Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Mylone z rakiem jelit. Objawy chorej trzustki mogą pojawić się na skórze

Trzustka jest gruczołem, który spełnia w naszym organizmie bardzo ważną rolę
Trzustka jest gruczołem, który spełnia w naszym organizmie bardzo ważną rolę (adobestock)

Trzustka jest gruczołem, który spełnia w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Po pierwsze, odpowiada za wydzielanie hormonów wpływających na proces przemiany węglowodanów. Po drugie, dzięki produkowanemu przez nią sokowi trzustkowemu jest możliwe trawienie takich substancji odżywczych, jak m.in. białka i tłuszcze. Chora trzustka przez długi czas nie daje żadnych objawów. - Po czym rozpoznać, że organ szwankuje? Podobnie jak przy raku jelita grubego, te objawy często pojawiają się, gdy choroba trzustki jest bardzo zaawansowana - alarmuje prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, gastroenterolog.

Artykuł jest częścią akcji "Pomyśl o sobie – sprawdzamy zdrowie Polaków w pandemii". Wypełnij TEST i dowiedz się, czego tak naprawdę potrzebuje twój organizm.

spis treści

1. Charakterystyka trzustki

- Trzustka to – nawet dla lekarzy – dość tajemniczy organ, choć bardzo ważny. Jest położona głęboko w jamie brzusznej, co ma istotne znaczenie w sensie trudności diagnostycznych w chorobach tego narządu - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie prof. dr hab. n. med. Piotr Eder z Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Trzustka jest narządem gruczołowym, który jest zlokalizowany w górnej części brzucha. Ma nieregularny, wydłużony kształt. Waga trzustki to przeciętnie od 60 do 125 g. Składają się na nią spoisty i miękki miąższ oraz otaczające go różnej długości śnieżnobiałe przewody trzustkowe.

Zobacz film: "Przeszczepienie wysp trzustkowych - komplikacje"

Trzustka ma charakterystyczną powierzchnię o budowie zrazikowej. Jej poszczególne części to głowa, szyjka oraz trzon.

- Jej lokalizacja i anatomia mogą po części powodować, że choroby trzustki bywają rozpoznawane na dość zaawansowanym etapie - dodaje ekspert.

Z kolei, jeżeli weźmiemy pod uwagę funkcje trzustki, to składają się na nią dwie części. Jedna wewnątrzwydzielnicza, która odpowiada za produkcję hormonów, np. insuliny i glukagonu oraz zewnątrzwydzielnicza spełniająca funkcje trawienne.

2. Główne funkcje trzustki

Dwa podstawowe zadania trzustki to wytwarzanie hormonów oraz wpływ na trawienie składników pokarmowych. Za procesy wewnątrzwydzielnicze odpowiadają wyspecjalizowane komórki. Tworzą one nieduże skupiska, które określa się mianem wysp Largenhansa. W trzustce występuje około milion tego typu komórek zlokalizowanych w różnych miejscach narządu. Są podzielone na trzy typy: Alfa, Beta oraz Delta. Komórki Alfa zajmują się produkowaniem glukagonu, z kolei komórki typu Beta wytwarzają insulinę. Te dwa hormony wpływają na procesy przemiany materii oraz na zachowanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Trzeci typ komórek - Delta, wytwarza tzw. somatostatynę, która reguluje wydzielanie glukagonu oraz insuliny.

- W trzustce produkowane są ważne dla organizmu hormony, jak insulina i glukagon. One głównie regulują gospodarkę węglowodanową - potwierdza gastroenterolog.

Druga, równie ważna funkcja spełniana przez trzustkę, to funkcja zewnątrzwydzielnicza. Każdego dnia trzustka zajmuje się produkcją około 1,2–3 litrów soku trzustkowego. To właśnie dzięki zawartym w nim enzymom jest możliwe trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Są one nieaktywne dopóki nie przedostaną się do jelita cienkiego, w którym następuje rozkładanie składników pokarmowych.

- Druga funkcja trzustki to funkcja zewnątrzwydzielnicza, czyli produkcja i wydzielanie enzymów trawiennych, niezbędnych do trawienia pokarmu. Trzustka wydziela je do światła przewodu pokarmowego, gdzie enzymy mieszają się z pokarmem, co jest jednym z fundamentalnych etapów trawienia spożywanego przez nas jedzenia - tłumaczy ekspert.

3. Objawy chorej trzustki

- Po czym rozpoznać, że trzustka szwankuje? Podobnie jak przy raku jelita grubego, te objawy często pojawiają się, gdy choroba trzustki jest bardzo zaawansowana - alarmuje gastroenterolog.

Objawy chorej trzustki bywają różnorodne. W wielu przypadkach zdarza się, że symptomy chorobowe są na tyle niecharakterystyczne, że mogą wskazywać na wiele schorzeń, w tym właśnie np. chorób jelit.

U wielu pacjentów w przebiegu chorób trzuski pojawia się:

  • świąd skóry - świąd w przebiegu chorób trzustki może mieć różne nasilenie. Zazwyczaj jest na tyle łagodny, że nie przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu, ale jednak daje poczucie dyskomfortu. Świąd skóry ma związek z pojawianiem się pod skórą kompleksów z bilirubiną. Skóra nie jest jeszcze zażółcona, ponieważ bilirubiny jest jeszcze zbyt mało, ale reakcja już występuje. Gdy problem nie ustępuje, a dodatkowo pojawiają się wymioty, mdłości i bóle w nadbrzuszu - warto udać się do lekarza,

  • rumień wędrujący - kojarzy się zazwyczaj z boreliozą, ale może być niespecyficznym objawem zaburzeń pracy trzustki. Mowa o rumieniu wędrującym. Pojawia się on zazwyczaj w przebiegu guzów trzustki,

  • plamy przypominające siniaki - plamy do złudzenia przypominające siniaki mogą być sygnałem ostrzegawczym, jaki daje chora trzustka. Warto w takiej sytuacji poddać się podstawowym badaniom krwi. Przebarwienia mogą być objawem stanu zapalnego. W przebiegu choroby mogą pojawić się także bóle nadbrzusza, wymioty, biegunki czy nudności.

  • żółtaczka - wielu pacjentów boryka się z żółtaczką, która pojawia się wskutek nagromadzenia się żółci w organizmie. Żółtaczka, bo o niej mowa, może sygnalizować choroby układu pokarmowego, a także chorobę trzustki. Pojawia się wtedy, gdy do zaburzeń dochodzi w odcinku trzustkowym przewodu żółciowego wspólnego. Niezbędne jest w tym wypadku wykonanie badań diagnostycznych. Podwyższone stężenie bilirubiny we krwi wskazuje, że chory cierpi na tę dolegliwość.

4. Najczęstsze choroby trzustki

Jakie choroby najczęściej związane są z tym narządem?

- Choroby zapalne i rak trzustki to dwa główne schorzenia tego narządu - mówi prof. Eder.

Schorzenia w obrębie trzustki mogą rozwijać się stopniowo, nie powodując początkowo odczuwalnych dolegliwości. Często diagnozuje się je przypadkowo przy innych zaburzeniach. Z tego powodu wiele osób zbyt późno udaje się do specjalistów w celu zastosowania odpowiedniego leczenia. Do najczęstszych chorób trzustki należą ostre oraz przewlekłe zapalenie trzustki, rak trzustki, kamica przewodów trzustkowych oraz torbiel trzustki. Zapalenie trzustki pojawia się zazwyczaj po 40. r.ż. i ma związek z trybem życia. Są na nie narażone osoby palące papierosy i pijące alkohol. Częściej chorują mężczyźni.

W przypadku ostrego bólu trzustki – ból jest silny, napadowy i promieniuje aż do pleców. Częstą przyczyną tej choroby jest uzależnienie od alkoholu. Poza tym ból może być spowodowany stosowaniem niektórych leków, np. przeciwpadaczkowych lub moczopędnych, oraz urazami brzucha. Zdarza się, że jest również wynikiem infekcji wirusowej.

Czasami ból trzustki może pojawić się w wyniku przejedzenia, jeżeli jednak ma charakter nawracający, to może oznaczać poważniejsze schorzenie.

Z kolei długotrwały ból brzucha może sygnalizować przewlekłe zapalenie trzustki. Często towarzyszy mu biegunka oraz spadek wagi.

Podstawą diagnozowania chorób trzustki są badania obrazowe oraz enzymów trzustkowych i wątrobowych.

5. Profilaktyka chorób trzustki

- W przypadku trzustki z badaniami profilaktycznymi wiąże się problem. O ile wiemy, że w odniesieniu do raka jelita grubego skutecznym narzędziem skriningowym jest np. kolonoskopia, o tyle w przypadku trzustki nie ma takich badań - mówi prof. Eder i dodaje. - Myślę, że do tego problemu trzeba podejść zdroworozsądkowo – wykonanie raz na rok czy raz na dwa lata USG po 40. roku życia nie zaszkodzi nie tylko w kontekście oceny samej trzustki, ale także innych narządów jamy brzusznej. Ale oczywiście nie można nikogo zapewnić, że wykonywanie co 2 lata USG jamy brzusznej daje pewną możliwość rozpoznania raka trzustki na bardzo wczesnym etapie choroby.

Co pozostaje? Zdaniem eksperta to trochę "liczenie na łut szczęścia", choć niektórych chorób trzustki można uniknąć, znając czynniki ryzyka.

- Najgorzej działającym na trzustkę czynnikiem jest palenie tytoniu. Są badania, które wskazują, że palenie jest równie szkodliwe, a nawet bardziej niż picie alkoholu, które także należy do najwyższych czynników ryzyka zachorowania na choroby trzustki. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Na pewno na profilaktykę oraz leczenie nadwagi i otyłości - wymienia gastroenterolog.

Prawidłowa praca trzustki jest niezbędna dla funkcjonowania całego organizmu, dlatego tak ważne jest podjęcie odpowiednich działań profilaktycznych. W zapobieganiu chorobom trzustki duże znaczenie ma styl odżywiania. Dieta powinna być urozmaicona. Trzeba pamiętać o spożywaniu posiłków o regularnych porach i unikać przejadania się. Dzięki temu nie narażamy trzustki na intensywną pracę związaną z produkcją enzymów trawiennych.

Należy zrezygnować z jedzenia tłustych serów i wędlin. Niewskazane są również wszelkiego typu napoje gazowane, picie mocnej kawy i przede wszystkim picie dużej ilości alkoholu, który wywołuje w trzustce nieodwracalne zmiany. W diecie trzustkowej jest konieczna także eliminacja słodyczy.

Zobacz także:

Warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu dużą liczbę owoców i warzyw będących źródłem cennych witamin i minerałów. Trzeba tylko pamiętać, aby nie były to produkty o działaniu wzdymającym, jak np. kapusta lub rośliny strączkowe. Szczególne właściwości korzystne dla pracy trzustki mają m.in. brokuły i szpinak. Smażone potrawy lepiej zastąpić jedzeniem gotowanym lub pieczonym. Korzystne działanie na stany zapalne trzustki wykazuje również spożywanie kefiru, jogurtów lub maślanki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze