Unikaj w trosce o trzustkę. Zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy
Nie tylko wybrane jedzenie i picie. Co jeszcze może szkodzić organowi, który jest bardzo ważny dla funkcjonowania całego organizmu? Jak zadbać o trzustkę?
W tym artykule:
Jak zadbać o trzustkę?
Niepozorna, a zarazem niezwykle ważna trzustka jest odpowiedzialna za produkcję enzymów trawiennych oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Choć często o niej zapominamy, to ten organ również wymaga, by się o niego odpowiednio zatroszczyć. Codzienne wybory tego, co jemy, pijemy i jakim nałogom ulegamy, wpływają na trzustkę. Często to, co stanowi dużą część naszego menu, może ją przeciążać i powodować zaburzenia w jej funkcjonowaniu.
Na podkreślenie zasługuje fakt, że choroby związane z tym organem często rozwijają się w ukryciu i długo nie wiążą się z występowaniem konkretnych objawów. Niestety, zanim zauważymy symptomy, dochodzi do znaczących uszkodzeń. Co zatem powinniśmy wyeliminować z diety, by ochronić trzustkę?
Produkty bogate w cukier
Szczególnie niekorzystny wpływ na funkcjonowanie trzustki mają produkty z dużą ilością cukru. Spożywanie cukru w nadmiernej ilości nasila ryzyko powstawania stanów zapalnych w trzustce, a to z kolei może przekładać się na rozwój jednej z powszechnie występującej choroby cywilizacyjnej, czyli cukrzycy.
Zdaniem naukowców, dieta zasobna w cukry proste zwiększa prawdopodobieństwo wielu poważnych schorzeń tego narządu.
Warto mieć świadomość, gdzie znajduje się cukier, ponieważ wiele osób zapomina, że nie jest on jedynie składnikiem popularnych słodyczy. Cukier kryje się także w sokach, owocowych jogurtach, płatkach śniadaniowych, w keczupie, a także w miodzie i owocach. W trosce o zdrową trzustkę lepiej ograniczać ich spożycie.
Produkty o dużej zawartości tłuszczu
Wśród produktów niewskazanych dla zdrowia trzustki są również te z dużą zawartością tłuszczu. Spożywanie żywności z nadmiarem tłuszczu może spowodować włóknienie i zanik tkanki gruczołowej trzustki. W efekcie ten ważny narząd zaczyna niewłaściwie funkcjonować i zwiększa się ryzyko rozwoju cukrzycy. Z tego względu Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by ilość tłuszczów nasyconych była na minimalnym poziomie.
Dietę niskotłuszczową powinni stosować przede wszystkim pacjenci z przewlekłym zapaleniem trzustki. Warto podkreślić, że ograniczenie produktów z dużą zawartością tłuszczu nie jest równoznaczne z całkowitym wyeliminowaniem go z diety. Umiarkowana ilość oliwy z oliwek czy oleju jest wręcz wskazana, bowiem w tłuszczach rozpuszczają się niektóre witaminy. Zdecydowanie odradza się jednak fast foody, mięso smażone w tłuszczu, frytki z głębokiego oleju itp.
Sosy
Mimo tego, że wiele osób nie wyobraża sobie posiłku bez porządnego sosu trzeba mieć świadomość, że są one ciężkostrawne. Mowa w tym przypadku głównie o tłustych dipach na bazie śmietany, sosach śmietanowo-majonezowych, czy sosie majonezowym. Po ich zjedzeniu często występują nieprzyjemne dolegliwości bólowe, np. uciążliwe skurcze brzucha i wzdęcia.
Poza tym, gotowe sosy, dostępne powszechnie na rynku mogą zawierać chemiczne dodatki, podrażniające trzustkę. Nie mają najczęściej zdrowego składu, za to są bogate w konserwanty, niezdrowe tłuszcze i polepszacze smaku, jak choćby popularny glutaminian sodu. Takie „dodatki” mają działanie prozapalne i obciążają cały układ pokarmowy.
Mięso
Mięso i mięsne przetwory, szczególnie tłuste, takie jak wieprzowina, wołowina, podroby czy baranina, dodatkowo smażone w tłuszczu i panierce, nie są obojętne dla trzustki. Wyroby mięsne obciążają trzustkę i stanowią czynnik wpływający na zwiększenie ryzyka ostrego zapalenia. Zaburzenia w funkcjonowaniu trzustki zauważono szczególnie w przypadku tłustych podrobów, podnoszących poziom cholesterolu we krwi. Podroby często zawierają też różne antybiotyki, sterydy i hormony wzrostu.
Alkohol
Zdaniem naukowców, picie alkoholu nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie, zwłaszcza na zdrowie trzustki. Spożywanie napojów wysokoprocentowych przyczynia się do przewlekłego zapalenia trzustki, czyli poważnej choroby objawiającej się bólem brzucha (zazwyczaj w górnej części), wymiotami, utratą masy ciała i szeregiem innych dolegliwości. W konsekwencji może to prowadzić do upośledzenia działania narządu.
To nie wszystkie skutki regularnego zaglądania do kieliszka - zgodnie z badaniami, systematyczne spożywanie dużych ilości alkoholu podnosi ryzyko zachorowania na raka trzustki.
Palenie papierosów
Alkohol nie jest jedyną używką, która stanowi zagrożenie dla funkcjonowania trzustki. Za największe zagrożenie wynikające z nadużywania nikotyny uznaje się uszkodzenie układu oddechowego, jednak palenie wpływa również na pracę innych narządów. Według ekspertów nie jest obojętne dla funkcjonowania takich organów, jak żołądek czy trzustka – zwiększają bowiem ryzyko zachorowania na ostre zapalenie trzustki.
Okazuje się, że palenie papierosów aż dwukrotnie podnosi ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki. Pozytywne efekty w postaci obniżenia ryzyka odnotowuje się dopiero po około 10 latach od zerwania z nałogiem.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.