Wspiera wątrobę, kości, jelita. 6 korzyści zdrowotnych z jedzenia kalafiora
Jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze, wspiera odporność organizmu, poprawia zdrowie kości, chroni układ pokarmowy i wspomaga trawienie. Co jeszcze możemy zyskać regularnie jedząc kalafiora?
W tym artykule:
Kalafior - podstawowe informacje
Kalafior należy do rodziny warzyw krzyżowych, podobnie jak brokuł czy kapusta. To roślina kwiatowa, którą zbieramy przed pełnym rozkwitem. Jemy niedojrzałe kwiatostany, zwane różyczkami, które okalają długie, zielone liście chroniące różyczki przed światłem słonecznym. To właśnie dzięki temu kalafior pozostaje biały i łagodny w smaku. Zbyt duża ekspozycja na słońce może spowodować żółknięcie lub brązowienie i wpływa na pogorszenie smaku (większa gorycz).
Kalafior występuje w czterech głównych grupach: azjatyckiej, włoskiej, północnoeuropejskiej dwuletniej oraz północnoeuropejskiej jednorocznej, obejmujących ponad sto różnych odmian. Oprócz klasycznej białej, warzywo to występuje również w innych kolorach: zielonym, pomarańczowym i fioletowym.
Zielony kalafior to skrzyżowanie kalafiora z brokułem, znany jest również jako kalafior romanesco. Pomarańczowa odmiana jest szczególnie ceniona ze względu na wysoką wartość odżywczą (może zawierać znacznie więcej witaminy A niż odmiana biała). Z kolei fioletowa zawdzięcza swoją barwę antyoksydantom z grupy antocyjanów, które nadają mu ten specyficzny, intensywny kolor. W sprzedaży dostępne są także kalafiory ważące nawet do 2 kilogramów o średnicy do 25 cm, jednak nie ma to zupełnie wpływu na ich jakość.
Niezależnie od koloru, wagi, wielkości i rodzaju, każdy rodzaj kalafiora warto systematycznie włączyć do swojego menu, nie tylko dla urozmaicenia diety i wyglądu talerza, ale ze względu na liczne korzyści zdrowotne.
Super skład, czyli co zawiera kalafior?
Kalafior jest pełen składników odżywczych, antyoksydantów i błonnika. Jedna szklanka surowego, posiekanego kalafiora zawiera:
Warto dodać, że na zawartość składników odżywczych w kalafiorze wpływa obróbka termiczna. W surowej postaci znajduje się najwięcej antyoksydantów, jednak gotowany jest łatwiej przyswajalny i mniej obciążający dla żołądka. Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze, które pozwala na zachowanie większości składników odżywczych, ograniczając jednocześnie właściwości powodujące wzdęcia.
Właściwości – 6 najważniejszych korzyści
Wsparcie dla wątroby
Kalafior jest doskonałym źródłem choliny - składnika, którego wielu z nas spożywa zbyt mało. Cholina pomaga usuwać tłuszcz z wątroby, wspiera pamięć, nastrój i funkcjonowanie mięśni. Jest także niezbędna do prawidłowego działania błon komórkowych oraz procesów myślowych.
Ochrona dla układu pokarmowego i poprawa trawienia
Błonnik oraz antyoksydanty obecne w kalafiorze mają pozytywny wpływ na zdrowie jelit. Substancje takie, jak sulforafan i glukozynolany łagodzą stany zapalne, chronią błonę śluzową żołądka oraz hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori. Z kolei błonnik pokarmowy wspomaga regularne wypróżnienia i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.
Mocniejsze kości
Witamina K wspomaga w organizmie tworzenie białek potrzebnych do utrzymania mocnych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Badania pokazują, że odpowiednia podaż witaminy K może nieznacznie zmniejszać ryzyko złamań i osteoporozy.
Sprzymierzeniec w redukcji wagi
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, ma niski indeks glikemiczny, a dodatkowo zawiera solidną dawkę błonnika, który pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości. Z tego względu kalafior polecany jest osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami lub dbającym o linię.
Lepsza odporność
Jedna szklanka kalafiora dostarcza ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest kluczowa dla odporności. Ponadto, witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, produkcję kolagenu (ważnego dla gojenia ran) i chroni przed uszkodzeniami komórek przez wolne rodniki. Zawarte w kalafiorze składniki mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Zdrowa ciąża
Kalafior jest bogaty w kwas foliowy (witaminę B9), który wspiera rozwój mózgu i rdzenia kręgowego dziecka. Folat, będący naturalną formą witaminy B9, wpływa na obniżenie ryzyka wad cewy nerwowej i jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek, transportujących tlen.
Kalafior – możliwe działania niepożądane
Jedzenie kalafiora niesie ze sobą mnóstwo zalet, zarówno dla ciała, jak i ducha, ale należy również zaznaczyć, że ma on pewne wady. Wśród minusów spożywania kalafiora przede wszystkim należy wymienić wzdęcia i gazy - warzywo zawiera bowiem błonnik i związki siarkowe, które mogą fermentować w jelitach, powodując te nieprzyjemne dolegliwości. Poza tym rzadko, ale czasem zdarzają się alergie pokarmowe - osoby uczulone na białka kalafiora i innych warzyw krzyżowych mogą doświadczyć różnych objawów - od łagodnych, jak wysypka czy niestrawność do ciężkich, włącznie z reakcją anafilaktyczną.
Źródło: https://health.clevelandclinic.org/
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.