Chorwaci wprost za nią szaleją. Czy zastąpi polski szpinak?

Szpinak słynie ze swoich właściwości zdrowotnych, jednak za smak i konsystencję często bywa nielubiany - szczególnie przez dzieci. Na szczęście z Chorwacji nadchodzi zdrowa alternatywa - blitwa, znana również jako mangold. To warzywo liściaste bardzo popularne w kuchniach śródziemnomorskich może go z powodzeniem zastąpić.

Jakie właściwości ma mangold?Jakie właściwości ma mangold?
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  Anna Chlebus

Blitwa - Chorwaci za nią szaleją

Blitwa, znana także pod nazwą mangold lub burak liściowy to warzywo liściaste blisko spokrewnione z burakiem ćwikłowym. Choć w Polsce jest mniej znana, w kuchniach śródziemnomorskich - zwłaszcza bałkańskiej i włoskiej - cieszy się dużą popularnością.

Pod względem zdrowotnych właściwości nie ustępuje naszemu szpinakowi - obfituje w witaminy, mikroelementy, błonnik i antyoksydanty. To również warzywo stosunkowo niskokaloryczne, które wspiera procesy trawienne i chudnięcie. Zawiera również związki, które mogą pomóc w redukcji poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu stanów zapalnych. Zaleca się go także w diecie osób z problemami sercowymi i nadciśnieniem.

Jak przyrządzać blitwę? Charakteryzuje się ona smakiem przypominającym połączenie szpinaku, jarmużu i liści buraka - najlepiej przetestować, czy ten smak nam odpowiada na miejscu, podczas wakacyjnych odwiedzin w krajach śródziemnomorskich lub bałkańskich. Można ją jeść zarówno na surowo w sałatkach, jak i blanszowaną i duszoną, dodaną do zup, makaronów, omletów, tart czy zapiekanek. W Chorwacji popularnym daniem jest "blitva s krumpirom" - blanszowana blitwa z ziemniakami, oliwą i czosnkiem.

Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca

Mimo licznych korzyści zdrowotnych blitwa zawiera szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych - jeśli mamy do nich skłonność warto nie przesadzać z jej spożyciem. Powinny na nią uważać również osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi - a to ze względu na wysoką zawartość witaminy K, która może wpływać na działanie leków przeciwzakrzepowych. Zawarte w blitwie związki goitrogenne z kolei mogą wpływać na funkcjonowanie tarczycy, a zwłaszcza u osób z niedoborem jodu.

Czym można zastąpić szpinak?

Jeśli problemem w spożywaniu szpinaku jest jego tekstura lub smak warto spróbować go w wersji mrożonej (ma wtedy delikatniejszy smak), zmiksowania go w w koktajlach z bananem czy mango (zdominują go) lub duszenia z czosnkiem i oliwą (zmienią go całkowicie).

Możliwe jednak, że szpinak będzie dla nas całkowicie "nie do przejścia". Jeśli chcielibyśmy zachować jego wartości odżywcze w diecie, to na szczęście istnieje wiele innych zielonych warzyw liściastych, które mogą go zastąpić - to nie tylko blitwa. Oto kilka wartościowych alternatyw, które warto rozważyć:

  • jarmuż - bogaty w witaminę K, A i C, wapń, błonnik, lekko gorzki, ale dobrze smakuje po podsmażeniu lub w smoothie,

  • boćwina (liście buraka) - mają delikatniejszy smak niż jarmuż, dobry do zup, tart i sałatek, zawierają żelazo, magnez, witaminę A i K,

  • rukola - charakteryzuje się lekko pikantnym, orzechowym smakiem, dobra do sałatek i na kanapki, zawiera antyoksydanty i kwas foliowy,

  • sałata rzymska lub masłowa - ma delikatny smak, świetna do kanapek i sałatek, zawiera znacznie mniej żelaza niż szpinak, ale wciąż stanowi źródło witamin,

  • młoda kapusta włoska lub pekińska - gotowana lub duszona świetnie sprawdza się w daniach obiadowych,

  • brokuły - źródło witamin C i K, kwasu foliowego, błonnika i żelaza,

  • brukselka - bogata w przeciwutleniacze, witaminę C i K, na surowo smakuje podobnie do młodej kapusty, a po upieczeniu staje się bardziej słodka i chrupiąca,

  • zielony groszek - zawiera białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B, dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw,

  • natka pietruszki - świetne źródło żelaza i witaminy C, dobra do smoothie,

  • młody jęczmień, chlorella i spirulina (superfoods w proszku) - również łatwe do przemycenia w koktajlach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe