Zbadano osoby, które często jedzą kurczaki. Niepokojące wnioski

Choć drób, zwłaszcza kurczak, od lat uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla czerwonego mięsa, nowe badania przeprowadzone we Włoszech stawiają tę tezę pod znakiem zapytania. Udowodniono bowiem, że częste spożywanie drobiu sprzyja rozwojowi nowotworów.

Kurczak nie taki zdrowy jak sądzono? Nowe wyniki badań niepokojąKurczak nie taki zdrowy jak sądzono? Nowe wyniki badań niepokoją
Źródło zdjęć: © Getty Images

Drób a ryzyko rozwoju raka

Naukowcy z Narodowego Instytutu Gastroenterologii w Bari przeanalizowali dane zdrowotne 4869 dorosłych Włochów na przestrzeni 20 lat i odkryli zaskakującą zależność między regularnym spożywaniem kurczaków a zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu nowotworów układu pokarmowego.

Wyniki badania, opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nutrients", pokazują, że osoby spożywające ponad 300 g drobiu tygodniowo były o 27 proc. bardziej narażone na rozwój nowotworów przewodu pokarmowego i wcześniejszą śmierć w porównaniu do tych, którzy spożywali mniej niż 100 g tygodniowo.

Dane do analizy pochodziły z wywiadów lekarskich, badań zdrowotnych oraz szczegółowych ankiet dotyczących nawyków żywieniowych uczestników. Dodatkowo wykorzystano regionalne bazy danych, które umożliwiły śledzenie przypadków zgonów w badanej grupie.

Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników

Skutki spożycia drobiu

Autorzy pracy zaznaczają, że choć wyniki są niepokojące, wymagają dalszych badań. Istnieje wiele zmiennych, których nie udało się w pełni kontrolować, takich jak sposób przygotowania mięsa (np. smażenie na głębokim tłuszczu czy panierowanie), a także inne czynniki dietetyczne i styl życia, w tym poziom aktywności fizycznej.

Naukowcy nie byli w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy samo spożycie drobiu było główną przyczyną zwiększonego ryzyka, czy też wpływały na to inne elementy.

Dotychczasowe badania sugerowały, że zamiana czerwonego mięsa na drób może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów. Jednak najnowsze włoskie obserwacje wskazują, że nadmierne spożywanie drobiu może mieć również negatywne skutki, szczególnie dla zdrowia układu pokarmowego.

Eksperci podkreślają, że kluczowe jest zachowanie umiaru w diecie oraz zwracanie uwagi na jakość i sposób przygotowania produktów spożywczych. W świetle nowych ustaleń jeszcze bardziej aktualne staje się zalecenie, by dieta była zróżnicowana i bogata w produkty roślinne.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Medical Express
  2. Nutrients

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca