludzi powodują duży wyrzut insuliny do krwi. Obniża to poziom cukru bardzo szybko (nawet do niższego poziomu niż przed posiłkiem). W efekcie krótko po posiłku robimy się głodni i znowu sięgamy po przekąskę, co sprzyja tyciu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?