Te alkohole są najgorsze dla jelit. Doprowadzają do cukrzycy, miażdżycy i raka
Alkohol to trucizna - nie ukrywają eksperci medyczni. Może zakłócać równowagę mikrobiomu jelitowego, co prowadzi do problemów zdrowotnych - gazów, wzdęć, biegunek. Medycy podkreślają, że nadmierne spożycie alkoholu zmniejsza odporność organizmu na różne choroby. Które napoje wyskokowe najbardziej szkodzą naszym jelitom?
W tym artykule
Wpływ alkoholu na zdrowie jelit
Alkohol wpływa nie tylko na wątrobę, ale także na zdrowie jelit. Mikrobiom jelitowy składa się z tysięcy bakterii, wirusów i grzybów. Większość z nich jest korzystna, ale niektóre mogą być patogenne.
Dr Cynthia Hsu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wyjaśnia, że duże ilości alkoholu mogą sprzyjać patogennym mikroorganizmom, eliminując te korzystne.
Nadmierne spożycie alkoholu aktywuje stan zapalny w jelitach. Może to doprowadzić otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, a nawet raka. Zmiany w mikrobiomie jelitowym mogą również wpływać na zdrowie psychiczne, powodując depresję. Nadużywanie trunków może prowadzić do chorób wątroby, takich jak stłuszczenie, zapalenie wątroby i marskość.
Alkohol nas zabija. Robert Rutkowski o tym, co dzieje się z mózgiem osoby pijącej
Amerykańskie CDC zaleca, aby kobiety nie spożywały więcej niż jednego drinka dziennie, a mężczyźni maksymalnie dwa. Jednak coraz częściej eksperci podkreślają, że nie ma bezpiecznej dla zdrowia dawki alkoholu. Osoby z chorobami wątroby powinny unikać go całkowicie.
Napoje alkoholowe, których należy unikać
Świadomość konsekwencji spożywania alkoholu jest ważna, ale jeśli już planujemy napić się drinka, to warto wiedzieć, których napojów unikać w pierwszej kolejności.
Piwo zawiera dużo pustych kalorii i kongenerów, składników chemicznych, które pogarszają zdrowie jelit i przyczyniają się do kaca. Równie szkodliwe są alkohole połączone z napojami gazowanymi lub napojami, która są pełne cukru, co oznacza dodatkowe kalorie i większe problemy żołądkowe po spożyciu.
Alkohol szkodzi nam w skali, o której do niedawna nie mieliśmy pojęcia. Nadal trwają jednak dyskusje, czy jakikolwiek jego rodzaj może być naprawdę zdrowy dla serca czy innych organów (ze względu na obecność polifenoli - przyp. red.). Zdecydowanie lepiej jest rozkoszować się innymi bogatymi w przeciwutleniacze przysmakami, takimi jak np. gorzka czekolada.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.