NewsyW USA właśnie zakazali, w Polsce wciąż dostępny. Czerwony sprawca nowotworów

W USA właśnie zakazali, w Polsce wciąż dostępny. Czerwony sprawca nowotworów

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła zakaz stosowania erytrozyny w żywności, napojach i lekach. Barwnik ten, nadający produktom intensywny czerwony kolor, został powiązany z ryzykiem rozwoju raka.

FDA podjęło decyzję o zakazie stosowania m.in. w przemyśle spożywczym barwnika E 127
FDA podjęło decyzję o zakazie stosowania m.in. w przemyśle spożywczym barwnika E 127
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czerwony barwnik zakazany w USA

Barwnik Red No. 3, znany też pod nazwą E127 lub erytrozyna, nadający produktom intensywny czerwony kolor, został powiązany z ryzykiem nowotworowym w badaniach na szczurach. Producenci żywności w USA mają czas do 15 stycznia 2027 r. na reformulację swoich produktów, natomiast producenci leków - do 18 stycznia 2028 r.

Zakaz stosowania Red No. 3 jako dodatku do żywności nastąpił aż 35 lat po wycofaniu barwnika z kosmetyków i leków stosowanych miejscowo. Podobne kroki podjęła Unia Europejska, Wielka Brytania, Australia i Nowa Zelandia, które z kolei ograniczają użycie tego barwnika.

Badania na temat E 127 wskazują na możliwy wpływ na zdrowie. W testach na zwierzętach stwierdzono, że może on powodować zmiany w funkcjonowaniu tarczycy, takie jak zwiększenie masy gruczołu czy zaburzenia hormonalne. Niektóre badania sugerują, że barwnik może działać jako promotor nowotworów tarczycy, choć ryzyko u ludzi wciąż jest przedmiotem debaty.

Barwniki spożywcze

Erytrozyna może znajdować się w niektórych słodyczach, wędlinach czy pastach do zębów
Erytrozyna może znajdować się w niektórych słodyczach, wędlinach czy pastach do zębów© Pixabay

Istnieją również doniesienia o możliwym wpływie erytrozyny na zachowanie dzieci, podobnie jak w przypadku innych sztucznych barwników, określanych mianem szóstki z Southamptom.

Produkty zawierające Red No. 3

Dietetyk kliniczny, mgr Anna Smarsz-Matysiak opublikowała w mediach społecznościowych post, w którym komentuje decyzję FDA.

Dietetyczka wyjaśnia, gdzie może być obecne E 127
Dietetyczka wyjaśnia, gdzie może być obecne E 127 © Instagram

"Nadaje produktom intensywnie czerwony kolor, ale... może być niebezpieczny dla zdrowia!" - pisze mgr Smarsz-Matysiak, na Instagramie występująca jako @dietetyk_healthystyle.

Dietetyczka ostrzega, że w Polsce E127 może znajdować się w produktach takich jak:

  • kandyzowane wiśnie (np. do koktajli),

  • dekoracyjne żele cukiernicze,

  • niektóre słodycze i lody owocowe,

  • kiełbasy i inne przetworzone mięsa,

  • czerwone napoje i pasty do zębów.

Warto wiedzieć, że choć w Polsce użycie E 127 jest dozwolone, to jednocześnie jest ściśle regulowane przez prawo. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady, erytrozyna jest dopuszczona do stosowania w określonych produktach, takich jak dekoracje cukrowe, ale w ograniczonych ilościach. Dopuszczalna dawka dzienna (ADI) wynosi 0,1 mg/kg masy ciała, co ma minimalizować potencjalne zagrożenia zdrowotne.

"Jak się chronić? Wybieraj produkty naturalne bez sztucznych barwników. Unikaj przetworzonych słodyczy i dekoracji cukierniczych. Edukuj siebie i bliskich – świadomość zmienia rynek!" - apeluje dietetyczka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. The Verge
  2. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie