Zioła prowansalskie - skład, właściwości

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji – regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych czy potraw z grilla.

Zioła prowansalskie - skład, właściwościZioła prowansalskie - skład, właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF

Składnik ziół prowansalskich

Główny składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek, czasem dodaje się do nich również lawendę. Mieszankę można kupić w sklepie, ale również zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, a niektóre dodatkowo rozdrobnić w moździerzu.

  • Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
  • Tymianek – przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
  • Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
  • Bazylia – ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
  • Lebiodka (oregano) – to dziki majeranek o intensywnym zapachu i korzennym smaku. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

Właściwości ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie są wspaniałą, aromatyczną mieszanką ziołową, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. To kuchnia francuska wprowadziła je do sztuki kulinarnej i rozpowszechniła na całym świecie. Nazwa mieszanki pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół. Połączenie kilku przypraw ze sobą zaowocowało powstaniem wspaniałej kompozycji ziołowej o niepowtarzalnym smaku i zapachu.

Właściwości tymianku

Zaleta ziół prowansalskich to przechowywanie. Nie trzeba używać wielu słoiczków czy pojemniczków na przyprawy, ponieważ całą mieszankę można trzymać w jednym miejscu. Zioła prowansalskie można stosować do potraw mięsnych oraz do dań warzywnych. Ta mieszanka przypraw stosowana jest do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, przy przygotowywaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw grillowanych, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Mieszanka ziół prowansalskich używana jest także w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z ciśnieniem i pragniesz obyć się bez soli, sięgnij właśnie po tę przyprawę. Zioła prowansalskie są również polecane ludziom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Stosuje się je chętnie do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.

Zioła prowansalskie podkreślą smak i zapach niejednej potrawy. Są naprawdę niepowtarzalne, a w kuchni niezastąpione. Dodane do mięs wydobywają ich aromat tak, że trudno się oprzeć jedzeniu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy