Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji – regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych czy potraw z grilla.

Skład ziół prowansalskich

Główny składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek, czasem dodaje się do nich również lawendę. Mieszankę można kupić w sklepie, ale również zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, a niektóre dodatkowo rozdrobnić w moździerzu.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

  • Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
  • Tymianek – przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
  • Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
  • Bazylia – ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
  • Lebiodka (oregano) – to dziki majeranek o intensywnym zapachu i korzennym smaku. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

Właściwości ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie są wspaniałą, aromatyczną mieszanką ziołową, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. To kuchnia francuska wprowadziła je do sztuki kulinarnej i rozpowszechniła na całym świecie. Nazwa mieszanki pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół. Połączenie kilku przypraw ze sobą zaowocowało powstaniem wspaniałej kompozycji ziołowej o niepowtarzalnym smaku i zapachu.

Zaletą ziół prowansalskich jest to, że nie trzeba używać wielu słoiczków czy pojemniczków na przyprawy, ponieważ całą mieszankę można trzymać w jednym miejscu. Zioła prowansalskie z powodzeniem można dodawać zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych. Ta mieszanka przypraw stosowana jest do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, przy przygotowywaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw grillowanych, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Mieszanka ziół prowansalskich używana jest także w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z ciśnieniem i pragniesz obyć się bez soli, sięgnij właśnie po tę przyprawę. Zioła prowansalskie są również polecane ludziom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Stosuje się je chętnie do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.

Zioła prowansalskie podkreślą smak i zapach niejednej potrawy. Są naprawdę niepowtarzalne, a w kuchni niezastąpione. Dodane do mięs wydobywają ich aromat tak, że trudno się oprzeć jedzeniu.

Joanna Krocz, ponad rok temu

Właściwości ziół

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Właściwości ziół
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Właściwości ziół
Właściwości ziół

Lecznicze właściwości wrzosu

Lecznicze właściwości wrzosu

Na co pomaga wrzos? Lecznicze właściwości wrzosu od dawna są znane i wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jego działanie pomaga (...) oraz przemyśle kosmetycznym. Jego zapach działa relaksująco na zmysły. Sprawdź, jakie właściwości...

Właściwości ziół

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych przede wszystkim ze względu na zawartość olejku eterycznego, w skład którego wchodzi rutyna (...) utratę kilogramów Na trawienie i katar Do najbardziej znanych właściwości...

Właściwości ziół

Traganek błoniasty - źródło zdrowia

Traganek błoniasty - źródło zdrowia

z infekcjami. Ważne jest jego wykorzystanie w pierwszej fazie choroby. Właściwości wzmacniające rośliny pozwalają na polepszenie funkcjonowania układu

Właściwości ziół

Zdrowotne właściwości dziurawca pospolitego

Zdrowotne właściwości dziurawca pospolitego

krwionośne, dzięki czemu wzmacniają naszą odporność. Właściwości antybiotyczne posiada także zawarta w dziurawcu hyperforyna. Moc tego zioła wzmacniają (...) W czym tkwi lecznicza moc dziurawca? Dziurawiec (łac. Hypericum...

Właściwości ziół

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

od maja do sierpnia. Dzięki cennym właściwościom, stosowana jest w medycynie, np. przy stanach zapalnych oczu lub chorobach nerek. Właściwości bławatka (...) Bławatek, ze względu na swoje właściwości...

Właściwości ziół

Galgant - jedna z najzdrowszych przypraw świata

Galgant - jedna z najzdrowszych przypraw świata

, wzmacnia serce, pobudza apetyt, a ponadto posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Olejki eteryczne w nim zawarte zapobiegają wzrostowi (...) rozmiary, ok. 1,5 do 2,5 metra wysokości. Odmian galgantu jest bardzo dużo. Niestety,...

Właściwości ziół

Napar z rumianku i jego dobroczynny wpływ na skórę

Napar z rumianku i jego dobroczynny wpływ na skórę

Korzyści z picia rumiankowego naparu W tradycyjnej medycynie rumianek stosuje się od stuleci. Już w starożytnych czasach doceniano jego właściwości (...) uspokajające, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalne. Zioło to jest...

Właściwości ziół

Prawdziwe oblicze marihuany medycznej

Prawdziwe oblicze marihuany medycznej

Badania nad właściwościami medycznej marihuany Rok 2014 przyniósł serię badań odnośnie leczniczych właściwości marihuany, które potwierdzają (...) ze szczebla państwowego dane ujawniły związek pomiędzy legalizacją zioła...

Właściwości ziół

Zdrowa apteczka prosto z natury!

Wiedza na temat naturalnej apteczki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Już od najmłodszych lat słyszeliśmy o leczniczych właściwościach (...) mogą skorzystać z właściwości poszczególnych owoców i warzyw. W jaki...