Wystarczy pół łyżeczki. Ma właściwości przeciwzapalne, reguluje ciśnienie
Kardamon to król przypraw, a kawa to najpopularniejszy poranny napój - razem tworzą duet idealny. Kawa z kardamonem wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Działa moczopędnie, przez co wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a także jest źródłem antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym.
W tym artykule:
Kardamon - korzenny, lekko piekący i jednocześnie słodkawy
Wpływ kawy na funkcjonowanie organizmu to temat będący od lat przedmiotem naukowych badań. Wszystkie najnowsze prace badawcze wskazują, że picie kawy ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, zatem jest to napój polecany w diecie dorosłego człowieka (oczywiście w umiarkowanej ilości). Co więcej, okazuje się, że łączenie kofeiny z niektórymi dodatkami może przynieść jeszcze większe korzyści. Jednym z takich dodatków jest kardamon.
Kardamon jest przyprawą najczęściej kojarzoną z kuchnią indyjską, jednak zyskał dużą popularność jako jeden z głównych składników kawy arabskiej. Dodanie tej przyprawy do filiżanki kawy nadaje jej kwiatowego aromatu, a jego korzenny, lekko piekący i jednocześnie słodkawy smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W połączeniu z mlekiem i cukrem tworzy kremowy, aksamitny i wyjątkowo smaczny napój.
Jedna z najcenniejszych przypraw na świecie
Parzenie kawy z dodatkiem kardamonu to praktyka powszechna na Bliskim Wschodzie i w Azji Południowo-Wschodniej, czyli tam, gdzie kardamon jest uprawiany. Początki tego zwyczaju sięgają bardzo daleko, m.in. do Jordanii, kraju, w którym przyprawioną w ten sposób kawę pije się niemal wszędzie i niezależnie od pory dnia. Każdy, kto przejdzie się ulicami Jordanii szybko zauważy, że ten napój oferują niemal wszystkie uliczne stoiska.
Z kolei w Arabii Saudyjskiej, zwłaszcza w północnej części, kardamon stanowi najważniejszy dodatek do kawy. Co więcej, zgodnie z wieloletnią tradycją przygotowanie dla gości kawy z kardamonem świadczyło o szacunku - ze względu na to, że w przeszłości 1 gram kawy był bardziej wartościowy od 1 grama złota.
Oprócz niezwykłego smaku, dodatek kardamonu w kawie niesie wiele korzyści zdrowotnych. To właśnie dzięki bogatemu aromatowi, wyjątkowym walorom smakowym oraz właściwościom leczniczym i prozdrowotnym kardamon zaliczany jest do najcenniejszych przypraw na świecie. Z powodzeniem można powiedzieć, że kardamon to niekwestionowany lider i jedna z najdroższych przypraw - po szafranie i wanilii.
Zdrowotne właściwości kardamonu w kawie
Jednym z powodów, dla których kardamon jest tak wysoko ceniony, są jego korzyści zdrowotne. Zawiera on liczne związki o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Jakie właściwości ma kawa z kardamonem?
Działa antyoksydacyjnie i obniża ciśnienie krwi
Kardamon jest pełen przeciwutleniaczy. Wiele badań potwierdza jego silne właściwości antyoksydacyjne - dodając go do kawy, wzbogacasz ją o jeszcze większą dawkę tych cennych związków. Przeciwutleniacze wspierają także obniżenie ciśnienia krwi. W jednym z badań osobom z nadciśnieniem podawano 3 g sproszkowanego kardamonu, a już po 12 tygodniach ich ciśnienie krwi obniżyło się do prawidłowego poziomu.
Ma działanie moczopędne
Kardamon to naturalny diuretyk (czyli substancja zwiększająca wydalanie wody i soli z organizmu przez nerki), który wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Połączenie jego właściwości z moczopędnym działaniem kawy daje potężny efekt zdrowotny. Kawa z kardamonem może pomóc ograniczyć zatrzymywanie wody w organizmie, co sprawia, że sylwetka wygląda smuklej, a masa ciała spada o kilka zbędnych, "wodnych" kilogramów.
Nadmiar wody wydalany jest z moczem, więc pijąc kawę z kardamonem możesz częściej odwiedzać toaletę. Korzyści? Szybciej usuwasz toksyny, wspierasz metabolizm i poprawiasz ogólną kondycję zdrowotną.
Wspiera układ trawienny
Na Bliskim Wschodzie kardamon stosowany jest od tysięcy lat w celach leczniczych, zwłaszcza przy problemach trawiennych, takich jak nudności, wymioty czy wzdęcia. Badania wskazują, że kardamon rzeczywiście może łagodzić dolegliwości tego typu. Co prawda nie przeprowadzono jeszcze badań na ludziach, ale testy na szczurach wykazały, że przyprawa zmniejszała liczbę i rozmiar wrzodów żołądka.
Wiele osób uważa, że kłopoty trawienne są skutkiem picia zbyt dużej ilości kawy. Jednak dodanie do niej kardamonu może pomóc zneutralizować ten efekt i wesprzeć układ pokarmowy.
Wzmacnia odporność i poprawia oddech
Ze względu na to, że kardamon należy do rodziny imbirowatych, wyróżnia się właściwościami przeciwbakteryjnymi, rozgrzewającymi, przeciwwirusowymi i przeciwgrzybiczymi. Regularne picie kawy z kardamonem jest zatem skutecznym wsparciem dla układu immunologicznego organizmu. Nie tylko pomaga w zwalczaniu infekcji, ale też łagodzi kaszel i udrażnia drogi oddechowe.
Dodaje energii i pomaga w utrzymaniu równowagi
Obecna w kawie kofeina słynie z pobudzającego wpływu na układu nerwowy, ułatwia koncentrację i dodaje energii. Dodatek w postaci kardamonu działa w tym przypadku łagodząco i zmniejsza potencjalny, negatywny wpływ kofeiny, wywołujący niekiedy nadmierne uczucie niepokoju. Co więcej, zapach tej cennej przyprawy ma kojący, relaksujący zapach, dzięki czemu może obniżyć poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.