Tłuszcz a leki. Zapytaliśmy, czy wchodzą ze sobą w interakcje

Polacy chętnie korzystają z zasobów aptek. Łykamy w kapsułkach wiele witamin i składników mineralnych. Nadużywamy leki. Do tego jemy tłuste potrawy, często nie zwracając nawet uwagi na to, co ląduje na naszych talerzach. A tłuszcz może mieć wpływ na wchłanianie leków do organizmu.

Leki wchodzą w interakcje z tłustymi potrawamiLeki wchodzą w interakcje z tłustymi potrawami
Źródło zdjęć: © istock
Magdalena Bury

Łykamy tabletki

Z danych sprzedażowych udostępnionych przez Kamsoft, właściciela serwisu KtoMaLek.pl, wynika, że w 2016 roku w Polsce sprzedano ponad 13 mln opakowań witaminy D. To równowartość ponad 215 mln zł. Witaminę D najczęściej zażywamy profilaktycznie, by utrzymać zdrowe kości i zęby oraz wspomóc funkcjonowanie mięśni.

Na liście często kupowanych leków znajdziemy też teofilinę. Chodzi tutaj szczególnie o opakowania Euphyllin Long oraz Retard. Ubiegły rok zakończył się z ponad 1 mln sprzedanych opakowań za łączną sumę ponad 2,6 mln zł. Na co pomaga ten składnik? Teofilinę przepisuje się w leczeniu astmy oskrzelowej, zapaleniu oskrzeli czy w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc. To także lek pomocniczy w nadciśnieniu, udarze mózgu czy w chorobie wieńcowej.

Polacy kupują też witaminę A (retinol). W 2016 roku sprzedano ponad 752 tys. opakowań za niemal 3 mln złotych. Na jakie dolegliwości pomaga? Łykamy ją w chorobach skóry z nadmiernym rogowaceniem i łuszczeniem naskórka, łojotoku i zapaleniu łojotokowym skóry, trądziku czy przewlekłych nieżytach dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Witaminę A stosuje się też w chorobach wątroby, dróg żółciowych oraz w kamicy nerkowej.

Tłuszcze rybne. Najnowsze wyniki badań dietetyków

Niektóre leki i witaminy wchodzą w interakcje z tłuszczami
Niektóre leki i witaminy wchodzą w interakcje z tłuszczami © istock

Wśród danych udostępnionych przez Kamsoft znajduje się też Amitryptylina. W samym tylko 2016 roku sprzedano ponad 444 tys. opakowań za ponad 3,7 mln zł. To lek stosowany w depresji.

Polacy kupują także witaminę E, czyli Tokoferol. Stosujemy go m.in. w zaburzeniach potencji czy mukowiscydozie. W 2016 roku sprzedano ponad 80 tys. opakowań za ok. 1,9 mln zł.

Na liście jest też witamina K (Vitacon). W ubiegłym roku sprzedano ponad 80 tys. opakowań za ponad 1,7 mln zł. Tabletki tego rodzaju stosujemy przy zaburzeniach krzepnięcia.

Zobacz też:

Bezpieczeństwo w podróży jest najważniejsze

Interakcje z tłuszczem

Jak widać ze statystyk, Polacy często suplementują witaminy. Czy na łykanie witamin A, D, E oraz K wpływają tłuste posiłki? Tak. Przyjmowanie tych preparatów z tłustymi posiłkami pozwala na ich lepsze przyswajanie.

- Wpływ tłuszczów zawartych w pożywieniu na wchłanianie leków jest jednym z powodów interakcji leków z jedzeniem. Bardzo tłuste posiłki mogą zwiększać działanie niektórych leków poprzez ułatwianie ich wchłaniania w jelitach lub przez spowalnianie pracy układu pokarmowego – tłumaczy Jerzy Przystajko, farmaceuta.

Sprawdź też:

Ekspert dodaje, że spektakularnym przykładem niepożądanego działania leku z tłuszczem w roli głównej było powikłanie występujące przy leczeniu Orlistatem - lekiem stosowanym w leczeniu otyłości blokującym trawienie tłuszczy.

- Tłustsze posiłki powodowały u pacjentów i pacjentek tłustą biegunkę. Interakcje leków z tłuszczami się zdarzają. Warto więc zawsze uważnie sprawdzać w ulotce leku, czy powinien być przyjmowany z jedzeniem czy nie - dodaje farmaceuta.

Tłuszcze nie wchodzą jednak w interakcje tylko z witaminami czy z lekiem na otyłość. W niektórych przypadkach zwiększają działania niepożądane. Tak jest np. z wcześniej wymienionymi Amitryptyliną czy lekami z teofiliną.

- Powszechnie wiadomo, że obfity i tłusty posiłek może skutecznie zmniejszyć siłę działania wypitego alkoholu. W przypadku leków zazwyczaj mamy do czynienia z sytuacją odwrotną, czyli ze zwiększeniem stężenia leku we krwi i nasileniem jego działania lub nasileniem działań niepożądanych. Szczególnie niebezpieczne jest spożywanie dużej ilości tłuszczów podczas leczenia m.in. lekami przeciwdepresyjnymi czy przeciwarytmicznymi – tłumaczy dr n. farm. Sebastian Lijewski, autor bloga "Tata farmaceuta".

Właśnie dlatego niektóre leki nie powinny być zażywane wraz z posiłkami, tylko godzinę przed lub dwie godziny po. - Najlepiej zawsze sprawdzić to w ulotce albo zapytać lekarza lub farmaceutę – dodaje ekspert.

Materiał powstał we współpracy z KtoMaLek.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu