Ta przyprawy są w wielu polskich domach. Ekspertka radzi: pozbądź się ich

Jakie przyprawy mogą nie tylko poprawić walory smakowe naszych dań, ale i pozytywnie wpłynąć na zdrowie, a jakich lepiej się wystrzegać? Okazuje się, że te najpopularniejsze niekoniecznie są najlepszym wyborem.

Ta przyprawa jest prawie we wszystkich polskich domach. Lepiej jej unikaćTa przyprawa jest prawie we wszystkich polskich domach. Lepiej jej unikać
Źródło zdjęć: © Instagram, Getty Images

Pozbądź się mieszanek

Stanowczo w tym temacie wypowiedziała się dr Violetta Szostek-Gaweł, diabetolożka i internistka, specjalistka w terapiach pompami insulinowymi.

- Jakich przypraw unikać w kuchni? Nadmiaru soli, cukru, kostki rosołowej i wszelkich mieszanek zawierających glutaminian sodu, takich jak "kucharek", "vegeta" czy "maggi" - wylicza w swoim najnowszym poście na Instagramie. - Czytajmy składy gotowych przypraw. Lepszą alternatywą są naturalne zioła - oczywiście trzeba ich użyć więcej, ale walory smakowe i odżywcze będą dużo lepsze - przekonuje lekarka.

Jakie przyprawy są najlepsze, a jakie najgorsze?

Niektóre przyprawy, zwłaszcza te mocno przetworzone, mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Warto nie przesadzać z:

Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"

  • glutaminianem sodu (MSG) w mieszankach przyprawowych - może powodować bóle głowy, zatrzymanie wody w organizmie i niekorzystnie wpływać na układ nerwowy,

  • gotowymi mieszankami często zawierającymi barwniki, wzmacniacze smaku i konserwanty (np. benzoesan sodu, azotany) - mogą one obciążać wątrobę i nerki oraz przyczyniać się do stanów zapalnych,

  • solą kuchenną - jej nadmiar prowadzi do nadciśnienia, zatrzymania wody w organizmie i zwiększa ryzyko chorób serca (lepiej wybierać himalajską lub morską w umiarkowanych ilościach),

  • cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym obecnym np. w gotowych mieszankach przypraw do grilla czy keczupach - może powodować skoki glukozy we krwi, sprzyjać insulinooporności i otyłości,

  • przypraw wędzonych chemicznie (np. wędzona papryka, wędzona sól) - mogą zawierać substancje smoliste, które w nadmiarze mają działanie rakotwórcze (lepiej wybierać naturalnie wędzone przyprawy od sprawdzonych dostawców),

  • przyprawy z dużą ilością siarczynów (niektóre mielone przyprawy, np. papryka, chili, curry) - mogą one powodować reakcje alergiczne, bóle głowy i problemy trawienne.

Najzdrowsze i najbardziej naturalne przyprawy będą tymi bez sztucznych dodatków, podawane najlepiej w formie suszonej lub świeżej. Jak zwykle - im krótszy skład, tym lepiej.

Po te naturalne doprawiacze warto sięgnąć:

  • kurkuma - ma silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, wspiera pracę wątroby, wspomaga odporność i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych,

  • imbir - poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność, wspiera układ krążenia i łagodzi mdłości,

  • cynamon cejloński - reguluje poziom cukru we krwi i działa przeciwbakteryjnie (to lepszy wybór niż cynamon kasja, który zawiera szkodliwą kumarynę),

  • czosnek (świeży lub suszony) - naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,

  • pieprz cayenne i chili - przyspieszają metabolizm, działają przeciwbólowo i poprawiają krążenie, pomagają w spalaniu tłuszczu,

  • oregano i bazylia - działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i poprawiają trawienie,

  • kolendra - wspiera trawienie i działa detoksykująco, może pomagać w usuwaniu metali ciężkich z organizmu,

  • rozmaryn - poprawia pamięć i koncentrację, wspiera pracę wątroby i układu pokarmowego,

  • goździki - mają silne właściwości przeciwutleniające i antyseptyczne, pomagają na ból zębów i stany zapalne,

  • anyż i koper włoski - wspierają trawienie i redukują wzdęcia, mają właściwości uspokajające.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców