Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji – regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych czy potraw z grilla.

Skład ziół prowansalskich

Główny składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek, czasem dodaje się do nich również lawendę. Mieszankę można kupić w sklepie, ale również zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, a niektóre dodatkowo rozdrobnić w moździerzu.

Polecane wideo:

  • Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
  • Tymianek – przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
  • Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
  • Bazylia – ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
  • Lebiodka (oregano) – to dziki majeranek o intensywnym zapachu i korzennym smaku. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

Właściwości ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie są wspaniałą, aromatyczną mieszanką ziołową, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. To kuchnia francuska wprowadziła je do sztuki kulinarnej i rozpowszechniła na całym świecie. Nazwa mieszanki pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół. Połączenie kilku przypraw ze sobą zaowocowało powstaniem wspaniałej kompozycji ziołowej o niepowtarzalnym smaku i zapachu.

Zaletą ziół prowansalskich jest to, że nie trzeba używać wielu słoiczków czy pojemniczków na przyprawy, ponieważ całą mieszankę można trzymać w jednym miejscu. Zioła prowansalskie z powodzeniem można dodawać zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych. Ta mieszanka przypraw stosowana jest do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, przy przygotowywaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw grillowanych, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Mieszanka ziół prowansalskich używana jest także w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z ciśnieniem i pragniesz obyć się bez soli, sięgnij właśnie po tę przyprawę. Zioła prowansalskie są również polecane ludziom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Stosuje się je chętnie do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.

Zioła prowansalskie podkreślą smak i zapach niejednej potrawy. Są naprawdę niepowtarzalne, a w kuchni niezastąpione. Dodane do mięs wydobywają ich aromat tak, że trudno się oprzeć jedzeniu.

Joanna Krocz, 9 miesięcy temu

Właściwości ziół

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Właściwości ziół
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Właściwości ziół
Właściwości ziół

Kora wierzby - naturalny lek przeciwbólowy

Kora wierzby - naturalny lek przeciwbólowy

z nas ją kiedyś widział. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości wierzby. Naturalny środek przeciwbólowy Właściwości lecznicze (...) kory wierzby białej Jeszcze kilkanaście lat temu popularna...

Właściwości ziół

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

trawienie, łagodzi niestrawność i niweluje wzdęcia. Warto wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło ma też właściwości (...) Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od...

Właściwości ziół

Prozdrowotne właściwości fiołka trójlistnego

Prozdrowotne właściwości fiołka trójlistnego

Prozdrowotne właściwości bratka Fiołek trójlistny to oficjalna nazwa znanego wszystkim bratka. Roślina rośnie na polach i łąkach, nierzadko (...) na właściwości detoksykujące. Bratek pobudza przemianę materii, a ponadto...

Właściwości ziół

Niepokalanek - właściwości lecznicze

Niepokalanek - właściwości lecznicze

Nie tylko dla kobiet O niepokalanku, ze względu na jego silne właściwości estrogenne, mówi się „kobiece zioło", ale wpływa on znacząco (...) również przeciwnowotworowo dzięki zawartości flawonoidów i garbników, które...

Właściwości ziół

Zioła na cellulit

Zioła na cellulit, do których należą m.in.: mniszek, ostropest, pietruszka, jałowiec, cyprys i koper, są naturalną metodą na pozbycie (...) wyglądającej skórze. Jednak stosując taką kurację, należy pamiętać, że same zioła...

Właściwości ziół

Zioła nasenne

silniejszych leków syntetycznych nie uzależniają. Problemy ze snem najczęściej wynikają ze stresu i napięcia, a uspokajające właściwości ziół znane są już od wieków. Właściwości melisy wynikają z działania...

Właściwości ziół

Chmiel - szyszka pełna skarbów

Chmiel - szyszka pełna skarbów

Chmiel znany jest ludzkości od wieków. Starożytni Rzymianie i Grecy z jego pomocą radzili sobie z bezsennością i brakiem apetytu. W średniowieczu szyszki chmielu dodawano do piwa przeznaczonego dla duchowieństwa, bo jak powszechnie sądzono - substancje...

Właściwości ziół

Zioła w kuchni

ziołowych, masła ziołowego. Zielona pietruszka jest bogatym źródłem witaminy C. Smakowe i aromatyczne właściwości ziół zostały docenione już wiele (...) Zioła to rośliny, które zawierają substancje...

Właściwości ziół

Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia

Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia

Leki ziołowe stosowane w nadmiarze mogą powodować skutki uboczne. Tymczasem, coraz więcej osób uważa, że są panaceum na większość dolegliwości i sięga po nie bez konsultacji z lekarzem. Leki ziołowe są polecane przez rodzinę i przyjaciół, wiele osób...