Trwa ładowanie...

Tłuszcz a leki. Zapytaliśmy, czy wchodzą ze sobą w interakcje

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 29.11.2018 08:44
Leki wchodzą w interakcje z tłustymi potrawami
Leki wchodzą w interakcje z tłustymi potrawami (istock)

Polacy chętnie korzystają z zasobów aptek. Łykamy w kapsułkach wiele witamin i składników mineralnych. Nadużywamy leki. Do tego jemy tłuste potrawy, często nie zwracając nawet uwagi na to, co ląduje na naszych talerzach. A tłuszcz może mieć wpływ na wchłanianie leków do organizmu.

1. Łykamy tabletki

Z danych sprzedażowych udostępnionych przez Kamsoft, właściciela serwisu KtoMaLek.pl, wynika, że w 2016 roku w Polsce sprzedano ponad 13 mln opakowań witaminy D. To równowartość ponad 215 mln zł. Witaminę D najczęściej zażywamy profilaktycznie, by utrzymać zdrowe kości i zęby oraz wspomóc funkcjonowanie mięśni.

Niektóre leki i witaminy wchodzą w interakcje z tłuszczami
Niektóre leki i witaminy wchodzą w interakcje z tłuszczami (istock)

Na liście często kupowanych leków znajdziemy też teofilinę. Chodzi tutaj szczególnie o opakowania Euphyllin Long oraz Retard. Ubiegły rok zakończył się z ponad 1 mln sprzedanych opakowań za łączną sumę ponad 2,6 mln zł. Na co pomaga ten składnik? Teofilinę przepisuje się w leczeniu astmy oskrzelowej, zapaleniu oskrzeli czy w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc. To także lek pomocniczy w nadciśnieniu, udarze mózgu czy w chorobie wieńcowej.

Zobacz film: "Tłuszcze rybne. Najnowsze wyniki badań dietetyków"

Polacy kupują też witaminę A (retinol). W 2016 roku sprzedano ponad 752 tys. opakowań za niemal 3 mln złotych. Na jakie dolegliwości pomaga? Łykamy ją w chorobach skóry z nadmiernym rogowaceniem i łuszczeniem naskórka, łojotoku i zapaleniu łojotokowym skóry, trądziku czy przewlekłych nieżytach dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Witaminę A stosuje się też w chorobach wątroby, dróg żółciowych oraz w kamicy nerkowej.

Wśród danych udostępnionych przez Kamsoft znajduje się też Amitryptylina. W samym tylko 2016 roku sprzedano ponad 444 tys. opakowań za ponad 3,7 mln zł. To lek stosowany w depresji.

Polacy kupują także witaminę E, czyli Tokoferol. Stosujemy go m.in. w zaburzeniach potencji czy mukowiscydozie. W 2016 roku sprzedano ponad 80 tys. opakowań za ok. 1,9 mln zł.

Na liście jest też witamina K (Vitacon). W ubiegłym roku sprzedano ponad 80 tys. opakowań za ponad 1,7 mln zł. Tabletki tego rodzaju stosujemy przy zaburzeniach krzepnięcia.

Zobacz też:

Bezpieczeństwo w podróży jest najważniejsze

2. Interakcje z tłuszczem

Jak widać ze statystyk, Polacy często suplementują witaminy. Czy na łykanie witamin A, D, E oraz K wpływają tłuste posiłki? Tak. Przyjmowanie tych preparatów z tłustymi posiłkami pozwala na ich lepsze przyswajanie.

- Wpływ tłuszczów zawartych w pożywieniu na wchłanianie leków jest jednym z powodów interakcji leków z jedzeniem. Bardzo tłuste posiłki mogą zwiększać działanie niektórych leków poprzez ułatwianie ich wchłaniania w jelitach lub przez spowalnianie pracy układu pokarmowego – tłumaczy Jerzy Przystajko, farmaceuta.

Sprawdź też:

Jak przystosować mieszkanie do potrzeb osoby starszej?

Ekspert dodaje, że spektakularnym przykładem niepożądanego działania leku z tłuszczem w roli głównej było powikłanie występujące przy leczeniu Orlistatem - lekiem stosowanym w leczeniu otyłości blokującym trawienie tłuszczy.

- Tłustsze posiłki powodowały u pacjentów i pacjentek tłustą biegunkę. Interakcje leków z tłuszczami się zdarzają. Warto więc zawsze uważnie sprawdzać w ulotce leku, czy powinien być przyjmowany z jedzeniem czy nie - dodaje farmaceuta.

Tłuszcze nie wchodzą jednak w interakcje tylko z witaminami czy z lekiem na otyłość. W niektórych przypadkach zwiększają działania niepożądane. Tak jest np. z wcześniej wymienionymi Amitryptyliną czy lekami z teofiliną.

Działają jak tabletki przeciwbólowe. Masz je w kuchni
Działają jak tabletki przeciwbólowe. Masz je w kuchni [6 zdjęć]

Żeby zwalczyć ból zęba, migrenę, bóle menstruacyjne i inne dolegliwości, najczęściej sięgamy po tabletkę.

zobacz galerię

- Powszechnie wiadomo, że obfity i tłusty posiłek może skutecznie zmniejszyć siłę działania wypitego alkoholu. W przypadku leków zazwyczaj mamy do czynienia z sytuacją odwrotną, czyli ze zwiększeniem stężenia leku we krwi i nasileniem jego działania lub nasileniem działań niepożądanych. Szczególnie niebezpieczne jest spożywanie dużej ilości tłuszczów podczas leczenia m.in. lekami przeciwdepresyjnymi czy przeciwarytmicznymi – tłumaczy dr n. farm. Sebastian Lijewski, autor bloga "Tata farmaceuta".

Właśnie dlatego niektóre leki nie powinny być zażywane wraz z posiłkami, tylko godzinę przed lub dwie godziny po. - Najlepiej zawsze sprawdzić to w ulotce albo zapytać lekarza lub farmaceutę – dodaje ekspert.

Materiał powstał we współpracy z KtoMaLek.pl.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze