Wspiera wątrobę, kości, jelita. 6 korzyści zdrowotnych z jedzenia kalafiora

Jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze, wspiera odporność organizmu, poprawia zdrowie kości, chroni układ pokarmowy i wspomaga trawienie. Co jeszcze możemy zyskać regularnie jedząc kalafiora?

Kalafior jest pełen składników odżywczych, antyoksydantów i błonnika.Kalafior jest pełen składników odżywczych, antyoksydantów i błonnika.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kalafior - podstawowe informacje

Kalafior należy do rodziny warzyw krzyżowych, podobnie jak brokuł czy kapusta. To roślina kwiatowa, którą zbieramy przed pełnym rozkwitem. Jemy niedojrzałe kwiatostany, zwane różyczkami, które okalają długie, zielone liście chroniące różyczki przed światłem słonecznym. To właśnie dzięki temu kalafior pozostaje biały i łagodny w smaku. Zbyt duża ekspozycja na słońce może spowodować żółknięcie lub brązowienie i wpływa na pogorszenie smaku (większa gorycz).

Kalafior występuje w czterech głównych grupach: azjatyckiej, włoskiej, północnoeuropejskiej dwuletniej oraz północnoeuropejskiej jednorocznej, obejmujących ponad sto różnych odmian. Oprócz klasycznej białej, warzywo to występuje również w innych kolorach: zielonym, pomarańczowym i fioletowym.

Zielony kalafior to skrzyżowanie kalafiora z brokułem, znany jest również jako kalafior romanesco. Pomarańczowa odmiana jest szczególnie ceniona ze względu na wysoką wartość odżywczą (może zawierać znacznie więcej witaminy A niż odmiana biała). Z kolei fioletowa zawdzięcza swoją barwę antyoksydantom z grupy antocyjanów, które nadają mu ten specyficzny, intensywny kolor. W sprzedaży dostępne są także kalafiory ważące nawet do 2 kilogramów o średnicy do 25 cm, jednak nie ma to zupełnie wpływu na ich jakość.

Niezależnie od koloru, wagi, wielkości i rodzaju, każdy rodzaj kalafiora warto systematycznie włączyć do swojego menu, nie tylko dla urozmaicenia diety i wyglądu talerza, ale ze względu na liczne korzyści zdrowotne.

Super skład, czyli co zawiera kalafior?

Kalafior jest pełen składników odżywczych, antyoksydantów i błonnika. Jedna szklanka surowego, posiekanego kalafiora zawiera:

  • około 27 kalorii,
  • 5 g węglowodanów, 2 g białka, 2 g błonnika, 2 g cukru i 32 mg sodu,
  • witaminy: A, C, E, K, kwas foliowy, cholinę,
  • minerały: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, sód i cynk.

Warto dodać, że na zawartość składników odżywczych w kalafiorze wpływa obróbka termiczna. W surowej postaci znajduje się najwięcej antyoksydantów, jednak gotowany jest łatwiej przyswajalny i mniej obciążający dla żołądka. Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze, które pozwala na zachowanie większości składników odżywczych, ograniczając jednocześnie właściwości powodujące wzdęcia.

Właściwości – 6 najważniejszych korzyści

Wsparcie dla wątroby

Kalafior jest doskonałym źródłem choliny - składnika, którego wielu z nas spożywa zbyt mało. Cholina pomaga usuwać tłuszcz z wątroby, wspiera pamięć, nastrój i funkcjonowanie mięśni. Jest także niezbędna do prawidłowego działania błon komórkowych oraz procesów myślowych.

Ochrona dla układu pokarmowego i poprawa trawienia

Błonnik oraz antyoksydanty obecne w kalafiorze mają pozytywny wpływ na zdrowie jelit. Substancje takie, jak sulforafan i glukozynolany łagodzą stany zapalne, chronią błonę śluzową żołądka oraz hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori. Z kolei błonnik pokarmowy wspomaga regularne wypróżnienia i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.

Mocniejsze kości

Witamina K wspomaga w organizmie tworzenie białek potrzebnych do utrzymania mocnych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Badania pokazują, że odpowiednia podaż witaminy K może nieznacznie zmniejszać ryzyko złamań i osteoporozy.

Sprzymierzeniec w redukcji wagi

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, ma niski indeks glikemiczny, a dodatkowo zawiera solidną dawkę błonnika, który pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości. Z tego względu kalafior polecany jest osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami lub dbającym o linię.

Lepsza odporność

Jedna szklanka kalafiora dostarcza ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest kluczowa dla odporności. Ponadto, witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, produkcję kolagenu (ważnego dla gojenia ran) i chroni przed uszkodzeniami komórek przez wolne rodniki. Zawarte w kalafiorze składniki mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Zdrowa ciąża

Kalafior jest bogaty w kwas foliowy (witaminę B9), który wspiera rozwój mózgu i rdzenia kręgowego dziecka. Folat, będący naturalną formą witaminy B9, wpływa na obniżenie ryzyka wad cewy nerwowej i jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek, transportujących tlen.

Kalafior – możliwe działania niepożądane

Jedzenie kalafiora niesie ze sobą mnóstwo zalet, zarówno dla ciała, jak i ducha, ale należy również zaznaczyć, że ma on pewne wady. Wśród minusów spożywania kalafiora przede wszystkim należy wymienić wzdęcia i gazy - warzywo zawiera bowiem błonnik i związki siarkowe, które mogą fermentować w jelitach, powodując te nieprzyjemne dolegliwości. Poza tym rzadko, ale czasem zdarzają się alergie pokarmowe - osoby uczulone na białka kalafiora i innych warzyw krzyżowych mogą doświadczyć różnych objawów - od łagodnych, jak wysypka czy niestrawność do ciężkich, włącznie z reakcją anafilaktyczną.

Źródło: https://health.clevelandclinic.org/

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie