Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Trujące rośliny w najbliższym otoczeniu. "Zawierają rycynę, czyli jedną z najniebezpieczniejszych trucizn na świecie"

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
12.06.2021 19:18
Konwalie to jedne z najgroźniejszych roślin. Są kardiotoksyczne
Konwalie to jedne z najgroźniejszych roślin. Są kardiotoksyczne (123rf)

Każdego miesiąca na oddziały toksykologiczne trafiają pacjenci, którzy zatruli się toksycznymi roślinami z najbliższego otoczenia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że zatrucie popularnymi konwaliami albo cisem może doprowadzić do zaburzeń pracy serca, a rycynowiec jest uważany za broń biologiczną. Eksperci od toksykologii w rozmowie z WP abcZdrowie wyjaśniają, na jakie rośliny powinniśmy szczególnie uważać.

spis treści

1. Uwaga na konwalie!

Konwalie, cis, rącznik pospolity i difenbachie - to jedne z najgroźniejszych roślin, które rosną w naszym najbliższym otoczeniu. Największe zagrożenie stanowią dla dzieci i zwierząt. Zjedzenie nasion bądź liści tych roślin może skończyć się tragicznie.

- Dzwonią do nas pediatrzy, dzwonią rodziny dzieci, które zjadły jakieś części roślin. Najczęściej te przypadki zdarzają się wiosną i jesienią, kiedy rośliny mają kolorowe kwiaty czy owoce. Jest też wiele roślin donicowych całorocznych hodowanych w mieszkaniach, które również są toksyczne - wyjaśnia dr Piotr Hydzik, kierownik Oddziału Toksykologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, konsultant wojewódzki w dziedzinie toksykologii klinicznej.

- Chodzi przede wszystkim o rośliny, które zawierają kwasy organiczne, jak kwas szczawiowy, taką rośliną jest difenbachia. One podrażniają głównie drogi pokarmowe, jamę ustną, gardło, czasami mogą dawać reakcję uczuleniową. Można by wymieniać wiele przykładów takich roślin jak belladonna, mandragora, bieluń zawierające alkaloidy tropanowe, które mogą być bardzo niebezpieczne nie tylko dla małych dzieci, ale nawet do dorosłych - dodaje lekarz.

Zobacz film: "Uważaj na barszcz Sosnowskiego. Jest silnie trujący"
Konwalia zawiera trujące glikozydy
Konwalia zawiera trujące glikozydy (123rf)

Do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach trafiła 16-latka, która wypiła wodę ze szklanki, w której wcześniej stały konwalie. U dziewczynki doszło do poważnych zaburzeń rytmu serca. Kilka dni spędziła w szpitalu. - Miała dużo szczęścia. Konwalie są śmiertelnie niebezpieczne - mówi dr n. farm. Barbara Bacler-Żbikowska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa SUM.

- Nie zdajemy sobie sprawy, ile bardzo trujących roślin mamy wokół siebie, konwalie należą do najgroźniejszych. Zawierają związki, które nazywają się glikozydy kartonelidowe. Są to związki lecznicze, które podaje się osobom z niewydolnością serca, które wzmacniają siłę skurczów serca, np. u osób po zawale z częściową martwicą mięśnia sercowego. Pacjentom takim podaje się substancje czynne, które występują właśnie w konwaliach, jako silne leki nasercowe. W związku z tym, jeśli dana osoba wypiłaby wodę, w której były konwalie, miałaby objawy jak przy zawale. Przedawkowanie tych związków może skończyć się śmiercią - ostrzega dr Bacler-Żbikowska.

Specjalistka przyznaje, że często młodzi ludzie dla żartu zakładają się o to, kto wypije wodę z kwiatków, nie zdając sobie sprawy z tragicznych konsekwencji. Jeszcze gorzej, gdy dojdzie do sytuacji, że dziecko zje liść lub kwiat konwalii.

- Cała roślina jest toksyczna. Bardzo często zdarzają się wśród dzieci zatrucia na skutek zjedzenia jagód - owoców konwalii, bo przypominają jagody jadalne. Natomiast zatrucia wodą z konwalii zdarzają się często wśród domowych zwierząt - dodaje ekspertka.

2. Cis jest rośliną kardiotoksyczną

Niebezpieczne dla zdrowia są też difenbachie - popularne rośliny doniczkowe. - Sok z difenbachii ma działanie silnie drażniące i powoduje obrzęk śluzówek, pieczenie, w skrajnych przypadkach może powodować trudności z oddychaniem - wyjaśnia dr Eryk Matuszkiewicz, który pracuje na oddziale toksykologii Szpitala Miejskiego w Poznaniu. - Gdyby dziecko np. nagryzło liść, trzeba koniecznie zgłosić się do lekarza - dodaje.

Difenbachia
Difenbachia (123rf)

Wiele trujących roślin nieświadomie sadzimy w ogrodzie, nie zdając sobie sprawy z zagrożenia. Jedną z nich są datury, zwane anielskimi trąbami ze względu na efektowne kwiaty przypominające trąbkę.

- One mają przepiękne żółte kwiaty, natomiast są to rośliny bardzo silnie trujące. Toksyczne są przede wszystkim nasiona. Jeszcze bardziej niebezpieczna jest moda na hodowanie rycynowca w ogrodzie. To też są piękne rośliny ozdobne, natomiast nasiona zawierają rycynę, czyli jedną z najniebezpieczniejszych trucizn na świecie, uznawaną za broń biologiczną. A my ją tak beztrosko hodujemy w ogródku. Nasiona rośliny są kolorowe, w kropeczki, co może być bardzo kuszące dla dzieci - tłumaczy dr Bacler-Żbikowska.

Rycynowiec zawiera rycynę - jedną z najniebezpieczniejszych trucizn na świecie
Rycynowiec zawiera rycynę - jedną z najniebezpieczniejszych trucizn na świecie (123rf)

Śmiertelne niebezpieczeństwo stanowi też zjedzenie owocu cisu w charakterytyucznej czerwone osnówce. Spożycie przez dziecko tylko jednej kulki rośliny może skończyć się tragicznie. W takiej sytuacji dziecko powinno jak najszybciej trafić na obserwację do szpitala.

- Nawet jeden owoc może być groźny, to jest roślina kardiotoksyczna. Substancje zawarte w nasionach działają toksycznie na serce, mogą powodować bardzo groźne, potencjalnie śmiertelne zaburzenia rytmu serca. Miesięcznie mamy 1-2 takie przypadki - przyznaje doktor Matuszkiewicz.

Cis pospolity jest kardiotoksyczny
Cis pospolity jest kardiotoksyczny (123rf)

Lekarz przypomina również o tym, że do groźnych zaburzeń może prowadzić zatrucie nasionami rącznika pospolitego.

- Po spożyciu mogą wystąpić bóle brzucha, biegunka, wymioty, zatrucie może prowadzić do uszkodzenia wątroby, nerek, krwinek czerwonych, a nawet skończyć się zgonem pacjenta - ostrzega toksykolog.

3. Barszcz Sosnkowskiego i dyptam jesionolistny

Kolejne na liście roślin wyklętych są barszcz Sosnkowskiego i dyptam jesionolistny. Oba gatunki mogą powodować poparzenia. Co roku na oddziały trafiają pacjenci ze schorzeniami wywołanymi właśnie przez te rośliny. - Dyptam podobnie jak barszcz Sosnkowskiego zawiera związki fotouczulające. To są substancje, które w upalne dni ulatniają się wokół rośliny, więc nawet nie trzeba dotknąć tej rośliny, żeby ulec poparzeniu - wyjaśnia dr Bacler-Żbikowska

Doktor opowiada, że sama padła ofiarą dyptamu i miała poparzenia. - Na skórze tworzą się pęcherze, takie jak po kontakcie z gorącym żelazkiem. Zmiany długo się goją, a blizny pozostają na lata - ostrzega ekspertka ds. botaniki.

Barszcz Sosnowskiego może powodować poważne oparzenia i problemy zdrowotne
Barszcz Sosnowskiego może powodować poważne oparzenia i problemy zdrowotne (East News)

Eksperci przyznają, że nie jesteśmy w stanie ani rozpoznać, ani wyeliminować wszystkich potencjalnie toksycznych roślin z naszego otoczenia, dlatego najlepszym sposobem jest po prostu ostrożność.

- Objawy takie jak nagła zmiana zachowania, senność, wymioty powinny zawsze budzić naszą czujność. Ewolucyjnie wykształciliśmy mechanizmy obronne przed zatruciem - trucizny rozpoznajemy jako gorzkie, stąd też zwykle nie spożywamy ich w dużej ilości lub odruchowo wypluwamy - wyjaśnia lek. Alina Sobczak, pediatra ze Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Prokocimiu.

- W razie wszelkich wątpliwości toksyczność rośliny warto skonsultować z całodobową informacją toksykologiczną. Fotografia spożytej rośliny ułatwi ocenę zagrożenia. Istnieją również aplikacje na smartfony, dzięki którym możemy rozpoznawać gatunki otaczających nas roślin - dodaje lekarka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze