Zbadano osoby, które często jedzą kurczaki. Niepokojące wnioski

Choć drób, zwłaszcza kurczak, od lat uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla czerwonego mięsa, nowe badania przeprowadzone we Włoszech stawiają tę tezę pod znakiem zapytania. Udowodniono bowiem, że częste spożywanie drobiu sprzyja rozwojowi nowotworów.

Kurczak nie taki zdrowy jak sądzono? Nowe wyniki badań niepokojąKurczak nie taki zdrowy jak sądzono? Nowe wyniki badań niepokoją
Źródło zdjęć: © Getty Images

Drób a ryzyko rozwoju raka

Naukowcy z Narodowego Instytutu Gastroenterologii w Bari przeanalizowali dane zdrowotne 4869 dorosłych Włochów na przestrzeni 20 lat i odkryli zaskakującą zależność między regularnym spożywaniem kurczaków a zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu nowotworów układu pokarmowego.

Wyniki badania, opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nutrients", pokazują, że osoby spożywające ponad 300 g drobiu tygodniowo były o 27 proc. bardziej narażone na rozwój nowotworów przewodu pokarmowego i wcześniejszą śmierć w porównaniu do tych, którzy spożywali mniej niż 100 g tygodniowo.

Dane do analizy pochodziły z wywiadów lekarskich, badań zdrowotnych oraz szczegółowych ankiet dotyczących nawyków żywieniowych uczestników. Dodatkowo wykorzystano regionalne bazy danych, które umożliwiły śledzenie przypadków zgonów w badanej grupie.

Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników

Skutki spożycia drobiu

Autorzy pracy zaznaczają, że choć wyniki są niepokojące, wymagają dalszych badań. Istnieje wiele zmiennych, których nie udało się w pełni kontrolować, takich jak sposób przygotowania mięsa (np. smażenie na głębokim tłuszczu czy panierowanie), a także inne czynniki dietetyczne i styl życia, w tym poziom aktywności fizycznej.

Naukowcy nie byli w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy samo spożycie drobiu było główną przyczyną zwiększonego ryzyka, czy też wpływały na to inne elementy.

Dotychczasowe badania sugerowały, że zamiana czerwonego mięsa na drób może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów. Jednak najnowsze włoskie obserwacje wskazują, że nadmierne spożywanie drobiu może mieć również negatywne skutki, szczególnie dla zdrowia układu pokarmowego.

Eksperci podkreślają, że kluczowe jest zachowanie umiaru w diecie oraz zwracanie uwagi na jakość i sposób przygotowania produktów spożywczych. W świetle nowych ustaleń jeszcze bardziej aktualne staje się zalecenie, by dieta była zróżnicowana i bogata w produkty roślinne.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Medical Express
  2. Nutrients

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin