Pojawiła się w Lidlu. Dla wielu to wspomnienie dzieciństwa
To jedno z najdrowszych mięs, a w dodatku można je teraz dostać za niecałe 30 zł. Perliczka to zapomniany rarytas, do którego warto wrócić, bo wspiera zdrowie i dba o sylwetkę.
W tym artykule:
Zapomniany rarytas
Perliczka nie należy do najczęściej kupowanych przez Polaków mięs, a szkoda, bo jest jednym z najzdrowszych. Dlatego warto po nią sięgnąć, zwłaszcza że kiedyś uchodziła za prawdziwy rarytas i nadal wyróżnia się wyjątkowym smakiem.
Perliczka straciła na popularności, ustępując miejsca tańszym oraz łatwiejszym w obróbce kurczakom. Dla osób, które cenią chude mięso może się jednak okazać atrakcyjną alternatywą.
Mięso perliczki jest delikatne, aromatyczne i soczyste. Zawiera też dwa razy mniej tłuszczu niż wiele gatunków drobiu. Pierś pierliczki ma zaledwie 1,1 proc tłuszczu, a udko ok. 2,7 proc.
Co więcej, ten rodzaj mięsa wyróżnia się niewielką wartością kaloryczną – 100 g dostarcza mniej więcej 160 kcal, co czyni go jednym z najlżej strawnych opcji wśród drobiu. Mimo swoich licznych zalet i niepowtarzalnego smaku jest to mięso tanie - perliczkę można kupić teraz w Lidlu za 29,99 zł za kilogram.
Dla zdrowego serca i zgrabnej sylwetki
Bogactwo składników odżywczych to kolejny atut perliczki. Mięso obfituje w witaminy z grupy B - zwłaszcza B1 i B2 - które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminę E, cenioną za właściwości antyoksydacyjne.
Wśród minerałów na szczególną uwagę zasługują potas, magnez oraz żelazo. Ten zestaw pierwiastków wspiera pracę serca, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i może pomagać w zapobieganiu niedokrwistości.
Nie bez znaczenia jest również obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na profil lipidowy krwi. Regularne spożywanie wysokiej jakości białka i tłuszczów nienasyconych może wspomóc profilaktykę miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Potwierdzenie możemy znaleźć w badaniach naukowych m.in. tych opublikowanych na łamach "International Journal of Food Science & Technology". Wskazują one, że mięso perliczki charakteryzuje się korzystnym profilem białek i tłuszczów, a także obecnością związków o właściwościach antyoksydacyjnych, wspierających ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.
Z badań opublikowanych w "Poultry Science" wynika natomiast, że niższa zawartość tłuszczu oraz wysoka zawartość białka w mięsie perliczki sprzyja zdrowiu metabolicznemu i pomaga w utrzymaniu właściwej masy ciała.
Ze względu na niską kaloryczność oraz dużą zawartość pełnowartościowego białka perliczka bywa cenionym elementem diet niskotłuszczowych i wysokobiałkowych. Jest też znakomitą propozycją dla sportowców, którzy potrzebują solidnego wsparcia w regeneracji mięśni oraz utrzymaniu optymalnej formy fizycznej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.