Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji – regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych czy potraw z grilla.

Skład ziół prowansalskich

Główny składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek, czasem dodaje się do nich również lawendę. Mieszankę można kupić w sklepie, ale również zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, a niektóre dodatkowo rozdrobnić w moździerzu.

Polecane wideo:

  • Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
  • Tymianek – przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
  • Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
  • Bazylia – ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
  • Lebiodka (oregano) – to dziki majeranek o intensywnym zapachu i korzennym smaku. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

Właściwości ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie są wspaniałą, aromatyczną mieszanką ziołową, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. To kuchnia francuska wprowadziła je do sztuki kulinarnej i rozpowszechniła na całym świecie. Nazwa mieszanki pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół. Połączenie kilku przypraw ze sobą zaowocowało powstaniem wspaniałej kompozycji ziołowej o niepowtarzalnym smaku i zapachu.

Zaletą ziół prowansalskich jest to, że nie trzeba używać wielu słoiczków czy pojemniczków na przyprawy, ponieważ całą mieszankę można trzymać w jednym miejscu. Zioła prowansalskie z powodzeniem można dodawać zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych. Ta mieszanka przypraw stosowana jest do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, przy przygotowywaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw grillowanych, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Mieszanka ziół prowansalskich używana jest także w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z ciśnieniem i pragniesz obyć się bez soli, sięgnij właśnie po tę przyprawę. Zioła prowansalskie są również polecane ludziom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Stosuje się je chętnie do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.

Zioła prowansalskie podkreślą smak i zapach niejednej potrawy. Są naprawdę niepowtarzalne, a w kuchni niezastąpione. Dodane do mięs wydobywają ich aromat tak, że trudno się oprzeć jedzeniu.

Joanna Krocz, 12 miesięcy temu

Właściwości ziół

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Właściwości ziół
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Właściwości ziół
Właściwości ziół

Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia

Leki ziołowe stosowane w nadmiarze mogą powodować skutki uboczne. Tymczasem, coraz więcej osób uważa, że są panaceum na większość dolegliwości i sięga po nie bez konsultacji z lekarzem. Leki ziołowe są polecane przez rodzinę i przyjaciół, wiele osób...

Właściwości ziół

Prawdziwe oblicze marihuany medycznej

Prawdziwe oblicze marihuany medycznej

Badania nad właściwościami medycznej marihuany Rok 2014 przyniósł serię badań odnośnie leczniczych właściwości marihuany, które potwierdzają (...) ze szczebla państwowego dane ujawniły związek pomiędzy legalizacją zioła...

Właściwości ziół

Galgant - jedna z najzdrowszych przypraw świata

Galgant - jedna z najzdrowszych przypraw świata

, wzmacnia serce, pobudza apetyt, a ponadto posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Olejki eteryczne w nim zawarte zapobiegają wzrostowi (...) rozmiary, ok. 1,5 do 2,5 metra wysokości. Odmian galgantu jest bardzo dużo. Niestety,...

Właściwości ziół

Napar z rumianku i jego dobroczynny wpływ na skórę

Napar z rumianku i jego dobroczynny wpływ na skórę

Korzyści z picia rumiankowego naparu W tradycyjnej medycynie rumianek stosuje się od stuleci. Już w starożytnych czasach doceniano jego właściwości (...) uspokajające, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalne. Zioło to jest...

Właściwości ziół

Zioła oczyszczające

Zioła oczyszczające

Zioła oczyszczające o właściwościach moczopędnych i napotnych to: fiołek trójbarwny, wiązówka błotna, łopian większy, skrzyp polny, mniszek lekarski (...) . Ich działanie opiera się na zwiększeniu tempa metabolizmu....

Właściwości ziół

Kiedy stosować zioła?

się właściwościom zdrowotnym ziół. Mimo że niektóre choroby są zbyt ciężkie, żeby leczyć je bez pomocy lekarskiej lub szpitalnej, wielu ludzi najpierw (...) . Jeszcze inni optują za homeopatią, gdyż uważają ją za najzdrowszy...

Właściwości ziół

Medycyna chińska - tradycyjna medycyna chińska, zioła, dieta

. Chińczycy do perfekcji doprowadzili diagnozowanie, interpretację chorób i naturalne sposoby leczenia, poczynając od diety, poprzez leczenie ziołami, masaż (...) wiedzy o przyczynach chorób i metodach przywracania zdrowia. Cechuje...

Właściwości ziół

Zioła szwedzkie

Zioła szwedzkie to znana od pokoleń tradycyjna mieszanka 11 ziół. W jej składzie znajdują się: szafran, mirra, kamfora, kurkuma, dziewięćsił (...) latami badań i doświadczeń. Zastosowanie ziół...

Właściwości ziół

Uprawa ziół w domu

mieszanki ziół są dobrej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o domowej uprawie. Ich smak i aromat jest nieporównywalnie lepszy, są zdrowe, a pielęgnacja (...) roślin przynosi satysfakcję. O czym warto pamiętać, zakładając ziołowy ogródek?...