Chorwaci wprost za nią szaleją. Czy zastąpi polski szpinak?

Szpinak słynie ze swoich właściwości zdrowotnych, jednak za smak i konsystencję często bywa nielubiany - szczególnie przez dzieci. Na szczęście z Chorwacji nadchodzi zdrowa alternatywa - blitwa, znana również jako mangold. To warzywo liściaste bardzo popularne w kuchniach śródziemnomorskich może go z powodzeniem zastąpić.

Jakie właściwości ma mangold?Jakie właściwości ma mangold?
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  Anna Chlebus

Blitwa - Chorwaci za nią szaleją

Blitwa, znana także pod nazwą mangold lub burak liściowy to warzywo liściaste blisko spokrewnione z burakiem ćwikłowym. Choć w Polsce jest mniej znana, w kuchniach śródziemnomorskich - zwłaszcza bałkańskiej i włoskiej - cieszy się dużą popularnością.

Pod względem zdrowotnych właściwości nie ustępuje naszemu szpinakowi - obfituje w witaminy, mikroelementy, błonnik i antyoksydanty. To również warzywo stosunkowo niskokaloryczne, które wspiera procesy trawienne i chudnięcie. Zawiera również związki, które mogą pomóc w redukcji poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu stanów zapalnych. Zaleca się go także w diecie osób z problemami sercowymi i nadciśnieniem.

Jak przyrządzać blitwę? Charakteryzuje się ona smakiem przypominającym połączenie szpinaku, jarmużu i liści buraka - najlepiej przetestować, czy ten smak nam odpowiada na miejscu, podczas wakacyjnych odwiedzin w krajach śródziemnomorskich lub bałkańskich. Można ją jeść zarówno na surowo w sałatkach, jak i blanszowaną i duszoną, dodaną do zup, makaronów, omletów, tart czy zapiekanek. W Chorwacji popularnym daniem jest "blitva s krumpirom" - blanszowana blitwa z ziemniakami, oliwą i czosnkiem.

Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca

Mimo licznych korzyści zdrowotnych blitwa zawiera szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych - jeśli mamy do nich skłonność warto nie przesadzać z jej spożyciem. Powinny na nią uważać również osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi - a to ze względu na wysoką zawartość witaminy K, która może wpływać na działanie leków przeciwzakrzepowych. Zawarte w blitwie związki goitrogenne z kolei mogą wpływać na funkcjonowanie tarczycy, a zwłaszcza u osób z niedoborem jodu.

Czym można zastąpić szpinak?

Jeśli problemem w spożywaniu szpinaku jest jego tekstura lub smak warto spróbować go w wersji mrożonej (ma wtedy delikatniejszy smak), zmiksowania go w w koktajlach z bananem czy mango (zdominują go) lub duszenia z czosnkiem i oliwą (zmienią go całkowicie).

Możliwe jednak, że szpinak będzie dla nas całkowicie "nie do przejścia". Jeśli chcielibyśmy zachować jego wartości odżywcze w diecie, to na szczęście istnieje wiele innych zielonych warzyw liściastych, które mogą go zastąpić - to nie tylko blitwa. Oto kilka wartościowych alternatyw, które warto rozważyć:

  • jarmuż - bogaty w witaminę K, A i C, wapń, błonnik, lekko gorzki, ale dobrze smakuje po podsmażeniu lub w smoothie,

  • boćwina (liście buraka) - mają delikatniejszy smak niż jarmuż, dobry do zup, tart i sałatek, zawierają żelazo, magnez, witaminę A i K,

  • rukola - charakteryzuje się lekko pikantnym, orzechowym smakiem, dobra do sałatek i na kanapki, zawiera antyoksydanty i kwas foliowy,

  • sałata rzymska lub masłowa - ma delikatny smak, świetna do kanapek i sałatek, zawiera znacznie mniej żelaza niż szpinak, ale wciąż stanowi źródło witamin,

  • młoda kapusta włoska lub pekińska - gotowana lub duszona świetnie sprawdza się w daniach obiadowych,

  • brokuły - źródło witamin C i K, kwasu foliowego, błonnika i żelaza,

  • brukselka - bogata w przeciwutleniacze, witaminę C i K, na surowo smakuje podobnie do młodej kapusty, a po upieczeniu staje się bardziej słodka i chrupiąca,

  • zielony groszek - zawiera białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B, dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw,

  • natka pietruszki - świetne źródło żelaza i witaminy C, dobra do smoothie,

  • młody jęczmień, chlorella i spirulina (superfoods w proszku) - również łatwe do przemycenia w koktajlach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?