Wybrano najbardziej trującą roślinę świata. Rodzi bardzo smaczne owoce
Nanercz zachodni to egzotyczne drzewo znane przede wszystkim ze względu na nasiona owocu, czyli uwielbiane przez wielu orzechy nerkowca. Od niedawna jednak zrobiło się o nim głośno ze względu na ranking najbardziej trujących roślin na świecie.
W tym artykule:
Drzewo rodzące dobre owoce
Ogród Botaniczny w Hamburgu przygotował ranking najbardziej trujących roślin na świecie w 2025 roku. Na szczycie listy znalazł się nanercz zachodni, czyli drzewo nerkowca. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej.
Drzewo rodzi dwa rodzaje owoców: pozorny oraz właściwy. Ten pierwszy nazywany jest również jabłkiem nerkowca, jest soczysty, miękki i ma kształt gruszki lub jabłka. Można go jeść na różne sposoby, na surowo, po fermentacji, dobrze smakuje również sok z tego owocu.
Owoc właściwy to dobrze znany nam orzech nerkowca. Jest twardy, haczykowaty, przed spożyciem musi zostać uprażony.
Zobacz także: Produkty, które powinieneś jeść, gdy jesteś zestresowany
Co wobec tego zwróciło uwagę twórców rankingu, że właśnie to drzewo umieścili na pierwszy miejscu?
Trujące drzewo
Drzewo, pomimo że rodzi dobre owoce, produkuje też truciznę. Toksyczne substancje znajdują się w różnych częściach rośliny.
Najbardziej niebezpieczna występuje w skorupce orzecha. To olej kardolowy, silny związek uczulający z grupy fenoli. Zetknięcie się z płynem skutkuje pokrzywką, zapaleniem skóry, a wdychany wywołuje trudności w oddychaniu.
Eksperci z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu wyjaśniają, że tylko surowe orzechy nerkowca są trujące. Spożycie ich może skutkować poważnym zatruciem. Poddane obróbce (prażeniu) są bezpieczne dla konsumenta.
Zobacz także: Wiele osób niepotrzebnie eliminuje orzechy z diety
Zdrowy owoc
Ranking przedstawiony przez niemiecki ogród botaniczny nie powinien nas zrażać do orzechów nerkowca. Te, które kupimy w supermarketach, mogą być spożywane bez ryzyka uszczerbku na zdrowiu. Są smaczne i delikatne w smaku.
Nerkowce to też bardzo zdrowa przekąska. Wyróżniają się zawartością białka oraz błonnika. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz witaminy (z grupy B, E, K). Dodatkową zaletą orzechów nerkowca jest niski indeks glikemiczny, co czyni je bezpieczną przegryzką dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.