Witamina dobra na serce. Większość Polaków ma jej niedobór
Choroby serca odpowiadają za ok. 37 proc. zgonów w Polsce. Tylko w wyniku zawału serca umiera ok. 15 tys. osób rocznie. Eksperci alarmują, że bez właściwej profilaktyki, statystyki mogą być jeszcze gorsze. Dlatego warto małymi krokami wprowadzać zmiany, które przyczynią się do właściwego funkcjonowania układu krążenia. Znany dietetyk dr Bartek Kulczyński w nagraniu pt. "Witamina, bez której serce zachoruje. 90 proc. Polaków ma jej za mało", zachęca, by zatroszczyć się o dostarczenie organizmowi witaminy B9.
W tym artykule:
Witamina dla serca
Mowa o witaminie B9. To związek występujących w dwóch głównych formach: folianów (naturalnie obecne w żywności) oraz kwasu foliowego (syntetyczna postać witaminy, wykorzystywana głównie w suplementach diety).
Dietetyk wyjaśnia, że jedną z najważniejszych funkcji witaminy B9, szczególnie dla zdrowia serca, jest regulacja poziomu homocysteiny.
Homocysteina to aminokwas powstający w organizmie podczas trawienia białek. Choć w niewielkich ilościach jest potrzebna, jej nadmiar (tzw. hiperhomocysteinemia) uszkadza ściany naczyń krwionośnych, przyspieszając rozwój miażdżycy i zwiększając ryzyko zawału serca, udaru czy zakrzepicy.
Potwierdzają to badania naukowe. Ekspert wspomina między innymi o badaniu "Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and meta-analysis" opublikowanym w czasopiśmie "Mayo Clinic Proceedings".
Metaanaliza materiałów pokazała, że każdy wzrost poziomu homocysteiny o 5 mikromoli na litr wiąże się z 20-50 proc. wyższym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Łączny współczynnik ryzyka wynosi 1,18 (przedział ufności 95 proc.: 1,10–1,26) na każde 5 µmol/l wzrostu. Zależność między poziomem homocysteiny a ryzykiem choroby wieńcowej była spójna niezależnie od płci, czasu obserwacji, rodzaju analizowanych zdarzeń, jakości badania i jego metodologii.
Ekspert nawiązuje też do najnowszych badań. - Wisienką na torcie jest najnowsze opracowanie naukowe z marca 2025 roku, które potwierdziło, że osoby spożywające duże ilości witaminy B9 wraz z pożywieniem mają o 23 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych - wyjaśnia dietetyk na kanale YouTube.
Witamina, bez której serce zachoruje. 90% Polaków ma jej za mało
Źródła witaminy B9
Dr Bartek Kulczyński zaznacza, że za mało doceniamy tę witaminę i nie dbamy o jej przyswajanie.
- Większość z nas nie spożywa zalecanych ilości witaminy B9. Jedno z badań przeprowadzonych w Polsce wykazało, że aż od 80 do 90 proc. osób nie dostarcza jej w wystarczających ilościach. Oznacza to, że w praktyce niewielu z nas naprawdę korzysta z ochronnych właściwości tej witaminy dla serca - tłumaczy dietetyk. - Nie oznacza to jednak, że musimy natychmiast biec do apteki po kwas foliowy, bo niedobory można uzupełniać także w bardziej naturalny sposób - informuje.
Ekspert zachęca, by w pierwszej kolejności przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i sprawdzić, czy reguluranie spożywamy posiłki zasobne w witaminę B9.
Foliany znajdziemy w wielu produkatach żywnościowych. Ich źródłem są m.in.:
warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałata rzymska, boćwina),
inne warzywa: brokuły, kalafior, groszek zielony, buraki, brukselka,
rośliny strączkowe: ciecierzyca, fasola, groch, soczewica,
produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste: chleb razowy, płatki owsiane, otręby pszenne, kasza gryczana,
owoce: banany, awokado, pomarańcze, truskawki,
orzechy i nasiona: słonecznik, migdały, orzeszki ziemne,
produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, mleko i jogurt, żółtka jaj, sery pleśniowe.
Wybór żywności, która jest dobrym źródłem witaminy B9 jest więc szeroki i różnorodny. Warto z tego skorzystać, aby cieszyć się zdrowym sercem.
- Jeśli miałbym więc wskazać najważniejszą witaminę dla zdrowia układu krążenia, to bez wahania powiedziałbym, że byłaby to witamina B9 - twierdzi dr Kulczyński.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- abcZdrowie
- YouTube
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.