Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Usunięcie ciąży

Zabiegi

Usunięcie kamienia z cewki moczowej

(...) z zaburzeniami krzepnięcia krwi oraz u kobiet w ciąży. Zabieg wykonuje się pod znieczuleniem ogólnym. Podczas zabiegu PCNL ... Usunięcie kamienia z cewki moczowej może odbyć się samoistnie, bez ingerencji lekarza. Dzieje się tak, gdy średnica kamienia ... kamienie zlokalizowane powierzchownie w cewce moczowej są widoczne i osiągane w badaniu palpacyjnym. Usunięcie kamienia z cewki ... w całości). Usunięcie kamienia z cewki moczowej za pomocą fal uderzeniowych generowanych pozaustrojowo (ESWL) Ta metoda usuwania ...

Ciąża

Ciało i uroda w ciąży

(...) kiedy pasemka się zmniejszają, rozjaśniają i zabliźniają się, ich usunięcie staje się bardzo trudne. Rozstępy w ciąży stają się zwykle ... Właściwa pielęgnacja w ciąży pozwala kobiecie poczuć się atrakcyjną i dowartościowaną. Uroda w ciąży zwykle schodzi na drugi ... na zabiegi kosmetyczne, po których kobieta w ciąży będzie lepiej wyglądać i przede wszystkim lepiej się czuć. Są pewne rzeczy ... óżne metody pielęgnacji ciała dostępne są również w czasie ciąży. Spis treści Poziom hormonów w ciąży Ciąża i por ...

Ginekologia

Ciąża pozamaciczna

(...) go podawać doustnie, domięśniowo lub bezpośrednio do pęcherzyka ciążowego; operacyjne – usunięcie ciąży ektopowej drogą otwarcia ... macicy, a nawet w jajniku. Każda z tych nieprawidłowych lokalizacji rozwijającej się ciąży powoduje powikłania, które mogą ... Czynniki ryzyka wystąpienia ciąży pozamacicznej Ciąża ektopowa rozwija się po przebytych zapaleniach w obrębie miednicy mniejszej ... ). Wczesne wykrycie ciąży ektopowej jest trudne ze względu na brak charakterystycznych objawów. Czasem mogą występować ...

Czy w ciąży mogę...?

Czy w ciąży można stosować depilację?

W czasie ciąży wiele kobiet zauważa u siebie wzmożony porost włosów na ciele. Zjawisko to mija w ciągu p ... mogą wywołać reakcję alergiczną. Czy w ciąży można stosować depilację woskiem? Nie ma badań, które potwierdzałyby szkodliwość depilacji woskiem w czasie ciąży. Mimo to niewiele kobiet w ciąży decyduje się na depilację. Wynika to z faktu, że sk ... na większym obszarze ciała. Przed depilacją woskiem w salonie kosmetycznym należy poinformować kosmetyczkę o ciąży. Domowe woskowanie ...

Jak odzyskać figurę?

Co się dzieje z ciałem po urodzeniu dziecka?

(...) Jednak nie wszystkie przyszłe matki są świadome tego, jakie zmiany zajdą w ich ciałach po ciąży. Obrzęknięte stopy, duży brzuch i znikomy pociąg seksualny to tylko kilka następstw urodzenia dziecka. Jeśli jesteś w ciąży lub planujesz poczęcie dziecka, powinnaś mieć pełen obraz ... ciebie. Czego spodziewać się po ciąży? Jeśli spodziewasz się dziecka, przygotuj się na to, że po jego urodzeniu twoje libido ... upieczonych matek czuje się nieatrakcyjnie, a brak pewności siebie nie zachęca do bliskich kontaktów z partnerem. Wiele kobiet po ciąży ...

Dermatologia estetyczna

Usuwanie brodawek i włókniaków

(...) być uzależniony od ryzyka rozwoju raka, a także od planów kobiety co do ciąży. W przypadku brodawek ich ewentualne usunięcie jest decyzją indywidualną. ... jest ich usunięcie. Jeśli zaś chodzi o brodawki, to są one głównie problemem natury estetycznej, dlatego też ich usunięcie jest kwestią ... . Z tego względu wielu lekarzy zaleca usunięcie brodawek, w szczególności tych, które nie chcą zniknąć same. Najczęściej ...

Toksoplazmoza

Co może spowodować toksoplazmozę w ciąży?

(...) Dlaczego w takim razie warto robić badania na toksoplazmozę? Trzeba wykonywać takie badanie u kobiety w ciąży, a najlepiej nawet wcześniej przy planowaniu ciąży, ponieważ choroba ta niegroźna jest dla dorosłego, a za to bardzo niebezpieczna dla rozwijającego się ... ciąży Warto zrobić badanie na toksoplazmozę już przy planowaniu ciąży. Jeżeli wynik będzie następujący: dodatnie IgG, a ujemne Ig ... przeciwciał – należy w ciąży bardzo uważać na kontakt z tym drobnoustrojem, gdyż tylko zakażenie aktywne w czasie ciąży ...

Ginekologia

Działanie tabletek wczesnoporonnych?

Jakie tabletki wczesnoporonne daja 100% pewność na usuniecie ciąży ? kiedy najlepiej je zażyc?Witam! Nie ma leków dających 100% pewności skuteczności działania. Jeżeli chodzi o tabletkę "72 h po" to należy zastosować ją jak najszybciej po stosunku (im wcześniej zastosowana, tym skuteczniejsza) Leki wczesnoporonne sa w Polsce zakazane. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Aborcja

Ciąża po aborcji

(...) ów jest usunięcie ciąży oraz możliwość zajścia w ciążę po aborcji. Komentarze dotyczące ciąży po aborcji są dość kontrowersyjne, tak jak sam ... na podjęcie decyzji o urodzeniu dziecka. Ten stan charakteryzuje się uczuciem niepokoju, depresją i poczuciem winy za usunięcie ciąży ... , a w niedługim czasie po zabiegu aborcyjnym pragną mieć dziecko i założyć rodzinę. Decyzja o urodzeniu maluszka po usunięciu ciąży wymaga ... ciąży. Spis treści Czy możliwa jest ciąża po aborcji? Kiedy dziewczęta stają się kobietami, podaje się im do wiadomości ...

Ginekologia

Starania o dziecko po usunięciu ciąży

czy jak miałam operacje na usuniecie ciąży po za macicznej to ile musze odczekać żeby znowu się starac o dzieckoJeśli było to leczenie operacyjne (laparoskopia) i dotyczyło jajowodu to 1 prawidłowy cykl i można ponownie próbować. Jeśli leczenie dotyczyło macicy to okres potrzebny na jej całkowite zagojenie jest znacznie dłuższy, bo operacja a mogła dotyczyć rogu macicy bądź szyjki. Myślę jednak że chodziło Pani o leczenie ciąży jajowodowej. Można się starać, powodzenia ...

Ginekologia

Czy po usunięciu ciąży mogę mieć dzieci?

czy po usunieciu ciazy juz nie bede mogla miec dzieci . 5 lat temu przeszlam zabieg po roku czasu zaczelam starac sie o dziecko do tej pory nie moge zajsc w ciaze co moga byc tego przyczyny czy da sie to jakos wyleczyc badz zrobic . Wskazana diagnostyka przyczyn braku możliwości zajścia w ciążę / diagnostyka hormonalna, monitorowanie owulacji, /dotyczy to również partnera.Witam serdecznie. Usunięcie ciąży może wpływać na przyszłe powodzenie przy staraniu się o kolejną ciążę. Nie jest to jednak reguła. Warto ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Ginekologia

Powikłania po aborcji

Witam chciaka bym sie dowiedzieć w jakin tygodniu można usunac ciaze. I czym to grozi jakie moga byc powikłania dla mnie. I z jakiego powodu może spozniac mi się okres oprócz. Ciąży. Pozdrawiam Według obowiązującego w Polsce prawa bez wskazań / nielicznych / usunięcie ciąży jest karalne.Jeśli spóżnia się miesiączka to proszę wykonać test ciążowy aby wykluczyć lub potwierdzić ciążę. Aborcja w Polsce jest prawnie zakazane więc nie zamierzam udzielać Pani informacji na ten temat. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Białaczka przewlekła

Leczenie białaczki przewlekłej

(...) ób na uzyskanie wyleczenia u pacjenta z przewlekła białaczka szpikową. Przeprowadza się przeszczep alogeniczny. Kobiety w ciąży a leczenie białaczki U kobiet w ciąży zastosowanie może mieć Inferferon alfa, podobnie jak u pacjentów którzy nie odpowiedzieli ... jest chemioterapia, przeszczepianie komórek szpiku, usunięcie śledziony. Aktualnie nie istnieje terapia, która mogłaby ... chorych; Splenektomia, czyli usunięcie śledziony jest stosowane w przypadku znacznego powiększenia tego narządu. Leczenie ...

Ginekologia

Orgazm po zabiegu laparoskopii w przypadku ciąży pozamacicznej

Kiedy bezpiecznie mieć orgazm po laparoskopii przy ciąży pozamacicznej? Operację miałam 2 dni temu. Miałam usuniecie pękniętego jajowodu. Mimo to czuje potrzebę bliskości z mężem teraz bardziej niż kiedykolwiek, oczywiście nie mam na myśli stosunku, tylko pieszczoty.Szanowna Pani! O ile nie ma Pani dolegliwości bólowych, nie ma przeciwwskazań do żadnych pieszczot. Z poważaniem Katarzyna Lewicka ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Katarzyna Lewicka Lek. Katarzyna Lewicka
Ginekologia

Usunięcie pieprzyka w ciąży

Czy można bez narażania zdrowia płodu usunąć pieprzyk w pierwszym miesiącu ciąży? Ponownie proszę o odpowiedź.Tak, oczywiście można. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu nasiękowym przy użyciu 1% Lignocainum (bez dodatku adrenaliny - przeciwwskazanie w ciąży). Zabieg w pełni bezpieczny dla pacjentki i rozwijającego się płodu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Ginekologia

Usunięcie ciąży

(...) miesiączki już prawie rok (pomijając okres ciąży). Zespół Ashermana może powodować niepłodność lub poronienia kolejnych ciąż. Proszę ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Czy usunięcie jednego jajowodu zmniejsza szansę na zajście w ciąże?

Czy usuniecie jednego jajowodu naprawde zmniejsza szanse na zajscie w ciaze? Jakie jest ryzyko zajscia w kolejna pozamaciczna ciaze? Czy moge sobie pomoc w jakis sposob by zmniejszyc te ryzyko ? Pozdrawiam.Witam serdecznie.Zajście w ciążę po usunięciu jednego jajowodu oczywiście jest możliwe. Jednym z czynników ryzyka ciąży pozamacicznej jest przebyta już ciąża pozamaciczna. Oczywiście nie oznacza to iż tak się stanie. Można wtedy także zajść w normalną, prawidłową ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Ryzyko ciąży po usunięciu wkładki Mirena w wieku 51 lat

Jakie jest ryzyko zajścia w ciążę w wieku 51lat gdy od 6 miesięcy /w kwietniu nastąpiło usunięcie wkładki Mirena/ nie występuje już miesiączka?Witam! Na podstawie podanych informacji nie jest możliwe określenie ewentualnego ryzyka ciąży. W celu oceny czy weszła Pani w okres menopauzy proszę udać się na wizytę do specjalisty ginekologa. Lekarz zleci odpowiednie badania hormonalne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Czy torbiel może zagrażać ciąży?

(...) Witam! Z Pani opisu nie sposób ocenić zagrożenia stwarzanego przez torbiel dla ciąży, nie wiadomo gdzie wykryto torbiel ani jaki ... zaproponować jej usunięcie podczas cięcia cesarskiego. Proszę się zdać na swojego lekarza i ewentualnie jego dopytać o rokowania dla ciąży. Pozdrawiam serdecznie! ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Kiedy możemy się kochać i planować dziecko?

Tydzień temu moja dziewczyna miała usunięcie ciąży pozamacicznej w jajowodzie. Mam takie pytanie, po jakim czasie możemy z powrotem się zacząć kochać i kiedy możemy planować potomstwo? Czy jest określony czas na gojenie się i zejście opuchlizny i czy w czasie badania u ginekologa można nie zauważyć 9-tygodniowej ciąży pozamacicznej? Czy czasem to jest zaniedbanie lekarza? Dziękuję ... . Jest to minimalny czas na uregulowanie gospodarki hormonalnej po poprzedniej ciąży. W Państwa przypadku sprawa może wyglądać jeszcze inaczej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Czy można po raz drugi usunąć ciążę?

(...) przypadków lokalizuje się w jajowodzie, czasem w jajniku. Nie słyszałam o przypadku pochwowej ciąży pozamacicznej. Nawiązując do Pani pytania, w wyjątkowych przypadkach można rozważyć ponowne usunięcie ciąży środkami farmakologicznymi, nie jest to jednak najlepsze ... Witam, na początku roku usunęłam ciążę farmakologicznie. Teraz znów jestem w 6 tyg. ciąży. Tamtym razem wszystko poszło dobrze. Martwię się teraz, czy możliwe jest, że mam ciąże pozamaciczną. Czy możliwe jest, aby wyczuć to przez dotyk w pochwie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Psychologia

Czy usunięcie ryzykownej ciąży jest słuszne?

(...) ! Usunięcie ciąży zawsze jest trudną decyzją i budzi wiele wątpliwości. Zawsze jest to jednak również indywidualna decyzja kobiety ... . Z punktu widzenia prawa - również tak, jeśli donoszenie ciąży mogło być groźne dla Pani zdrowia lub życia. Z punktu widzenia Pani ... , że nawet przy świadomej, planowanej i rozsądnej decyzji o aborcji, można przeżywać żal, smutek, wyrzuty sumienia, żałobę po utraconej ciąży. Być ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Justyna Piątkowska Mgr Justyna Piątkowska
Ginekologia

Ciąża pozamaciczna a usunięcie jajowodu

Czy lekarz mógł się pomylić co do ciąży pozamacicznej i usuwając mi cały prawy jajowód skoro w badaniach histopatologicznych napisano że kosmkók nie znaleziono. Dodam jeszcze że równocześnie pękła mi torbiel jajnika lewego. Może krwawienie było własnie z tej pęknietej torbieli a ciąża była prawidłowa tylko jeszcze nie widoczna na usg(to był około 5-6 tydzień ciąży).Ginekolog sam w końcu ... w badaniu histopatologicznym. Nie wyklucza to ciąży jajowodowej. Proszę zwrócic uwagę w opisie badania czy jajowód byl poszerzony ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Torbiel w ciąży

Witam. Podczas badania okazało się, że jestem w ciąży:) Niestety oprócz tego okazało się, że mam torbiel na lewym jajniku ... mnie ten lewy jajnik. Czy może torbiel uszkodzić płód? Możliwe jest usunięcie jej bez uszkodzenia dziecka? Jakieś leczenie jest w ogóle możliwe w tym stanie? PozdrawiamWitam. Gratuluję ciąży! Torbiele wykrywane we wczesnej ciąży mają najczęściej charakter zupełnie ... jest operacja, która niesie pewne ryzyko dla ciąży. Pozdrawiam!   ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Usunięcie tarczycy a planowanie ciąży

jaki okres musi upłynąć od usunięcia tarczycy do zajścia w ciążę?Witam! Starania o dziecko można rozpocząć po unormowaniu gospodarki hormonalnej. Przed rozpoczęciem starań wskazana jest wizyta u specjalisty ginekologa orz endokrynologa.Planowanie ciąży po operacji tarczycy należy skonsultować z endokrynologiem. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Ginekologia

Zbyt duże endometrium i łyżeczkowanie macicy

Witam, 2 tygodnie temu miałam wykonywane łyżeczkowanie jamy macicy, powodem było zbyt dużo endometrium w macicy( nie mam endometriozy), następnie okazało się, że jestem w ciąży jajowodowej i miałam wykonywane laparoskopowe usunięcie jajowodu. Czuję się już świetnie od operacji laparoskopem minęło 12 dni. Moje pytanie brzmi: Kiedy mogę uprawiać seks?Witam serdecznie. Warto zastosować metodę krok po kroku, czyli stopniowej penetracji i delikatnego seksu. Prawdopodobnie po okresie 3-4 tygodni nie powinno być już ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Usunięcie wkładki wewnątrzmacicznej a starania o dziecko

Dzień dobry! Czy po wyjęciu wkładki antykoncepcyjnej multiload będę mogła od razu zajść w ciążę? Chodzi mi np. dzisiaj wyjmuję spiralę a za 4 dni później mam dni płodne. Czy od razu będę umiała zajść w ciążę?Witam! Zajście w ciążę w pierwszym cyklu po usunięciu wkładki czy nawet w tym samym, jeśli wkładka zostanie usunięta na początku, jest jak najbardziej możliwe. Jeśli więc nie zależy Pani na ciąży, trzeba będzie się zabezpieczać od początku cyklu, w którym planuje Pani usunięcie wkładki. Jeśli planuje ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
USG

Torbiel jajnika w 9 tygodniu ciąży

Witam Jestem w 9 tygodniu ciąży i mój lekarz podczas badania usg wykrył torbiel o wielkości 8cm. Zrobiłam badanie na markery CA 125 wynik 14,40 i CA 19,9 wynik 6,03. Nie ukrywam że mam obawy czy to nie zagrozi dziecku. Lekarz poinformował mnie ze będzie mnie czekać operacyjne usunięcie tej torbieli, ale dopiero podczas operacji okaże się czy to forma złośliwa jeśli tak będzie mi musiał usunąć całe narządy wraz z ciążą. Proszę o poradę czy można to jakoś inaczej leczyć żeby utrzymać ciąże ...

Ginekologia

Stosowanie spirali miedzianej a przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych Microgynon

Witam serdecznie. Czy przy spirali miedzianej cooper 380a można stosowac również tabletki antykoncepcyjne microgynnon???Czy daje to większą pewność na uniknięcie ciąży ??? Czy te metody nie wykluczają się na wzajemWitam serdecznie. Pomimo, iż nie ma w mechanizmie działania tych dwóch metod możliwości wchodzenia w interakcje, to stosowanie ich równocześnie jest niecelowe ... do antykoncepcji hormonalnej, rozsądne jest usunięcie wkładki. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Czy podczas cesarskiego cięcia można usunąć guza?

Jestem w 31 tygodniu ciąży. Tydzień temu przez badanie rezonansem magnetycznym zdiagnozowano u mnie teratoma. Moje pytanie brzmi: czy podczas cięcia cesarskiego można usunąć również ten guz? Czy wtedy następuje całkowite znieczulenie? Guz ma 6 cm , CA 125 wynosi 95. Jest to moja druga ciąża, pierwsza była 17 lat temu rozwiązana naturalnym porodem.    Witamy serdecznie. Niestety, będzie konieczne przeprowadzenie dwóch zabiegów. Obydwa zabiegi - zarówno cesarskie cięcie jak i usunięcie guza odbywa się ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Co może być tego przyczyną?

(...) ciąży, choroby matki, choroby w rodzinie matki i ojca, czy mama pali czy pije, ile ma lat, czy przechodziła jakieś choroby ... Moja przyjaciółka po raz drugi zaszła w ciążę i stwierdzono u niej nieprawidłowy rozwój płodu, co za tym idzie łyżeczkowanie ("usuniecie"). Co jest lub może być przyczyną? Bardzo proszę o radę i odpowiedź!!!Przyczyny nieprawidłowego rozwoju płodu mogą być różne. Mogą wynikać zarówno z przyczyn genetycznych jak i anatomicznych i hormonalnych. Badanie ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Zabiegi

Aborcja

Aborcja to zamierzona interwencja zewnętrzna, której celem jest przedwczesne zakończenie i usunięcie ciąży. W wyniku aborcji następuje śmierć płodu. Kobiety, które zdecydowały się na usunięcie ciąży, często zapadają na syndrom poaborcyjny ... to usunięcie ciąży, a dokładniej zamierzone i przedwczesne przerwanie ciąży w wyniku interwencji z zewnątrz. Konsekwencją aborcji ... jest wynikiem gwałtu lub gdy u dziecka w łonie matki stwierdzono poważne wady genetyczne. W pozostałych wypadkach usunięcie ciąży ...

Ginekologia

Wpływ wkładki wewnątrzmacicznej Copper T na ciążę

(...) każdy z ginekologów ma po części rację. Konieczne jest baczna obserwacja objawów i rozwoju ciążyUsunięcie wkładki może spowodować utratę ciąży. Proponuję prowadzić ciążę z obecnością wkładki-stałe monitorowanie ciążyProszę prowadzić ciążę z koniecznścią ... Witam, mam wkładkę o nazwie copper T. Jestem w 12 tygodniu ciąży. Ciąża zagnieździła się w dnie macicy, mimo iż spirala ... zmęczona sytuacją i naprawdę nie wiem komu wierzyć. Chciałam spytać jaka jest szansa na donoszenie takiej ciąży.Witam serdecznie ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 3 innych
Ginekologia

Wielkość pęcherzyka a usunięcie ciąży

Witam.jestem w ciąży 5tydz I 3dni lekarz robił usg i wielkość pecherzyka wynosi 0,54cm. Czy to naprawdę az tak malo aby usunąć ciążę? (Tak stwierdzil moj lekarz prowadzący) prosze o odpowiedz, zmieniłam lekarza ale wizyta dopiero za tydzień i strasznie się stresuje:'(Proszę wykonać badanie poziomu HCG i z wynikiem zgłosić się za tydzień do ginekologa.Jest Pani umówiona na wizytę za tydzień- może Pani wtedy wszystko ustalić. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Ginekologia

Czy można leczyć ciążę pozamaciczną farmakologicznie?

(...) pozamaciczna może zostać usunięta tylko w wyniku zabiegu. Czy jest możliwe usunięcie ciąży pozamacicznej tylko na skutek podania środków farmakologicznych - tabletek, i jeśli tak, to do którego tygodnia ciąży jest to możliwe? Jest to dla niego bardzo ważne, gdyż bardzo chciał ... Piszę w imieniu mojego znajomego. Po rozstaniu się ze swoją partnerką, ona poinformowała go, że jest z nim w ciąży ... pozamaciczna. Powiedziała mu o ciąży dopiero po rozstaniu, stąd też jego obawa, że to tylko jej próba na to, aby on z nią został. Ona ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Poród

Brak miesiączki po laparoskopii a możliwość ciąży

Dwa miesiące temu miałam laparoskopię (usunięcie cysty). Po zabiegu miesiączka wystąpiła prawidłowo w 29dc. Niestety kolejna miesiączka się już nie pojawiła, spóźnia się ok 20 dni, czy to normalne? Dodam iż ponad miesiąc po zaiegu bylam u lekarza i stwierdził, że wszystko jest ok.Dwa miesiące temu miałam laparoskopię (usunięcie cysty). Po zabiegu miesiączka wystąpiła prawidłowo w 29dc. Niestety kolejna miesiączka się już nie pojawiła, spóźnia się ok 20 dni, czy to normalne? Dodam iż ponad miesiąc po zaiegu bylam u lekarza ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Krew i naczynia krwionośne

Czy żylaki macicy rzeczywiście odbierają szansę na urodzenie dziecka?!

Mam 33 lata, nie planowałam nigdy wcześnie zachodzić w ciążę, jednak właśnie dowiedziałam się od lekarki, że z powodu żylaków macicy mam zapomnieć o ewentualnej ciąży, która stanowiłaby zagrożenie mojego życia. Jestem zdruzgotana i przerażona. Usłyszałam, że powinnam rozważyć usunięcie macicy... Proszę o informacje... i nie odsyłanie mnie z powrotem do mojej pani doktor.Szanowna Pani! Żylaki macicy nie muszą wykluczać ciąży, jednak wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Nieliczne, niewielkie żylaki ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Parys Lek. Magdalena Parys
Ginekologia

Odstawienie hormonów a prawdopodobieństwo ciąży

(...) w ciąży. Proszę,pomóżcie mi,co mam zrobić?Przede wszystkim powinna Pani wykonać oznaczenie hormonu beta-hCG we krwi aby potwierdzić przypuszczenia dotyczące ciąży. W Polsce usunięcie ciąży jest możliwe tylko w bardzo szczególnych przypadkach określonych w ustawie ... Witam.Mam 26 lat i prawdopodobnie jestem w ciąży (ok. 3 tydzień). Zaraz po stosunku byłam u lekarza chcąc uzyskać receptę na tabletkę "po stosunku" jednak niestety po okropnym kazaniu lekarza nie otrzymałam jej,a na wizytę u kolejnego było już za późno ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Ginekologia

Jestem w 21. tygodniu ciąży i mam polip - czy to bardzo niebezpieczne?

Witam, na ostatniej wizycie ginekolog stwierdził u mnie polipa - powiedział, że odpada on zazwyczaj po ciąży i nie ma żadnego zagrożenia dla mojego dziecka. Jestem w 21. tygodniu ciąży. Do tej pory nie zauważyłam żadnych krwawień, jednak podczas stosunku czułam straszny ból, co wcześniej się nie zdarzało. Również powinnam podkreślić, że będę młodą mamą. Teraz mam 17 lat ... , to konieczne może być zabiegowe jej usunięcie. Ból podczas stosunku nie jest natomiast objawem polipa. Jeśli będzie się on nadal ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Wyrostek a miesiączka

(...) związany z operacją. Opuchlizna powoli powinna zniknąć (jest typowym powikłaniem zabiegu). Co do ciąży, to wycięcie wyrostka ... nie mam pojęcia, czy może Pani być w ciąży. ... . Czy to nie przypadkem ciąża? Mam 29 lat. Jeszcze jedno - czy opuchlizna znika po usuniętym wyrostku? Z góry ślicznie dziękuję.Witam. Usunięcie ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Zabiegi

Usunięcie mięśniaków macicy

(...) macica jest dostatecznie ruchoma i nie przekracza wraz z guzami wielkości 12-tygodniowej ciąży). ... spowodować ich zmniejszenie. Główną metodą leczenia mięśniaków macicy jest jednak usunięcie operacyjne. U kobiet w wieku ... oraz nieplanujących już potomstwa, proponuje się jednak usunięcie macicy (histerektomię). Małe mięśniaki można usuwać na drodze laparoskopowej. W przypadku większych struktur pacjentkom proponuje się klasyczną laparotomię drogą przezbrzuszną. Z kolei usunięcie ...

Badanie krwi

Usunięcie torbieli oraz badania antygenów we krwi

Witam. Piszę z nurtyującym mnie zapytaniem. Niedawno wróciłam ze szpitala, lezałam na ginekologi. Miałam zabieg polegający na usuwaniu torbieli. Przy odebraniu wyników otrzymałam wynik badania grupy krwi: 0RhD+dodatni oraz informację: alloprzeciwciał odpornościowcyh do antygenów krwinek czerwonych - nie wykryto . Nie byłam nigdy w ciązy, ani też nie jestem. ( a wiem ze na antygeny badanie robi się będąc w ciązy). Myśle ze lekarz by mnie o tym poinformował. Co oznacza ta informacja?Witam serdecznie. Taka ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Torbiel pilonidalna a poród

Witam! W tamtym roku miałam ropień torbieli pilonidalnej. Obecnie jestem w 36 tygodniu ciąży i chciałabym wiedzieć jak poród ... zaawansowanej ciąży, sposób jej zakończenia może mieć wpływ na późniejsze powikłania odnoszące się do torbieli włosowatej. Jeżeli ... to zależy kiedy dokładnie był zabieg. Stan po chirurgicznym usunięciu torbieli nie jest samym w sobie wskazaniem do rozwiązania ciąży przez cięcie cesarskie. Decyzja o sposobie zakończenia ciąży pod względem medycznym leży po stronie lekarza ginekologa, który musi ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Stomatologia

Znieczulenie zęba przy ciąży zagrożonej

(...) nie dam rady bez Witam Przy ciąży zagrożonej z reguły zęby usuwamy w warunkach szpitalnych, chyba że lekarz prowadzący wyrazi ... ), ponieważ większym zagrożeniem dla ciąży jest stres i ból niż samo znieczulenie. Pozdrawiam Krystyna PikałaWitam Znieczulenie można podać najlepiej w drugim trymestrze ciąży w tedy jest to najbezpieczniejszy okres.W trakcie ekstrakcji zęba organizm wydzieli znaczną ilość adrenaliny co jest niebezpieczne dla ciąży natomiast w gabinetach są znieczulenia które nie zawierają adrenaliny ...

Odpowiada 5 ekspertów : Lek. dent. Krystyna Pikała Lek. dent. Krystyna Pikała i 4 innych
Ginekologia

Plamienia po przyjmowaniu tabletek Marvelon

(...) Szanowna Pani! Myślę, że nie ma powodu do niepokoju.Ewentualnie , o ile nie planuje Pani w tej chwili ciąży , można zastanowić się ... Witam,Od 6 lat biorę tabletki antykoncepcyjne(Rigevidon).W marcu miałam zabieg laparoskopii-usunięcie potworniaka z lewego jajnika.Lekarz wykrył I stadium endometriozy- ale nie został pobrany wycinek, ponieważ jak powiedział "jest to zbyt małe i nie było jak"Zalecono mi abym brała tabletki Marvelon - 3op. w sposób ciągły. Przy trzecim op. pojawiło się plamienie- po parę kropli ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Katarzyna Lewicka Lek. Katarzyna Lewicka

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500