Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Usunięcie ciąży

Zabiegi

Usunięcie kamienia z cewki moczowej

(...) w ciąży. Zabieg wykonuje się pod znieczuleniem ogólnym. Podczas zabiegu PCNL lokalizacja kamienia określana jest wzrokowo za pomocą ... Usunięcie kamienia z cewki moczowej może odbyć się samoistnie, bez ingerencji lekarza. Dzieje się tak, gdy średnica kamienia ... kamienie zlokalizowane powierzchownie w cewce moczowej są widoczne i osiągane w badaniu palpacyjnym. Usunięcie kamienia z cewki ... na to pozwala) lub kamień rozbija się (jeśli jest zbyt duży, by go usunąć w całości). Usunięcie kamienia z cewki moczowej za pomocą fal ...

Ginekologia

Ciąża pozamaciczna

(...) metotreksat; można go podawać doustnie, domięśniowo lub bezpośrednio do pęcherzyka ciążowego; operacyjne – usunięcie ciąży ... , a nawet w jajniku. Każda z tych nieprawidłowych lokalizacji rozwijającej się ciąży powoduje powikłania, które mogą być groźne dla zdrowia i życia kobiety. Szacuje się, że na każde 100 prawidłowych ciąż przypada 1 ciąża ektopowa.
 Czynniki ryzyka wystąpienia ciąży ... (spowodowane np. obecnością wkładki wewnątrzmacicznej). Wczesne wykrycie ciąży ektopowej jest trudne ze względu na brak ...

Czy w ciąży mogę...?

Czy w ciąży można stosować depilację?

W czasie ciąży wiele kobiet zauważa u siebie wzmożony porost włosów na ciele. Zjawisko to mija w ciągu pół roku po porodzie ... . Czy w ciąży można stosować depilację woskiem? Nie ma badań, które potwierdzałyby szkodliwość depilacji woskiem w czasie ciąży. Mimo to niewiele kobiet w ciąży decyduje się na depilację. Wynika to z faktu, że skóra u ciężarnych staje się bardziej wrażliwa z powodu ... woskiem w salonie kosmetycznym należy poinformować kosmetyczkę o ciąży. Domowe woskowanie może być utrudnione pod koniec ciąży ...

Jak odzyskać figurę?

Co się dzieje z ciałem po urodzeniu dziecka?

(...) Jednak nie wszystkie przyszłe matki są świadome tego, jakie zmiany zajdą w ich ciałach po ciąży. Obrzęknięte stopy, duży brzuch i znikomy pociąg seksualny to tylko kilka następstw urodzenia dziecka. Jeśli jesteś w ciąży lub planujesz poczęcie dziecka, powinnaś mieć pełen obraz ... ciebie. Czego spodziewać się po ciąży? Jeśli spodziewasz się dziecka, przygotuj się na to, że po jego urodzeniu twoje libido ... upieczonych matek czuje się nieatrakcyjnie, a brak pewności siebie nie zachęca do bliskich kontaktów z partnerem. Wiele kobiet po ciąży ...

Dermatologia estetyczna

Usuwanie brodawek i włókniaków

(...) od ryzyka rozwoju raka, a także od planów kobiety co do ciąży. W przypadku brodawek ich ewentualne usunięcie jest decyzją ... , nazywane również mięśniakami zazwyczaj są niegroźne, jednak w niektórych przypadkach wskazane jest ich usunięcie. Jeśli zaś chodzi o brodawki, to są one głównie problemem natury estetycznej, dlatego też ich usunięcie jest kwestią indywidualną. Niektórzy lekarze ... w nowych miejscach. Z tego względu wielu lekarzy zaleca usunięcie brodawek, w szczególności tych, które nie chcą zniknąć same ...

Ginekologia

Czy zepsuty ząb zagraża ciąży?

Witam.Jestem w 10 tygodniu ciaży.Mam jednego zepsutego zęba który mnie nie boli.Czy taki ząb może zagrażać ciąży??czy powinnam go usunąć??Zęby w ciąży należy leczyć. Trzeba dokładnie sprawdzić możliwości leczenia takiego zęba, usunięcie jest ostatecznością. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. dent. Piotr Puchała Lek. dent. Piotr Puchała
Toksoplazmoza

Co może spowodować toksoplazmozę w ciąży?

(...) robić badania na toksoplazmozę? Trzeba wykonywać takie badanie u kobiety w ciąży, a najlepiej nawet wcześniej przy planowaniu ciąży, ponieważ choroba ta niegroźna jest dla dorosłego, a za to bardzo niebezpieczna dla rozwijającego się płodu. Badanie ... proces zapalny spowodowany toksoplazmozą. Badanie na toksoplazmozę przy planowaniu ciąży Warto zrobić badanie na toksoplazmozę już przy planowaniu ciąży. Jeżeli wynik będzie następujący: dodatnie IgG, a ujemne IgM – to jest to bardzo dobra ...

Ginekologia

Długie kąpiele w wannie po laparotomii

Witam, jestem miesiąc po laparotomii - usuniecie ciąży pozamacicznej. Czy już mogę brać długie kąpiele w wannie? Czy mogę już współżyć? Pozdrawiam AnnaWszelkiego typu zalecenia w Pani przypadku można kierować po bezpośrednim badaniu lekarskim. Proszę udać się do ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Działanie tabletek wczesnoporonnych?

Jakie tabletki wczesnoporonne daja 100% pewność na usuniecie ciąży ? kiedy najlepiej je zażyc?Witam! Nie ma leków dających 100% pewności skuteczności działania. Jeżeli chodzi o tabletkę "72 h po" to należy zastosować ją jak najszybciej po stosunku (im wcześniej zastosowana, tym skuteczniejsza) Leki wczesnoporonne sa w Polsce zakazane. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Aborcja

Ciąża po aborcji

(...) będą się borykać, jest nie do przewidzenia w wieku nastu lat. Jednym z trudnych tematów jest usunięcie ciąży oraz możliwość ... niepokoju, depresją i poczuciem winy za usunięcie ciąży. Jest to „koszt emocjonalny”, jaki ponosi kobieta po zabiegu ... po zabiegu aborcyjnym pragną mieć dziecko i założyć rodzinę. Decyzja o urodzeniu maluszka po usunięciu ciąży wymaga zastanowienia ... , nielegalna. To nie forma antykoncepcji, ale ostateczność przy tragicznych wydarzeniach lub konsekwencjach ciąży. Czy możliwa ...

USG

Planowanie ciąży po usunięciu mięśniaków macicy

Witam 11sierp mialam usuniete miesniaki macicy[bylo ich az 11 na usg wykazalo tylko 3] grozilo mi usuniecie calej macicy ale lekarze zdecydowali na usuniecie samych miesniakow ze wzg na to ze nie mam jeszcze dzieci[39 lat] mam pytanie poniewaz bardzo bym chciala miec dziecko czy po takiej ilosci miesniakow moge sie starac o dziecko ? kiedy mozna zaczac sie starac i jak jest z aktywnoscia fizyczna .DziekujeMożna się starać o dziecko po okresie rekowalescencji okolo6 miesięcy, ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Białaczka przewlekła

Leczenie białaczki przewlekłej

(...) u pacjenta z przewlekła białaczka szpikową. Przeprowadza się przeszczep alogeniczny. Kobiety w ciąży a leczenie białaczki U kobiet w ciąży zastosowanie może mieć Inferferon alfa, podobnie jak u pacjentów którzy nie odpowiedzieli na terapię pierwszego rzutu ... białaczka w Europie i w Ameryce Północnej. Stosowana jest chemioterapia, przeszczepianie komórek szpiku, usunięcie śledziony ... ; Splenektomia, czyli usunięcie śledziony jest stosowane w przypadku znacznego powiększenia tego narządu. Leczenie białaczki ...

Ginekologia

Usunięcie ciąży w 17 tygodniu z powodu wady płody

Witam , dostałam skierowanie do szpitala na usunięcie ciąży (wada letalna, bezczaszkowie). Dosyć nagle to na Nas spadło 17 tydz ciąży. Chiałam zapytać na co muszę być przygotowana i jak to będzie wyglądało? bardzo proszę o odpowiedź ,Witam! Całą procedurę zabiegu powinien z Panią omówić lekarz, który prowadzi Pani ciążę. Proszę pamiętać, że ma Pani prawo do zadawania wszelkich pytań. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Starania o dziecko po usunięciu ciąży

czy jak miałam operacje na usuniecie ciąży po za macicznej to ile musze odczekać żeby znowu się starac o dzieckoJeśli było to leczenie operacyjne (laparoskopia) i dotyczyło jajowodu to 1 prawidłowy cykl i można ponownie próbować. Jeśli leczenie dotyczyło macicy to okres potrzebny na jej całkowite zagojenie jest znacznie dłuższy, bo operacja a mogła dotyczyć rogu macicy bądź szyjki. Myślę jednak że chodziło Pani o leczenie ciąży jajowodowej. Można się starać, powodzenia ...

Ginekologia

Czy po usunięciu ciąży mogę mieć dzieci?

czy po usunieciu ciazy juz nie bede mogla miec dzieci . 5 lat temu przeszlam zabieg po roku czasu zaczelam starac sie o dziecko do tej pory nie moge zajsc w ciaze co moga byc tego przyczyny czy da sie to jakos wyleczyc badz zrobic . Wskazana diagnostyka przyczyn braku możliwości zajścia w ciążę / diagnostyka hormonalna, monitorowanie owulacji, /dotyczy to również partnera.Witam serdecznie. Usunięcie ciąży może wpływać na przyszłe powodzenie przy staraniu się o kolejną ciążę. Nie jest to jednak reguła. Warto ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Ginekologia

Powikłania po aborcji

Witam chciaka bym sie dowiedzieć w jakin tygodniu można usunac ciaze. I czym to grozi jakie moga byc powikłania dla mnie. I z jakiego powodu może spozniac mi się okres oprócz. Ciąży. Pozdrawiam Według obowiązującego w Polsce prawa bez wskazań / nielicznych / usunięcie ciąży jest karalne.Jeśli spóżnia się miesiączka to proszę wykonać test ciążowy aby wykluczyć lub potwierdzić ciążę. Aborcja w Polsce jest prawnie zakazane więc nie zamierzam udzielać Pani informacji na ten temat. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Ginekologia

Zasinienie szyjki macicy i beta-HCG 0,1 a możliwa ciąża

Wita, Ostatnią miesiączke miałam 30 września a plamienie zaczęło się 28 września.16 października byłam u lekarza ,żeby dostać skierowanie na usunięcie polipa i lekarz stwierdził zasinienie szyjki macicy ,następnego dnia robiłam beta hcg i wyszło 0,1.Czy faktycznie mogę nie być w ciąży,czy bete zrobiłam za wcześnie?Kiedy ewentualnie mogę powtórzyć badanie? Proszę o szybką odpowiedźRyzyka ciąży nie ma ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Usunięcie ciąży pozamacicznej wraz z jajowodem

Hi, z mezem staralismy sie o dziecko, ja mam 38 lat maz 39 lat, w czwartek 07 sierpnia 2014 mialam laparaskopowe usuniecie ciazy pozamacicznej w prawym jajowodzie lacznie z jajowodem ( plod 7 tygodni). Mam pytanie czy po tej operacji powinnam dlugo krwawic,I jak obficie?, czy powinno boles mnie brzuch?, boki brzucha?, czy mozna spac na boku?, czy w tych krwawieniach moga wystapic kawalki zbite krwi?, prosze o odpowiedz.Witam. Wszystkie tego typu objawy mogą pojawić się po usunięciu ciąży pozamacicznej ...

Ginekologia

Orgazm po zabiegu laparoskopii w przypadku ciąży pozamacicznej

Kiedy bezpiecznie mieć orgazm po laparoskopii przy ciąży pozamacicznej? Operację miałam 2 dni temu. Miałam usuniecie pękniętego jajowodu. Mimo to czuje potrzebę bliskości z mężem teraz bardziej niż kiedykolwiek, oczywiście nie mam na myśli stosunku, tylko pieszczoty.Szanowna Pani! O ile nie ma Pani dolegliwości bólowych, nie ma przeciwwskazań do żadnych pieszczot. Z poważaniem Katarzyna Lewicka ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Katarzyna Lewicka Lek. Katarzyna Lewicka
Ginekologia

Czy usunięcie jednego jajowodu zmniejsza szansę na zajście w ciąże?

Czy usuniecie jednego jajowodu naprawde zmniejsza szanse na zajscie w ciaze? Jakie jest ryzyko zajscia w kolejna pozamaciczna ciaze? Czy moge sobie pomoc w jakis sposob by zmniejszyc te ryzyko ? Pozdrawiam.Witam serdecznie.Zajście w ciążę po usunięciu jednego jajowodu oczywiście jest możliwe. Jednym z czynników ryzyka ciąży pozamacicznej jest przebyta już ciąża pozamaciczna. Oczywiście nie oznacza to iż tak się stanie. Można wtedy także zajść w normalną, prawidłową ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Starania o ciążę po usunięciu jajowodu z powodu ciąży pozamacicznej

Panie dr staramy się o dziecko od 3 lat. mąż miał robione badanie nasienia i jest ok. w Maju br roku miałam ciążę pozamaciczną w jajowodzie który pękł i został usunięty od lekarzy słyszę że mam czas ale ja już tracę nadzieję. usunięcie jajowodu było przez cc. proszę dać mi nadziejęWitam, jak najbardziej z jednym jajowodem ma Pani szansę na kolejną ciążę. Po ciąży pozamacicznej należałoby odczekać min. 3mce przed kolejną ciążą, także mogą Państwo próbować. pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Szczękościsk

Szczękościsk i stan zapalny w dziąśle w 10 tygodniu ciąży

Witam jestem obecnie w 10 tyg ciazy mam szczękoscisk i stan zapalny bylam u stomatologa i musimy usunac 7 zeby mogla wyjsc 8 ale jak poradzic sobie z okropnym bolem i jak jesc jak nic nie moge jesc bo jeszczebardziej boliZa mało informacji. Usunięcie 7 ze względu na to że jest zniszczona czy tylko dlatego aby wyszła 8, może lepiej usunąć 8??? ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. dent. Piotr Puchała Lek. dent. Piotr Puchała
Ginekologia

Ryzyko ciąży po usunięciu wkładki Mirena w wieku 51 lat

Jakie jest ryzyko zajścia w ciążę w wieku 51lat gdy od 6 miesięcy /w kwietniu nastąpiło usunięcie wkładki Mirena/ nie występuje już miesiączka?Witam! Na podstawie podanych informacji nie jest możliwe określenie ewentualnego ryzyka ciąży. W celu oceny czy weszła Pani w okres menopauzy proszę udać się na wizytę do specjalisty ginekologa. Lekarz zleci odpowiednie badania hormonalne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Planowanie ciąży po usunięciu torbieli jajnika

(...) brania Visanne ciąży nie będzie. Współżyć po skrobaniu można jak tylko pojawią się chęci, a znikna krwawienia. W ciążę może Pani ... Mam 35 lat, 4 lata poroniłam w 8 tygodniu. Nie mogę zajść w ciążę. Niedawno miałam laparoskopię - usunięcie torbieli jajnika. Zaledwie tydzień jestem po "łyżeczkowaniu szyjki macicy i jamy macicy" - usunięcie mięśniaka. Biorę lek Visanne ( 3 opakowania), ponieważ okazało się, że mam zaawansowaną endometriozę. Moje pytania: 1) Kiedy powinnam mieć kontrolę po łyżeczkowaniu? 2 ...

Badanie ginekologiczne

W jakich przypadkach polip szyjki macicy wchłonie się sam?

(...) pojawić się w czasie ciąży, i zniknąć po porodzie. Inne polipy raczej nie wchłaniają się, małe mogą być czasami niewidoczne przy małym rozwarciu ujścia zewnętrznego szyjki macicy (w czasie badania ginekologicznego). Skierowanie na usunięcie polipa ... witam, Podczas badania ginekologicznego wykryto u mnie polipa szyjki macicy, dostała skierowanie na usunięcie. Ostatnio wyczytałam, że polipy mogą się same wchłonąć bez konieczności ich usuwania, czy faktycznie może do tego dojść i w jakich przypadkach ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Maciej Stukan Dr n. med. Maciej Stukan
Ginekologia

Usunięcie pieprzyka w ciąży

Czy można bez narażania zdrowia płodu usunąć pieprzyk w pierwszym miesiącu ciąży? Ponownie proszę o odpowiedź.Tak, oczywiście można. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu nasiękowym przy użyciu 1% Lignocainum (bez dodatku adrenaliny - przeciwwskazanie w ciąży). Zabieg w pełni bezpieczny dla pacjentki i rozwijającego się płodu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Ginekologia

Zasiniona szyjka macicy a bardzo wczesna ciąża

Witam, Ostatnią miesiączke miałam 30 września,z mężem staramy się o dzidziusia,wczoraj byłam u ginekologa i przy badaniu stwierdził zasinioną szyjkę macicy ale usg nic nie wykazało.Czy ten objaw faktycznie może świadczyć o bardzo wczesnej ciąży? Chciałam się umówić na usunięcie polipa z macicy ale lekarz póki co się wstrzymuje z zabiegiem z obawy na ciąże.Proszę o odpowiedź czy zasinienie może świadczyć o ciąży bo do kolejnego okresu zostało sporo czasu.Witam. Zasinienie szyjki macicy jest jednym ...

Zabiegi

Usunięcie mięśniaków macicy

(...) wraz z guzami wielkości 12-tygodniowej ciąży). ... . Główną metodą leczenia mięśniaków macicy jest jednak usunięcie operacyjne. U kobiet w wieku rozrodczym wykonuje się głównie ... jednak usunięcie macicy (histerektomię). Małe mięśniaki można usuwać na drodze laparoskopowej. W przypadku większych struktur pacjentkom proponuje się klasyczną laparotomię drogą przezbrzuszną. Z kolei usunięcie macicy może być wykonane poprzez laparotomię ...

Ginekologia

Czy torbiel może zagrażać ciąży?

(...) Witam! Z Pani opisu nie sposób ocenić zagrożenia stwarzanego przez torbiel dla ciąży, nie wiadomo gdzie wykryto torbiel ani jaki ... zaproponować jej usunięcie podczas cięcia cesarskiego. Proszę się zdać na swojego lekarza i ewentualnie jego dopytać o rokowania dla ciąży. Pozdrawiam serdecznie! ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Usunięcie ciąży

(...) miesiączki już prawie rok (pomijając okres ciąży). Zespół Ashermana może powodować niepłodność lub poronienia kolejnych ciąż. Proszę ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Nieustanne uczucie głodu po usunięciu ciąży

3 miesiące temu usunęłam ciąże i od tego czasu mam ciągłe poczucie głodu, przytyłam już 5 kilogramów, mam ciągły głód,na jedzenie i na apetyt.Czym to spowodowane?Witam serdecznie! Usunięcie ciąży to dla kobiety bardzo trudna decyzja, nie zależnie ... . Witam, Nieustanne poczucie głodu nie powinno być bezpośrednio związane z usunięciem ciąży. Może się tutaj pojawić podłoże ... . Obecnie prowadzę badania naukowe związane z otyłością i stresem. Ciąża, nowina o niej, usunięcie płodu to wysoki stresor. Proszę ...

Odpowiada 3 ekspertów :  Patrycja Kłósek Patrycja Kłósek i 2 innych
Ginekologia

Kiedy możemy się kochać i planować dziecko?

Tydzień temu moja dziewczyna miała usunięcie ciąży pozamacicznej w jajowodzie. Mam takie pytanie, po jakim czasie możemy z powrotem się zacząć kochać i kiedy możemy planować potomstwo? Czy jest określony czas na gojenie się i zejście opuchlizny i czy w czasie badania u ginekologa można nie zauważyć 9-tygodniowej ciąży pozamacicznej? Czy czasem to jest zaniedbanie lekarza? Dziękuję ... . Jest to minimalny czas na uregulowanie gospodarki hormonalnej po poprzedniej ciąży. W Państwa przypadku sprawa może wyglądać jeszcze inaczej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Czy można po raz drugi usunąć ciążę?

(...) przypadków lokalizuje się w jajowodzie, czasem w jajniku. Nie słyszałam o przypadku pochwowej ciąży pozamacicznej. Nawiązując do Pani pytania, w wyjątkowych przypadkach można rozważyć ponowne usunięcie ciąży środkami farmakologicznymi, nie jest to jednak najlepsze ... Witam, na początku roku usunęłam ciążę farmakologicznie. Teraz znów jestem w 6 tyg. ciąży. Tamtym razem wszystko poszło dobrze. Martwię się teraz, czy możliwe jest, że mam ciąże pozamaciczną. Czy możliwe jest, aby wyczuć to przez dotyk w pochwie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Badanie hormonów tarczycy

Stosowanie Qualie po usunięciu martwej ciąży

Pół roku temu miałam łyżeczkowanie(usunięcie martwej ciąży w 15 tygodniu)od tamtej pory mam nieregularny okres(cykle) od 14 do 29 dni.Robiłam wyniki tsh,lh,fsh,usg wszystko w normie.Lekarz przepisał mi Qualie na wyregulowanie okresu, wziełam jedno opakowanie i teraz już wogule brak okresu.Co robić co jeszcze badać.Bardzo chcę zajść w ciąże z poprzednim zajściem nie było problemu, niewiem co jest teraz. Proszę o poradę co robić czy brać tabletki dalej czy nie?Proszę o pomoc!Proszę brać tabletki dalej. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Torbiel w ciąży

Witam. Podczas badania okazało się, że jestem w ciąży:) Niestety oprócz tego okazało się, że mam torbiel na lewym jajniku ... mnie ten lewy jajnik. Czy może torbiel uszkodzić płód? Możliwe jest usunięcie jej bez uszkodzenia dziecka? Jakieś leczenie jest w ogóle możliwe w tym stanie? PozdrawiamWitam. Gratuluję ciąży! Torbiele wykrywane we wczesnej ciąży mają najczęściej charakter zupełnie ... jest operacja, która niesie pewne ryzyko dla ciąży. Pozdrawiam!   ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Mięśniak 6-centymetrowy na jajniku a planowanie ciąży

mam miesniaka na prawym jajniku o 6 cm czy to jest grozne ......a czy moge miec dzieckoWitam. Mięśniaki nie mogą występować na jajniku, gdyż jak sama nazwa wskazuje tworzą się z warstwy mięśniowej a takiej w jajniku nie ma. Może ma Pani na myśli torbiel? Jeśli tak wówczas proszę się skonsultować ze swoim ginekologiem, możliwe że konieczne będzie usunięcie torbieli. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Renata Grzechocińska Renata Grzechocińska
Ginekologia

Zbyt duże endometrium i łyżeczkowanie macicy

Witam, 2 tygodnie temu miałam wykonywane łyżeczkowanie jamy macicy, powodem było zbyt dużo endometrium w macicy( nie mam endometriozy), następnie okazało się, że jestem w ciąży jajowodowej i miałam wykonywane laparoskopowe usunięcie jajowodu. Czuję się już świetnie od operacji laparoskopem minęło 12 dni. Moje pytanie brzmi: Kiedy mogę uprawiać seks?Witam serdecznie. Warto zastosować metodę krok po kroku, czyli stopniowej penetracji i delikatnego seksu. Prawdopodobnie po okresie 3-4 tygodni nie powinno być już ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Usunięcie wkładki wewnątrzmacicznej a starania o dziecko

Dzień dobry! Czy po wyjęciu wkładki antykoncepcyjnej multiload będę mogła od razu zajść w ciążę? Chodzi mi np. dzisiaj wyjmuję spiralę a za 4 dni później mam dni płodne. Czy od razu będę umiała zajść w ciążę?Witam! Zajście w ciążę w pierwszym cyklu po usunięciu wkładki czy nawet w tym samym, jeśli wkładka zostanie usunięta na początku, jest jak najbardziej możliwe. Jeśli więc nie zależy Pani na ciąży, trzeba będzie się zabezpieczać od początku cyklu, w którym planuje Pani usunięcie wkładki. Jeśli planuje ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Kiedy można współżyć po zabiegu laparoskopowym usunięciu torbieli, zrostów i ogniska endometriozy?

Kiedy po laparoskopii mozna wrocic do wspolzycia? Jaki czas musi uplynac zanim zaczniemy starac sie o dziecko? Mam usunieta torbiel zrosty iogniska endometriozy.dziekuje za odpowiedz.Ciąża działa "leczniczo" na endometriozę. Przez wykonanie zabiegu operacyjnego uzyskujemy fizyczne usunięcie endometriozy z jajników i otoczenia, oraz uwolnienie zrostów. Bez leczenia farmakologicznego ALBO ciąży, jest możliwy nawrót endometriozy. Leczenie farmakologiczne (hormonalne) wyklucza ciążę, dlatego albo starania o ciążę ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Maciej Stukan Dr n. med. Maciej Stukan
Ginekologia

Ciąża pozamaciczna a usunięcie jajowodu

Czy lekarz mógł się pomylić co do ciąży pozamacicznej i usuwając mi cały prawy jajowód skoro w badaniach histopatologicznych napisano że kosmkók nie znaleziono. Dodam jeszcze że równocześnie pękła mi torbiel jajnika lewego. Może krwawienie było własnie z tej pęknietej torbieli a ciąża była prawidłowa tylko jeszcze nie widoczna na usg(to był około 5-6 tydzień ciąży).Ginekolog sam w końcu ... w badaniu histopatologicznym. Nie wyklucza to ciąży jajowodowej. Proszę zwrócic uwagę w opisie badania czy jajowód byl poszerzony ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
USG

Usunięcie polipa z jamy macicy i 3 ogniska endometriozy

(...) dolegliwości. Nie określiła Pani wielkości polipa oraz jego umiejscowienia więc trudno wypowiadać się o ewentualnym zagrożeniu dla ciąży ... Witam,Trzy tygodnie temu miałam zabieg laparoskopii - usunięcie polipa z jamy macicy, 3 ogniska endometriozy na lewym jajniku i niewielką torbiel na prawym. Pierwsza wizyta kontrolna po 6 dniach (ściągnięcie szwów i USG) wykazała, że wszystko jest w porządku. Dziś w 6 dniu cyklu badanie USG pokazuje, że w jamie macicy znowu jest polip. Czy to oznacza, że nie został on całkowicie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
USG

Torbiel jajnika w 9 tygodniu ciąży

Witam Jestem w 9 tygodniu ciąży i mój lekarz podczas badania usg wykrył torbiel o wielkości 8cm. Zrobiłam badanie na markery CA 125 wynik 14,40 i CA 19,9 wynik 6,03. Nie ukrywam że mam obawy czy to nie zagrozi dziecku. Lekarz poinformował mnie ze będzie mnie czekać operacyjne usunięcie tej torbieli, ale dopiero podczas operacji okaże się czy to forma złośliwa jeśli tak będzie mi musiał usunąć całe narządy wraz z ciążą. Proszę o poradę czy można to jakoś inaczej leczyć żeby utrzymać ciąże ...

Ginekologia

Stosowanie spirali miedzianej a przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych Microgynon

Witam serdecznie. Czy przy spirali miedzianej cooper 380a można stosowac również tabletki antykoncepcyjne microgynnon???Czy daje to większą pewność na uniknięcie ciąży ??? Czy te metody nie wykluczają się na wzajemWitam serdecznie. Pomimo, iż nie ma w mechanizmie działania tych dwóch metod możliwości wchodzenia w interakcje, to stosowanie ich równocześnie jest niecelowe ... do antykoncepcji hormonalnej, rozsądne jest usunięcie wkładki. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Czy podczas cesarskiego cięcia można usunąć guza?

Jestem w 31 tygodniu ciąży. Tydzień temu przez badanie rezonansem magnetycznym zdiagnozowano u mnie teratoma. Moje pytanie brzmi: czy podczas cięcia cesarskiego można usunąć również ten guz? Czy wtedy następuje całkowite znieczulenie? Guz ma 6 cm , CA 125 wynosi 95. Jest to moja druga ciąża, pierwsza była 17 lat temu rozwiązana naturalnym porodem.    Witamy serdecznie. Niestety, będzie konieczne przeprowadzenie dwóch zabiegów. Obydwa zabiegi - zarówno cesarskie cięcie jak i usunięcie guza odbywa się ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Co może być tego przyczyną?

Moja przyjaciółka po raz drugi zaszła w ciążę i stwierdzono u niej nieprawidłowy rozwój płodu, co za tym idzie łyżeczkowanie ("usuniecie"). Co jest lub może być przyczyną? Bardzo proszę o radę i odpowiedź!!!Przyczyny nieprawidłowego rozwoju płodu mogą być różne. Mogą wynikać zarówno z przyczyn genetycznych jak i anatomicznych i hormonalnych. Badanie histopatologiczne poprzedniego płodu powinno było ukazać wady genetyczne. Aby ocenić przyczyny powinna Pani podać więcej szczegółów - wiek ciąży, choroby matki ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Usunięcie tarczycy a planowanie ciąży

jaki okres musi upłynąć od usunięcia tarczycy do zajścia w ciążę?Witam! Starania o dziecko można rozpocząć po unormowaniu gospodarki hormonalnej. Przed rozpoczęciem starań wskazana jest wizyta u specjalisty ginekologa orz endokrynologa.Planowanie ciąży po operacji tarczycy należy skonsultować z endokrynologiem. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Ginekologia

Wpływ wkładki wewnątrzmacicznej Copper T na ciążę

(...) każdy z ginekologów ma po części rację. Konieczne jest baczna obserwacja objawów i rozwoju ciążyUsunięcie wkładki może spowodować utratę ciąży. Proponuję prowadzić ciążę z obecnością wkładki-stałe monitorowanie ciążyProszę prowadzić ciążę z koniecznścią ... Witam, mam wkładkę o nazwie copper T. Jestem w 12 tygodniu ciąży. Ciąża zagnieździła się w dnie macicy, mimo iż spirala ... zmęczona sytuacją i naprawdę nie wiem komu wierzyć. Chciałam spytać jaka jest szansa na donoszenie takiej ciąży.Witam serdecznie ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 3 innych