Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach

Ananas od jeden z najpopularniejszych owoców tropikalnych, chociaż w Polsce nie jest produktem "na co dzień". Niesłusznie. Jest nie tylko soczysty i aromatyczny, ale też niskokaloryczny, a przy tym pełen witamin, minerałów i enzymów o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym. Co się zmieni, jeśli codziennie będziemy jeść ananasa? Naukowcy to sprawdzili.

Ananas jest źródłem wielu cennych składników odżywczychAnanas jest źródłem wielu cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Niedoceniany ananas

Ananas w większości składa się z wody, stanowi ona aż 85–87 proc. jego objętości. To również owoc wyjątkowo niskokaloryczny, 100 g dostarcza jedynie 47-52 kcal, z czego zdecydowana większość pochodzi z węglowodanów. Niewielkie ilości energii zapewniają natomiast białka i tłuszcze.

Jednocześnie to skoncentrowane źródło cennych składników odżywczych. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, foliany, beta-karoten, a także żelazo, miedź, potas, magnez i mangan.

"Sto gramów tego owocu pozwala pokryć około 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C" - czytamy w artykule "Prozdrowotne właściwości ananasa" w czasopiśmie "Pediatria i Medycyna Rodzinna". Witamina C chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, wspiera syntezę kolagenu i układ odpornościowy.

Ananas jest też dobrym źródłem manganu. "Jedna filiżanka soku z tego owocu dostarcza 1,3 mg manganu, co pokrywa aż 73 proc. dziennego zapotrzebowania. Mangan jest kofaktorem wielu enzymów odgrywających ważną rolę podczas produkcji energii i w procesach antyoksydacyjnych" - zaznaczają autorzy pracy.

Tiamina (witamina B1) zawarta w tych owocach jest ważna dla zachowania prawidłowej pracy układu nerwowego. Odgrywa też istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek.

Ważny kwas jabłkowy

"Innym ważnym związkiem występującym w owocu ananasa jest kwas hydroksybursztynowy, nazywany także kwasem jabłkowym, stanowiący 13 proc. wszystkich kwasów zawartych w soku z ananasa" - zaznaczają badacze.

Do najważniejszych właściwości tego związku zalicza się wspieranie odporności, udział w procesach ujędrniania i wygładzania skóry oraz ograniczanie ryzyka zatrucia metalami ciężkimi. Kwas jabłkowy pomaga także utrzymać dobrą kondycję jamy ustnej, chroniąc przed chorobami dziąseł i powstawaniem płytki nazębnej.

Wpływ ananasa na zdrowie jelit

W badaniu przeprowadzonym wśród japońskich kobiet z tendencją do zaparć oceniano wpływ codziennego spożywania świeżego ananasa na funkcjonowanie jelit i stan skóry. Uczestniczki otrzymywały 100 g ananasa dziennie, a następnie analizowano zmiany w mikroflorze jelitowej, częstotliwość wypróżnień oraz subiektywną ocenę kondycji skóry.

Po 4 tygodniach zaobserwowano poprawę środowiska jelitowego, złagodzenie zaparć oraz korzystne zmiany w parametrach dotyczących skóry. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie "New Diet Therapy".

Bromelina – wyjątkowy enzym

Najcenniejszym składnikiem ananasa jest bromelina – mieszanina enzymów proteolitycznych o niezwykle szerokim działaniu. Zdaniem autorów publikacji: "Jej złożone działanie (…) wykazuje efekty antyoksydacyjne, przeciwzapalne, wspomagające trawienie czy kardioprotekcyjne".

Bromelina to cenny enzym, ponieważ:

  • ułatwia trawienie białek i łagodzi dyskomfort żołądkowy,

  • działa przeciwzapalnie i zmniejsza obrzęki,

  • może redukować ból poprzez hamowanie bradykininy,

  • sprzyja prawidłowemu krążeniu, wpływając na lepkość krwi,

  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.

Autorzy zwracają uwagę, że bromelina zapobiega agregacji płytek i obniża lepkość krwi, co stanowi podstawę jej działania kardioprotekcyjnego.

Kiedy jeść ananasa?

W Polsce najlepszy czas na ananasa przypada przede wszystkim na miesiące wiosenne – od marca do czerwca. Wtedy owoce są szczególnie aromatyczne i łatwo dostępne.

Kolejny najlepszy termin w roku to listopad i grudzień. Wtedy do sklepów trafiają dostawy z Kostaryki. Warto mieć na uwadze, że sezonowość ananasów różni się w zależności od kraju pochodzenia, co przekłada się na ich smak i dostępność na polskim rynku.

Warto pamiętać, że ananas nie dojrzewa po zerwaniu. Oznacza to, że najlepiej wybierać sztuki ciężkie, o intensywnym, słodkim zapachu i lekko sprężystej skórce.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Pediatria i Medycyna Rodzinna
  2. WP abcZdrowie
  3. Agroekologia.edu.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Sondaż dla RMF pokazał nastroje Polaków. Tak ocenili sytuację pacjentów
Sondaż dla RMF pokazał nastroje Polaków. Tak ocenili sytuację pacjentów
Popularna ryba. Polacy ją uwielbiają, choć może kumulować rtęć, kadm, dioksyny
Popularna ryba. Polacy ją uwielbiają, choć może kumulować rtęć, kadm, dioksyny
Herbata idealna? Redukuje ciśnienie, poprawia koncentrację i obniża cholesterol
Herbata idealna? Redukuje ciśnienie, poprawia koncentrację i obniża cholesterol
"Unikalny objaw COVID". Lekarka ostrzega, jest charakterystyczny
"Unikalny objaw COVID". Lekarka ostrzega, jest charakterystyczny
Kardiolog radzi unikać w trosce o serce. "Projektuje się je w fabrykach"
Kardiolog radzi unikać w trosce o serce. "Projektuje się je w fabrykach"
Co dzieje się z ciśnieniem, gdy jesz banany? Zmiana jest wyraźna
Co dzieje się z ciśnieniem, gdy jesz banany? Zmiana jest wyraźna
Dziennikarki WP abcZdrowie nagrodzone w prestiżowym konkursie. Katarzyna Prus i Aleksandra Zaborowska odebrały nagrody
Dziennikarki WP abcZdrowie nagrodzone w prestiżowym konkursie. Katarzyna Prus i Aleksandra Zaborowska odebrały nagrody
Zagrożonych 90 proc. Polaków. "CKM wpływa na cały nasz organizm i go dewastuje"
Zagrożonych 90 proc. Polaków. "CKM wpływa na cały nasz organizm i go dewastuje"
Realnie wydłuża życie. Geriatra mówi, jak zatrzymać młodość
Realnie wydłuża życie. Geriatra mówi, jak zatrzymać młodość
Toksyczne dla bakterii jelitowych. "Zaskoczyła nas siła ich działania"
Toksyczne dla bakterii jelitowych. "Zaskoczyła nas siła ich działania"
Była zmęczona, bolała ją szyja. Lekarka usłyszała, że rak jest w IV stadium
Była zmęczona, bolała ją szyja. Lekarka usłyszała, że rak jest w IV stadium
Lekarz ostrzega, te owoce mogą szkodzić wątrobie. Rośnie ryzyko stłuszczenia narządu
Lekarz ostrzega, te owoce mogą szkodzić wątrobie. Rośnie ryzyko stłuszczenia narządu