Zbijają cholesterol, chronią serce. Skarby natury zawierają silny antyoksydant

Są małe, soczyste, pełne smaku i uniwersalne w kuchni. Winogrona to nie tylko pyszna przekąska, ale też źródło cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia. Jakie właściwości mają te niewielkie owoce?

Dlaczego powinniśmy jeść winogrona codziennie?Dlaczego powinniśmy jeść winogrona codziennie?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Małe owoce, wielkie korzyści

Białe, różowe i czerwone - takie winogrona najczęściej widzimy w sklepach. W rzeczywistości jednak owoce winorośli występują w znacznie szerszej gamie kolorów, obejmującej odmiany jasnozielone, fioletowe, granatowe, a nawet czarne. Dlatego zwykle dzieli się je na jasne i ciemne.

Poszczególne odmiany oraz kolory różnią się między sobą smakiem - zarówno pod względem odczuwalnej słodyczy, jak i kwasowości czy aromatu. Za najbardziej słodkie uważane są winogrona czarne i ciemnofioletowe, za najmniej zaś te o jasnych barwach - białe i jasnozielone.

Winogrona, czyli krzewy owocowe pnące, należą do rodziny winoroślowatych i pochodzą przede wszystkim z terenów basenu Morza Śródziemnego. W tym rejonie świata uprawiano je już w czasach antycznych i szacuje się, że w menu człowieka pojawiły się już ponad 6000 lat temu, w Egipcie. W dzisiejszych czasach winorośl uprawia się niemal na całym świecie, również w Polsce cieszy się ogromną popularnością.

Te niewielkie, kuliste owoce są bardzo popularne w kuchni - z uwagi na wszechstronne wykorzystanie w różnorodnych potrawach oraz ze względu na właściwości lecznicze. Okazuje się bowiem, że mają one niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie.

Bogactwo składników odżywczych

Winogrona są bogate w cenne witaminy - w szczególności C, A, K, E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Witamina C to królowa wśród witamin - poprawia odporność i wspiera produkcję kolagenu, witamina A potrzebna jest dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Witamina K wspomaga proces krzepnięcia krwi, witamina E to witamina młodości, a witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na metabolizm i funkcje neurologiczne.

W tych smacznych owocach nie brakuje również cennych składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, potas oraz żelazo, cynk i miedź. Magnez wspomaga pracę układu nerwowego, mięśni i układu krążenia, wapń i fosfor są potrzebne dla zdrowych kości i zębów, potas jest odpowiedzialny za właściwe ciśnienie krwi, z kolei żelazo jest potrzebne do produkcji czerwonych krwinek. Co więcej, winogrona zawierają jod i są pod tym względem bardzo wyjątkowe, ponieważ naprawdę nieliczne owoce posiadają w swoim składzie ten istotny dla funkcjonowania tarczycy pierwiastek.

W zestawieniu z popularnymi owocami, jak jabłka, maliny czy truskawki, winogrona są dość kaloryczne - w 100 gramach znajduje się ok. 70 kcal. Mają stosunkowo niskie IG (indeks glikemiczny) - IG 46, ale trzeba wziąć pod uwagę, że ta wartość może się zmieniać w zależności od odmiany. Winogrona są zasadotwórcze, dzięki czemu ułatwiają pozbywanie się nagromadzonych w organizmie kwasów.

Oprócz witamin i minerałów, w winogronach znajduje się również szereg wartościowych substancji - w tym na szczególną uwagę zasługują polifenole i flawonoidy, a także garbniki oraz pektyny.

Wpływ na zdrowie

Już sam skład winogron wiele mówi na temat leczniczych właściwości tych owoców. Liczne witaminy i minerały mają bardzo pozytywny wpływ na organizm, jak opisano w powyższym akapicie. Za dobroczynne działanie winogron w dużej mierze odpowiada także resweratrol (czyli naturalny związek chemiczny z grupy polifenoli) znajdujący się głównie w skórce.

Zgodnie z badaniami z 2013 roku, w których porównano poprawiające odporność działanie setek różnych produktów spożywczych, to właśnie czerwone winogrona (głównie z uwagi na resweratrol, współpracujący z witaminą D) zwiększały ekspresję genu, który odpowiada za odporność. Ponadto, resweratrol jest pomocny w redukcji masy ciała. Według naukowców, składnik ten może przyspieszać rozkład tkanki tłuszczowej.

W czerwonych winogronach warto docenić jeszcze inny, cenny związek - antocyjany, należące do grupy flawonoidów. Są one odpowiedzialne za czerwony kolor owoców i wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. To jednak nie wszystkie korzyści wynikające ze spożywania winogron. Prace naukowe wykazały, iż czerwone winogrona zasobne są w związki mające zdolność obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i tzw. "złego" cholesterolu (LDL).

Regularne jedzenie winogron może obniżyć ryzyko miażdżycy - i jest to zasługa polifenoli. Poza tym te niepozorne owoce poprawiają jakość snu - ułatwiając zasypianie. Udowodniono również, że wspierają funkcje poznawcze - poprawiają pamięć i koncentrację.

Niezastąpione w kuchni

Winogrona można jeść na surowo, bez obierania ze skórki czy usuwania pestek. Łączy się je z wieloma różnymi potrawami - idealnie pasują do sałatek, surówek, świetnie komponują się również z mięsami - zwłaszcza z drobiem. Są doskonałe do deserów, ciast, galaretek, gofrów, lodów, kompotów czy koktajli. Z owoców można przyrządzić również dżem, sok a także wino, od wieków stanowiące ważny element wielu kultur.

Istnieją dania, które wykorzystują liście winogron - np. w czasie robienia kiszonek, jako uzupełniający dodatek aromatyczny i smakowy. W krajach arabskich, w kuchni greckiej lub tureckiej dużą popularnością cieszą się gołąbki zawijane w liście winogronowe.

Owoce winogron można również suszyć - wtedy powstają z nich rodzynki. Nie wszyscy wiedzą, że pestki winogron również mają swoje zastosowanie - służą jako baza do tłoczenia oleju.

Źródła: 1. Nutrients, 2. Journal of Nutrition, 3. American Journal of Clinical Nutrition, 4. Cleveland Clinic.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć