Zmarł po zjedzeniu sera. Dwie kolejne osoby z objawami zatrucia
Wszystko przez groźną bakterię, którą wykryto w serze. Choroba rozwija się po zjedzeniu produktów nabiałowych i choć mówi się, że jest szczególnie groźna dla osób z osłabionym układem odpornościowym czy ciężarnych, to także w zdrowej populacji może prowadzić do zatruć pokarmowych.
1. Jedna osoba nie żyje, dwie rozwinęły objawy
Brytyjskie organy zdrowia publicznego informują o niebezpiecznie wysokim stężeniu bakterii Listeria monocytogenes. W ostrzeżeniu Agencji Standardów Żywności (FSA) poinformowano o wycofaniu kilku partii serów jednego producenta. Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) podała do wiadomości publicznej informację o zgonie jednej osoby i zatruciu dwóch kolejnych związanymi ze spożyciem produktów nabiałowych.
Agencje odnotowały, że niektóre spośród zbadanych próbek serów były skażone "wyjątkowo wysokim poziomem" listerii. Trwa dochodzenie wyjaśniające, czy skażenie dotyczyło także innych produktów spożywczych.
2. Listerioza. Uwaga na ser
Listerioza to choroba, która może się rozwinąć po spożyciu produktów mlecznych, tj. sery pleśniowe czy ser feta lub inne powstałe na bazie mleka niepasteryzowanego. Bakterią Listeria monocytogenes można także zarazić się, spożywając skażone surowe czy niedogotowane mięso lub ryby oraz nieumyte warzywa czy owoce.
Cytowany przez "The Guardian" Richard Elson, szef ds. incydentów i reagowania w UKHSA uspokaja, że listerioza jest infekcją rzadką i najczęściej powoduje przemijające dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
"Objawy wywołane przez ten organizm mogą być podobne do grypy i obejmują wysoką temperaturę, ból mięśni, dreszcze, nudności lub wymioty i biegunkę" – czytamy w oświadczeniu opublikowanym przez FSA.
W przypadku niektórych grup osób listerioza może jednak nieść za sobą znacznie poważniejsze konsekwencje.
"Osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży, niemowlęta lub osoby starsze są bardziej narażone na wystąpienie poważnych objawów" – mówi Elson.
W sprzyjających okolicznościach bakteria może przedostać się z układu pokarmowego do krwiobiegu i atakować np. układ nerwowy. U osób z grup ryzyka może prowadzić nawet do tak poważnych incydentów jak:
- sepsa lub bakteriemia,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
- zapalenie mózgu,
- zapalenie płuc, zwłaszcza u noworodków,
- zapalenie wsierdzia.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.