Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji – regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych czy potraw z grilla.

Skład ziół prowansalskich

Główny składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek, czasem dodaje się do nich również lawendę. Mieszankę można kupić w sklepie, ale również zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, a niektóre dodatkowo rozdrobnić w moździerzu.

  • Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
  • Tymianek – przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
  • Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
  • Bazylia – ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
  • Lebiodka (oregano) – to dziki majeranek o intensywnym zapachu i korzennym smaku. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

Właściwości ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie są wspaniałą, aromatyczną mieszanką ziołową, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. To kuchnia francuska wprowadziła je do sztuki kulinarnej i rozpowszechniła na całym świecie. Nazwa mieszanki pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół. Połączenie kilku przypraw ze sobą zaowocowało powstaniem wspaniałej kompozycji ziołowej o niepowtarzalnym smaku i zapachu.

Zaletą ziół prowansalskich jest to, że nie trzeba używać wielu słoiczków czy pojemniczków na przyprawy, ponieważ całą mieszankę można trzymać w jednym miejscu. Zioła prowansalskie z powodzeniem można dodawać zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych. Ta mieszanka przypraw stosowana jest do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, przy przygotowywaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw grillowanych, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Mieszanka ziół prowansalskich używana jest także w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z ciśnieniem i pragniesz obyć się bez soli, sięgnij właśnie po tę przyprawę. Zioła prowansalskie są również polecane ludziom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Stosuje się je chętnie do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.

Zioła prowansalskie podkreślą smak i zapach niejednej potrawy. Są naprawdę niepowtarzalne, a w kuchni niezastąpione. Dodane do mięs wydobywają ich aromat tak, że trudno się oprzeć jedzeniu.

Joanna Krocz,

Polecane wideo:

Właściwości ziół

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Właściwości ziół
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Właściwości ziół
Właściwości ziół

Zdrowa apteczka prosto z natury!

Wiedza na temat naturalnej apteczki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Już od najmłodszych lat słyszeliśmy o leczniczych właściwościach niektórych roślin. Matka natura nie tylko dostarcza nam wszystkich potrzebnych składników do zachowania...

Właściwości ziół

Zioła na cellulit

Zioła na cellulit, do których należą m.in.: mniszek, ostropest, pietruszka, jałowiec, cyprys i koper, są naturalną metodą na pozbycie się tzw. pomarańczowej skórki. Ich działanie polega głównie na usunięciu toksyn z organizmu i przywróceniu prawidłowego...

Właściwości ziół

Zioła szwedzkie

Zioła szwedzkie to znana od pokoleń tradycyjna mieszanka 11 ziół. W jej składzie znajdują się: szafran, mirra, kamfora, kurkuma, dziewięćsił, teriak, senes, rabarbar, manna, arcydzięgiel i aloes. Stare receptury ziołowe sporządzane były z ogromną...

Właściwości ziół

Uprawa ziół w domu

Wiosna i lato to dobry czas na eksperymenty z przyprawami w kuchni. Ziołowe przyprawy są bardzo popularne w Polsce, jednak nie wszystkie kupowane mieszanki ziół są dobrej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o domowej uprawie. Ich smak i aromat jest...

Właściwości ziół

Zioła mogą szkodzić!

Lekarze i aptekarze od dłuższego już czasu obserwują renesans naturalnych metod leczenia. Rozmaite preparaty tworzone na bazie znanych od wieków ziół cieszą się rosnącą popularnością zarówno wśród osób chorych, jak i tych, których choroby starają się...

Właściwości ziół

Kiedy stosować zioła?

Jest wiele powodów, dla których ludzie zwracają się w kierunku ziołowych i homeopatycznych medykamentów. Niektórzy wybierają taki sposób leczenia, gdyż nie stać ich na ubezpieczenie zdrowotne, inni wolą ziołowe leki, gdyż stali się sceptyczni co do...

Właściwości ziół

Macierzanka - lekarstwo prosto z łąki

Macierzanka - lekarstwo prosto z łąki

Jeśli latem lub jesienią wybierzesz się na spacer do lasu albo na łąkę, to masz dużą szansę natknąć się na roślinę o niezwykłych właściwościach. Macierzanka piaskowa to zioło spokrewnione z tymiankiem, które można wykorzystać do leczenia wielu...

Właściwości ziół

Zioła nasenne

(...) syntetycznych nie uzależniają. Problemy ze snem najczęściej wynikają ze stresu i napięcia, a uspokajające właściwości ziół znane są...

Właściwości ziół

Właściwości lecznicze jemioły

Właściwości lecznicze jemioły

Jemioła kojarzy się z okresem Świąt Bożego Narodzenia, kiedy z ochotą całujemy się pod gałązką z naszymi partnerami. Pocałunek pod jemiołą ma podobno przynosić szczęście w miłości, ale czy wiedziałeś, że roślina ta ma działanie lecznicze? Dowiedz się,...

Właściwości ziół

Wiesiołek dla zdrowia i urody

Wiesiołek dla zdrowia i urody

Wiesiołek to roślina, której lecznicze właściwości znane są od dawna. Można go spotkać na łąkach i polach, a rozpoznać po charakterystycznych żółtych kwiatach, które rozwijają się dopiero po zachodzie słońca. Najbardziej wartościową częścią rośliny są...