Za mało białka w diecie? Jaki to może mieć wpływ na zdrowie?

Białko jest budulcem mięśni i niezbędnym składnikiem diety potrzebnym do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jego niedobór ma poważne konsekwencje zdrowotne, powoduje m.in. spadek odporności, problemy z regeneracją organizmu, zaburzenia wzrostu i rozwoju, czy trudności w gojeniu się ran. Dlaczego regularnie powinniśmy dostarczać białko i ile go potrzebujemy?

Jednym z najlepszych źródeł białka jest białko pochodzenia zwierzęcego.Jednym z najlepszych źródeł białka jest białko pochodzenia zwierzęcego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rola białka w organizmie

Białko jest niezbędnym składnikiem w naszej codziennej diecie. Przede wszystkim jest budulcem tkanki mięśniowej, wchodzi w skład komórek naszego ciała - nawet włosów i paznokci. Dzięki niemu nie tylko wzmacniamy organizm, wspieramy funkcjonowanie układu odpornościowego, ale również czujemy się dobrze, dostarczamy potrzebnej do życia energii (1 g białka to w przeliczeniu 4 kcal).

Białko regeneruje mięsnie po intensywnym wysiłku. Uczestniczy w procesie naprawczym tkanek, które uległy uszkodzeniu; jego obecność przyczynia się np. do odbudowania złuszczonych nabłonków skóry, aktywnie uczestniczy w gojeniu się ran i tworzeniu blizn.

Właściwie białko bierze udział w wielu ważnych procesach niezbędnych dla funkcjonowania całego organizmu – jest budulcem nie tylko mięśni, ale i hormonów, przeciwciał, enzymów, a także krwi i limfy.

W skład białka wchodzą różne aminokwasy - są wśród nich takie, które częściowo organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować (aminokwasy endogenne), a także takie, które trzeba dostarczać razem z pożywieniem (aminokwasy egzogenne).

Najlepsze źródła białka

Jednym z najlepszych źródeł białka jest białko pochodzenia zwierzęcego, wyróżniające się zawartością potrzebnych aminokwasów. Bogate w białko są również ryby.

Jeśli chodzi o inne źródła białka, polecane są także produkty mleczne oraz rośliny strączkowe, np. fasola, groszek, ciecierzyca, soczewica, w tym szczególnie soja - z uwagi na bogactwo aminokwasów. Białko zawierają również orzechy i pestki, choć zdecydowanie mniejszą ilość niż nabiał i strączki.

Dieta wysokobiałkowa polecana jest osobom dążącym do redukcji masy ciała. Ten sposób odżywiania daje korzystne efekty, ponieważ kalorie pochodzące z białka nie gromadzą się tak szybko w postaci tkanki tłuszczowej.

Poza tym, spożywanie produktów białkowych skutecznie hamuje głód i daje uczucie sytości na długi czas, a także przyspiesza metabolizm. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość białka w diecie może wywierać negatywny wpływ na zdrowie i zaburzać prawidłowe działanie organizmu.

Ile białka powinniśmy spożywać?

Na zapotrzebowanie na białko w diecie mogą wpływać różne czynniki - m.in. wiek, tryb życia i kondycja organizmu. Standardowo przyjmuje się, że do prawidłowego rozwoju przeciętny człowiek potrzebuje około 1 g białka na 1 kg masy ciała. A jak wygląda to w poszczególnych grupach?

  • dzieci do 1. roku życia - spożycie powinno wynosić 1,52 g białka/kg m.c.
  • dzieci w wieku 2–15 lat pożądana ilość to 1,1 g białka/kg m.c.
  • kobiety ciężarne - w ich przypadku spożycie powinno wynosić 1,1 g białka/kg m.c.
  • kobiety karmiące piersią powinny zaś jeść 1,3 g białka/kg m.c.
  • osoby aktywne fizycznie i sportowcy - białko w ich diecie powinno wynosić 1,2–1,8 g białka/kg m.c. (ilość uzależniona jest od intensywności wykonywanych ćwiczeń i może różnić się w zależności od danej dyscypliny sportowej. Treningi wytrzymałościowe wymagają 1,4–1,6 g białka/kg masy ciała w ciągu dnia, zaś miłośnicy sportów szybkościowych oraz wytrzymałościowo-siłowych powinny uwzględnić w swojej diecie 1,6–1,8 g białka/kg masy ciała/dobę. W sportach siłowych ta ilość jest jeszcze wyższa i wynosi 1,8–2,0 g/kg masy ciała/ dobę.)

Konsekwencje niedoboru białka

Mając świadomość tego, jak olbrzymią rolę białko pełni w naszym organizmie, powinniśmy wiedzieć, co może spowodować niedobór tego cennego składnika. Brak odpowiedniej ilości białka zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W efekcie możemy być narażeni na spadek odporności, częste uczucie zmęczenia, rozdrażnienie, apatię i brak energii.

Innymi konsekwencjami rzutującymi na zdrowie jest zahamowanie procesu wzrostu włosów i paznokci. Często dochodzi także do wzmożonego wypadania włosów, pogorszenia się kondycji paznokci, które stają się bardziej łamliwe i mniej odporne na uszkodzenia. Skóra osoby cierpiącej na niedobór białka jest szorstka, dłużej goją się rany i oparzenia.

Niedobór białka może mieć wpływ na obniżenie tolerancji na szkodliwe toksyny, a także wywoływać anemię. Wśród innych konsekwencji wymienia się wydłużony czas krzepnięcia krwi i skłonność do tworzenia się obrzęków.

W końcu brak białka w diecie może spowodować problemy z trawieniem, szybsze przybieranie na masie i problemy z odchudzaniem.

Na koniec wspomnijmy jeszcze o niedoborach białka u dzieci - w ich przypadku może dojść do zatrzymania się wzrostu. Nie tylko rozwój fizyczny może się jednak obniżyć, ale ograniczenie dotyczy też rozwoju psychicznego.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają