Zmniejsza ryzyko złamań, chroni serce. Niedoceniana witamina

Nie jest najpopularniejszą wśród witamin, choć jej niedobór może skutkować wystąpieniem krwotoków, częstym pojawianiem się siniaków czy większą podatnością na infekcje. Witamina K kojarzona jest przede wszystkim z udziałem w procesach krzepnięcia krwi. Tymczasem coraz więcej ekspertów zauważa, że związek ma istotny wpływ na zdrowie.

Witamina K może być zbawienna w diecie senioraWitamina K może być zbawienna w diecie seniora
Źródło zdjęć: © Getty/YouTube
Magdalena Pietras

Właściwości i źródła witaminy K

Witamina K to grupa związków niezbędnych do prawidłowego krzepnięcia krwi, zdrowia naczyń i kości. Najważniejsze jej formy to K1 (pochodzenia roślinnego) i K2 (produkowana przez bakterie jelitowe).

Witaminę K znajdziemy m.in. w:

  • szpinaku,

  • sałacie,

  • jarmużu,

  • brokułach,

  • brukselce,

  • olejach roślinnych: rzepakowym, sojowym, oliwie z oliwek.

Witamina ta odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Wspiera układ sercowo-naczyniowy, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne. Wpływa na zdrowie kości, zapobiega rozwojowi osteoporozy. Dodatkowo witamina K wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspiera naturalną odporność.

Ze względu na powyższe właściwości, coraz częściej mówi się o znaczeniu witaminy K w diecie seniorów.

Znaczenie Witaminy K dla seniorów

O witaminie K w kontekście zdrowia seniorów wypowiedziała się ekspertka na łamach czasopisma "Journal des Femmes". - Pełni istotną rolę w wiązaniu wapnia (osteoporoza), elastyczności tętnic i naczyń krwionośnych, a także w procesach krzepnięcia krwi - tłumaczy dr Isabelle de Vaugelas, dietetyczka i specjalistka ds. żywienia. Pozwala zmniejszyć ryzyko złamań i zwapnień tętnic, które są szczególnie groźne po 70. roku życia.

Publikacja "Vitamin K as a Powerful Micronutrient in Aging and Age-Related Diseases: Pros and Cons from Clinical Studies" w czasopiśmie "International Journal of Molceular Science" informuje o 19 randomizowanych badań klinicznych (6759 kobiet po menopauzie), dzięki którym wykazano, że suplementacja witaminą K2 poprawiała gęstość kości kręgów i zmniejszała ryzyko złamań u kobiet z osteoporozą.

Z kolei w badanie z udziałem 564 Holenderek pokazało, że wyższe spożycie witaminy K2 było związane z mniejszym stopniem zwapnień wieńcowych. W innym badaniu wykazano, że podwyższone spożycie K2 wiązało się z niższym ryzykiem choroby wieńcowej.

To jednak nie jedyne ujęcie. Badania naukowe potwierdzają też wpływ witaminy K na wcześniejsze ryzyko zgonu czy rozwój demencji.

Witamina K wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu

Niski poziom witaminy K u osób starszych może wiązać się z wyższym ryzykiem zgonu, wynika z analizy opublikowanej w "The American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Tufts University przeanalizowali dane blisko 4 tys. Amerykanów w wieku 54-76 lat, korzystając z trzech dużych badań kohortowych. Poziom witaminy K mierzono na czczo, wykluczono osoby przyjmujące warfarynę. W ciągu 13 lat obserwacji osoby z najniższym stężeniem witaminy K umierały o 19 proc. częściej niż te z poziomem w normie.

Witamina K a demencja

Naukowcy z AlMaarefa University (Arabia Saudyjska) sprawdzili, czy suplementacja witaminą K2 może chronić mózg przed starzeniem. W trwającym 17 miesięcy badaniu udział wzięły dwie grupy szczurów: jedna otrzymywała menachinon-7 (MK-7 - forma witaminy K2), druga nie. Oceniano m.in. pamięć przestrzenną, zdolność uczenia się oraz objawy lęku i depresji.

Wyniki, zaprezentowane podczas konferencji Experimental Biology, były obiecujące. Zwierzęta suplementowane MK-7 miały lepsze funkcje poznawcze, mniej objawów lękowo-depresyjnych, a ich mózgi wykazywały mniej zmian neurodegeneracyjnych.

Jak podkreśla prof. Mohamed El-Sherbiny, witamina K2 wywierała korzystny wpływ zarówno na zachowanie, jak i na parametry biochemiczne oraz histopatologiczne w starzejącym się mózgu.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. PAP
  2. WP abcZdrowie
  3. Journal des Femmes
  4. International Journal of Molceular Science

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach