Zbadano osoby, które często jedzą kurczaki. Niepokojące wnioski
Choć drób, zwłaszcza kurczak, od lat uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla czerwonego mięsa, nowe badania przeprowadzone we Włoszech stawiają tę tezę pod znakiem zapytania. Udowodniono bowiem, że częste spożywanie drobiu sprzyja rozwojowi nowotworów.
W tym artykule:
Drób a ryzyko rozwoju raka
Naukowcy z Narodowego Instytutu Gastroenterologii w Bari przeanalizowali dane zdrowotne 4869 dorosłych Włochów na przestrzeni 20 lat i odkryli zaskakującą zależność między regularnym spożywaniem kurczaków a zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu nowotworów układu pokarmowego.
Wyniki badania, opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nutrients", pokazują, że osoby spożywające ponad 300 g drobiu tygodniowo były o 27 proc. bardziej narażone na rozwój nowotworów przewodu pokarmowego i wcześniejszą śmierć w porównaniu do tych, którzy spożywali mniej niż 100 g tygodniowo.
Dane do analizy pochodziły z wywiadów lekarskich, badań zdrowotnych oraz szczegółowych ankiet dotyczących nawyków żywieniowych uczestników. Dodatkowo wykorzystano regionalne bazy danych, które umożliwiły śledzenie przypadków zgonów w badanej grupie.
Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników
Skutki spożycia drobiu
Autorzy pracy zaznaczają, że choć wyniki są niepokojące, wymagają dalszych badań. Istnieje wiele zmiennych, których nie udało się w pełni kontrolować, takich jak sposób przygotowania mięsa (np. smażenie na głębokim tłuszczu czy panierowanie), a także inne czynniki dietetyczne i styl życia, w tym poziom aktywności fizycznej.
Naukowcy nie byli w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy samo spożycie drobiu było główną przyczyną zwiększonego ryzyka, czy też wpływały na to inne elementy.
Dotychczasowe badania sugerowały, że zamiana czerwonego mięsa na drób może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów. Jednak najnowsze włoskie obserwacje wskazują, że nadmierne spożywanie drobiu może mieć również negatywne skutki, szczególnie dla zdrowia układu pokarmowego.
Eksperci podkreślają, że kluczowe jest zachowanie umiaru w diecie oraz zwracanie uwagi na jakość i sposób przygotowania produktów spożywczych. W świetle nowych ustaleń jeszcze bardziej aktualne staje się zalecenie, by dieta była zróżnicowana i bogata w produkty roślinne.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Medical Express
- Nutrients
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.